Każdego dnia powinniśmy wypijać 2–3 litry płynów, czyli 10–15 szklanek. Najlepszym wyborem, jakiego możemy dokonać, jest sięgnięcie po wodę mineralną, która jest bogatym źródłem mikroelementów. Czasami jednak zdarza się nam ulec pokusie i sięgnąć po słodzone napoje. Ile dodatkowej energii wtedy przyjmujemy i czy faktycznie taka liczba kalorii ma duże znaczenie podczas odchudzania?

 

SPIS TREŚCI:

1. Czy słodzenie kawy i herbaty ma znaczenie?

2. Napoje i soki owocowe a odchudzanie

3. Woda mineralna czy źródlana? Wybierz najlepszą!

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Czy słodzenie kawy i herbaty ma znaczenie?

Zarówno kawa, jak i herbata nie mają żadnych kalorii – oczywiście pod warunkiem, że są pozbawione innych dodatków w postaci cukru, mleka, bitej śmietany lub syropu. Jedna łyżeczka cukru ma ok. 20 kalorii. Zakładając, że w ciągu dnia wypijemy łącznie dwie kawy i trzy herbaty posłodzone jedną lub dwiema łyżeczkami cukru, może się okazać, że dostarczyliśmy swojemu organizmowi 100–200 pustych kalorii. W skali miesiąca oznacza to aż od 0,5 do nawet 1 kg różnicy na wadze! Całkowita rezygnacja ze słodzenia kawy i herbaty umożliwi nam także odzwyczajanie się od słodkiego smaku – pozwoli to również na stopniowe ograniczanie niepohamowanego apetytu na niezdrowe przekąski.

 

2. Napoje i soki owocowe a odchudzanie

Napojów, nektarów oraz soków owocowych nie zaleca się w większych ilościach podczas odchudzania. Są skoncentrowanym źródłem energii, zawierają bardzo duże ilości cukru, a na dodatek nie dają uczucia sytości – sprawiają, że chwilę później zaczniemy rozglądać się za kolejną przekąską. Przeciętny jednolitrowy karton soku owocowego zawiera niemal tyle samo kalorii co pełnowartościowy obiad. Jedna szklanka soku zawiera (w zależności od owoców, z których został zrobiony sok) od 125 do 175 kalorii.

 

Zamiast soku owocowego znacznie korzystniejszym wyborem jest sięgnięcie po owoc – zawiera on więcej korzystnych składników aktywnych, witamin oraz błonnika, który pobudza perystaltykę jelit. W przypadku gdy trudno jest nam zrezygnować ze słodzonych napojów i soków, optymalnym rozwiązaniem jest dodanie do wody mineralnej plastra cytryny, świeżego ogórka lub kilku listków mięty. Zwykła woda mineralna nabiera wtedy przyjemnego, orzeźwiającego smaku.

 

3. Woda mineralna, czy źródlana? Wybierz najlepszą!

Podczas upalnych dni oprócz zapewnienia odpowiednio dużej podaży płynów należy również szczególną uwagę zwrócić na rodzaj wody, po którą sięgamy. Pocąc się, tracimy znaczne ilości składników mineralnych, głównie sodu oraz potasu. Jeśli nie uzupełnimy ich zgodnie z potrzebami naszego organizmu, możemy czuć się znacznie osłabieni, zdekoncentrowani i roz-drażnieni. W takiej sytuacji powinno się unikać wód źródlanych, które są przeznaczone głównie dla osób z niewydolnością nerek i nadciśnieniem,

a zamiast tego wybierać wody wysokozmineralizowane, które dostarczają organizmowi odpowiednią dawkę elektrolitów.

 

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania wody mineralnej? Czytajmy etykiety – wodorowęglany skutecznie przynoszą ulgę osobom cierpiącym na nadkwasotę, wspomagają utrzymywanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, a także korzystnie wpływają na działanie insuliny. Istotne są również wzajemne proporcje zawartości wapnia do magnezu. Najbardziej optymalny stosunek tych dwóch składników mineralnych względem siebie wynosi odpowiednio 2 : 1, co pozwala uzyskać najwyższą możliwą przyswajalność.