Każdy z nas ma czasem ochotę zrzucić parę kilogramów, ale nie zawsze wie, jak się za to zabrać. Podczas poszukiwania informacji dotyczących zdrowego odchudzania można natknąć się na takie, które nie są prawdziwe i wprowadzają w błąd.

 

SPIS TREŚCI:

1. Mity dotyczące zup

2. Drób świetny na odchudzanie

3. Miód – czy każdy jest dobry

4. Kawa a spalanie kalorii

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Mity dotyczące zup

Jednym z przekonań, z którymi możemy się spotkać, jest to, że zupy są tuczące. Tymczasem to bardzo ważny element codziennej, zdrowej diety. Oprócz walorów smakowych posiadają walory żywieniowe. Zupy, do przygotowania których użyjemy warzyw ugotowanych al dente, będą stanowić cenne źródło witamin, składników mineralnych i wody. Kaloryczność zup zależy od dodatków, jakie zostały użyte do ich przygotowania.


Gdy zastąpimy śmietanę czy tłuste mięso chudszymi odpowiednikami, zupa staje się niskokalorycznym początkiem obiadu, a dzięki zawartości błonnika pokarmowego da nam uczucie sytości i zaspokoi pierwszy głód. Najzdrowsze zupy to te przygotowane na wywarze jarzynowym, krótko gotowanym, z dodatkiem chudego mięsa. Doskonale sprawdzą się tutaj zupy kremy, dzięki nim zjemy całość warzyw, które zostały użyte do ich wykonania. Niestety pośpiech i tempo życia skłaniają nas do korzystania z gotowych dań, w tym zup w proszku czy też typu instant, potocznie nazwanych zupkami chińskimi.


Nie należy ich spożywać, gdyż zawierają duże ilości soli oraz wzmacniaczy smaku i zapachu. Ich podstawowym składnikiem jest glutaminian sodu, który spożyty w zbyt dużych ilościach może wywoływać reakcje alergiczne, bóle głowy, klatki piersiowe, a także uczucie niepokoju.


2. Drób świetny na odchudzanie

Innym przeświadczeniem, z jakim można się spotkać, jest informacja, że drób jest zawsze chudy. Tak jednak nie jest. Zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym zależy od wielu czynników. Kaczki czy gęsi będą miały bardziej tłuste mięso niż kurczak czy indyk. Sposób odżywiania zwierząt, ich wiek oraz pora roku również mają znaczenie, jeśli chodzi o zawartość tłuszczu

w mięsie.


Znaczenie ma także rozmieszczenie tłuszczu w tuszce drobiowej, ponieważ nie jest ono równomierne. Najlepiej wybierać porcje bez skóry, bo pod nią znajduje się najwięcej tłuszczu. Warto pamiętać, że zarówno tłuszcz, jak i pozostałe składniki odżywcze są bardzo ważne w prawidłowym żywieniu każdego człowieka. Tłuszcze są bowiem niezbędne do syntezy hormonów płciowych, hormonów kory nadnerczy czy też cholesterolu. Stanowią źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K), jednak są również zapasowym materiałem energetycznym organizmu, dlatego w ich spożyciu należy zachować umiar. Bardzo ważny jest również rodzaj tłuszczu, po który sięgamy – czy są to tłuszcze nasycone, czy też nienasycone. W naszej codziennej diecie bazę powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego też warto sięgnąć po chudszą odmianę mięsa i przygotować go na oliwie z oliwek, z sałatką z awokado i świeżych warzyw oraz z dodatkiem węglowodanów złożonych. Takie rozwiązanie doskonale sprawdzi się w codziennej diecie i będzie dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.  Fabryka Siły Sklep


3. Miód – czy każdy jest dobry

Przekonanie o tym, że każdy miód jest dobry, również wprowadza w błąd. Jest ono zgodne z prawdą pod warunkiem, że jest to miód prawdziwy. Miody mają działanie antybakteryjne, zawierają mikroelementy, enzymy oraz witaminy. Miód pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układów czerwonokrwinkowego, immunologicznego oraz sercowo-naczyniowego. W 70–80% składa się z węglowodanów. Są to głównie węglowodany proste, fruktoza i glukoza, dwucukry – sacharoza, której zawartość maleje wraz z dojrzewaniem miodu, jak również wielocukry – melecytoza i erloza. Miody ze względu na swoje wartości odżywcze świetnie sprawdzą się jako zamiennik cukru w naszej codziennej diecie. Pamiętajmy jednak, że aby zachował swoje właściwości, nie możemy go poddawać działaniu wysokich temperatur. 

 

Miody, choć zdrowe, są jednak produktem wysokokalorycznym ze względu na to, że ich głównym składnikiem są cukry. Dlatego też w ich spożyciu powinniśmy zachować umiar. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z miodem sztucznym. Ten produkt jest jedynie źródłem cukru, nie ma żadnych wartości odżywczych i dostarcza jedynie kilokalorii, dlatego jeżeli chcemy sięgać po miód, zawsze wybierajmy ten naturalny.


4. Kawa a spalanie kalorii

Należy również wspomnieć o działaniu kawy na nasz organizm. Coraz częściej pojawia się opinia, że kofeina z kawy spala kilokalorie. Sama w sobie oczywiście ich nie spala, jednak ze względu na wysoką zawartość polifenoli, w tym kwasu chlorogenowego wpływa na poprawę wrażliwości insulinowej. Dodatkowo polifenole wykazują działanie antyoksydacyjne, przez co mogą przeciwdziałać wystąpieniu zmian miażdżycowych. Jednak w tym kontekście ważny jest sposób parzenia kawy i jej rodzaj. Lepszym rozwiązaniem będzie wypicie kawy filtrowanej niż parzonej, przygotowywanej bez użycia filtrów. Spożycie kofeiny w ilości 100–300 mg dziennie pobudza ośrodkowy układ nerwowy, przez co zwiększa wydolność umysłową. Ilość kofeiny zależy od sposobu parzenia kawy i wynosi około 60 mg w filiżance kawy.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Dworzański W., Kawa i kofeina – wrogowie czy sprzymierzeńcy kardiologa?, „Kardiologia Polska” 2011, 69(2), 173–176.

Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, „Medycyna Rodzinna” 2016, 19(3), 138–145.

Koszowska A., Dittfeld A., Nowak J., Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi, „Medycyna Środowiskowa” 2013, 16(2), 79–84.

Bortnowska K., Prozdrowotne zmiany w składzie recepturowym zup w proszku a opinie konsumentów, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2013, 46(1), 66–73.

Mojka K., Wybrane produkty żywności wygodnej – ocena preferencji i częstotliwości ich spożycia wśród studentów, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2012, 93(4), 828–833.

Ostrowska L., Tłuszcze, mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze (12.03.2019).