Gruszki to owoce o cennym składzie i licznych właściwościach. Można je spożywać przez cały rok, ponieważ zbierane jesienią mogą być długo przechowywane. Sprawdźmy, jakie są ich zalety.

 

SPIS TREŚCI:

1. Gruszki źródłem potasu

2. Pomoc w zaparciach i biegunce

3. Pomocna w diecie odchudzającej

4. Źródło błonnika

5. Idealna na przetwory

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Gruszki źródłem potasu

Zawartość potasu w 100 g gruszki wynosi 116 mg. To właśnie tego pierwiastka gruszki zawierają najwięcej. Potas zapobiega zlepianiu się płytek krwi, co wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Potas przyspiesza wydalanie z organizmu nadmiaru sodu, który, obecny w zbyt dużych ilościach, ma negatywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.

 

2. Pomoc w zaparciach i biegunce

W zależności od gatunku gruszki mogą pomóc w biegunce lub zaparciach. Odmiany cierpkie i mało soczyste zawierają dużo garbników, które mają przeciwbiegunkowe właściwości. Dla osób cierpiących na zaparcia dobre będą gruszki miękkie i dojrzałe, ponieważ pobudzają trawienie.

 

3. Pomocna w diecie odchudzającej Fabryka Siły Sklep

Gruszki są owocami o indeksie glikemicznym równym 30. 100 g owoców ma 57 kcal. Mogą zatem być z powodzeniem włączone do diety osób odchudzających się i chorujących na cukrzycę.

 

4. Źródło błonnika

Gruszki zawierają sporą ilość błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Nierozpuszczalna frakcja wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Stymuluje perystaltykę jelit, działa na nie drażniąco oraz wymiata zalegające w jelitach pozostałości. Rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika jest doskonałą pożywką dla bakterii jelitowych, które wspomagają odporność i oddziałują korzystnie na organizm. Ponadto pektyny napełniają żołądek i wywołują uczucie sytości.

 

5. Idealna na przetwory

Gruszka to owoc, który smakuje dobrze na surowo, ale także jest bardzo dobrym produktem na przetwory. Szeroki wybór odmian powoduje, że można z niej zrobić dżemy, konfitury, ale także można je zamarynować w occie. Już przetworzone mogą służyć jako dodatek do lodów. Surowych gruszek używa się także jako dodatek do potraw mięsnych czy składnik sałatek.