Ile kalorii ma gruszka?
Gruszki to owoce o cennym składzie i licznych właściwościach. Można je spożywać przez cały rok, ponieważ zbierane jesienią mogą być długo przechowywane. Sprawdźmy, jakie są ich zalety.
SPIS TREŚCI:
2. Pomoc w zaparciach i biegunce
3. Pomocna w diecie odchudzającej

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Zawartość potasu w 100 g gruszki wynosi 116 mg. To właśnie tego pierwiastka gruszki zawierają najwięcej. Potas zapobiega zlepianiu się płytek krwi, co wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Potas przyspiesza wydalanie z organizmu nadmiaru sodu, który, obecny w zbyt dużych ilościach, ma negatywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.
2. Pomoc w zaparciach i biegunce
W zależności od gatunku gruszki mogą pomóc w biegunce lub zaparciach. Odmiany cierpkie i mało soczyste zawierają dużo garbników, które mają przeciwbiegunkowe właściwości. Dla osób cierpiących na zaparcia dobre będą gruszki miękkie i dojrzałe, ponieważ pobudzają trawienie.
3. Pomocna w diecie odchudzającej
Gruszki są owocami o indeksie glikemicznym równym 30. 100 g owoców ma 57 kcal. Mogą zatem być z powodzeniem włączone do diety osób odchudzających się i chorujących na cukrzycę.
Gruszki zawierają sporą ilość błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Nierozpuszczalna frakcja wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Stymuluje perystaltykę jelit, działa na nie drażniąco oraz wymiata zalegające w jelitach pozostałości. Rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika jest doskonałą pożywką dla bakterii jelitowych, które wspomagają odporność i oddziałują korzystnie na organizm. Ponadto pektyny napełniają żołądek i wywołują uczucie sytości.
Gruszka to owoc, który smakuje dobrze na surowo, ale także jest bardzo dobrym produktem na przetwory. Szeroki wybór odmian powoduje, że można z niej zrobić dżemy, konfitury, ale także można je zamarynować w occie. Już przetworzone mogą służyć jako dodatek do lodów. Surowych gruszek używa się także jako dodatek do potraw mięsnych czy składnik sałatek.