Woda – najlepszy napój!
Organizm człowieka składa się w 50–70% z wody. Jest ona odpowiedzialna za wiele procesów – wydalanie produktów przemiany materii, procesy trawienia, nawilżanie stawów i gałki ocznej oraz równowagę organizmu.
SPIS TREŚCI:
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
Dzienne zapotrzebowanie na wodę zależy od aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego i warunków klimatycznych. Ponieważ organizm człowieka nie może magazynować wody, należy uzupełniać jej braki. Aby zapewnić organizmowi prawidłowy przebieg procesów życiowych, należy codziennie wypijać co najmniej 1,5 l wody. Aby obliczyć indywidualne zapotrzebowanie na wodę, należy przyjąć podaż płynów na poziomie 1 ml na 1 kcal zapotrzebowania energetycznego. Innym sposobem ustalenia dziennego zapotrzebowania na wodę jest założenie, że na każdy kilogram masy ciała przypada 30 ml wody.
Dla przykładu: osoba ważąca 60 kg powinna w ciągu dnia dostarczyć organizmowi 1,8 l wody (60 kg × 30 ml = 1800 ml, czyli 1,8 l).
Największe zapotrzebowanie na wodę mają kobiety karmiące i wynosi ono 3,8 l dziennie. Woda jest w tym przypadku bardzo ważna ze względu na produkcję pokarmu. Sprawa wygląda podobnie u kobiet w ciąży, zapotrzebowanie na wodę wynosi 3 l na dzień, a woda w tym okresie jest szczególnie ważna dla rozwoju płodu i produkcji wód płodowych.
Zgodnie z zaleceniami zespołu polskich ekspertów z 2009 r. zapotrzebowanie na wodę dla mężczyzn powyżej 19 roku życia powinno wynosić średnio 3,7 l, a dla kobiet w tej samej grupie wiekowej, nienależących do grup wspomnianych wcześniej, podaż wody powinna wynosić ok. 2,7 l. Wchłanianie i wydalanie wody regulowane jest przez hormon wazopresynę.
Najlepszy sposób na zaspokojenie pragnienia to picie małymi łykami, woda zostaje wtedy wchłonięta do tkanek. W czasie upałów najlepiej pić wodę schłodzoną. Ilości dostarczanej i wydalanej wody powinny się równoważyć.
Źródła wody [ml] | Drogi wydalania [ml] |
pożywienie stałe 1000 | nerki (mocz) 1500 |
płyny 1500 | płuca 550 |
procesy metaboliczne 300 | skóra 600 |
przewód pokarmowy (kał) 150 | |
razem 2800 | razem 2800 |
Źródło: akademiadietetyki.pl
Woda mineralna jest czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym i charakteryzuje się odpowiednim składem mineralnym. Wpływa także korzystnie na zdrowie człowieka.
Wody zostały podzielone w następujący sposób:
– wody źródlane, które nie zawierają składników mineralnych, ale są pierwotnie czyste mikrobiologicznie i chemicznie;
– wody niskozmineralizowane, zawierają poniżej 500 mg składników mineralnych na litr;
– średniozmineralizowane, zawierają od 500 do 1500 mg składników mineralnych na litr;
– wysokozmineralizowane, zawierają od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr;
– wody lecznicze, zawierają zwykle ponad 4000 mg składników mineralnych na litr;
– wody stołowe to wzbogacone o składniki mineralne wody źródlane.
Wody niskozmineralizowane mogą być też klasyfikowane jako naturalne wody mineralne – niskozmineralizowane lub wody źródlane. Są wskazane do picia i przygotowywania posiłków dla niemowląt, mogą je pić dzieci do 3 roku życia. Wody, które są wykorzystywane do przyrządzania posiłków dla niemowląt, powinny również posiadać pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. W większych ilościach nie są wskazane.
Wody średniozmineralizowane można pić w dowolnej ilości, bo nie naruszają równowagi wodno-elektrolitycznej. Zawierają spore ilości magnezu i wapnia, dzięki czemu pokrywają nawet do 10% dziennego zapotrzebowania na te pierwiastki. Mogą je pić kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci.
Wody wysokozmineralizowane wykazują działanie profilaktyczno-zdrowotne, zawierają takie składniki mineralne jak magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, fluor, jod i żelazo.
Wody lecznicze nie mogą być stosowane do gaszenia pragnienia, gdyż ze względu na swój skład mogą szkodzić w większych ilościach. Powinny być stosowane według wskazań lekarskich. Poprawiają metabolizm, mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą i chorobami nerek. Ponadto łagodzą dolegliwości żołądkowe.
Wody stołowe to wody mineralizowane – funkcjonalne, które służą celom profilaktyczno-zdrowotnym. Mogą być spożywane bez ograniczeń. Są źródłem magnezu, wapnia i jodu.
Podczas wyboru wody należy zwrócić uwagę na taką, która pozwoli uzupełnić niedobory składników mineralnych i korzystnie wpłynie na zdrowie.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Plajzer K., Rola wody w organizmie – ile należy pić?, akademiadietetyki.pl/rola-wody-w-organizmie-ile-nalezy-pic/ (21.11.2018).
Karowicz-Bilińska A., Woda i jej znaczenie dla organizmu kobiety, „Ginekologia Polska” 2011, 82, 455–459.
Program „Woda dla zdrowia”, Naturalne wody mineralne – o niskiej mineralizacji, wodadlazdrowia.pl/pl/224/0/wody-niskozmineralizowane.html
(21.11.2018).
Program „Woda dla zdrowia”, Naturalne wody mineralne – o średniej mineralizacji, wodadlazdrowia.pl/pl/225/0/wody-sredniozmineralizowane.html (21.11.2018).
Program „Woda dla zdrowia”, Naturalne wody mineralne – o wysokiej mineralizacji, wodadlazdrowia.pl/pl/1160/0/wysokozmineralizowana.html (21.11.2018).
Program „Woda dla zdrowia”, Butelkowane wody lecznicze, wodadlazdrowia.pl/pl/1155/0/wody-lecznicze.html (21.11.2018).
Program „Woda dla zdrowia”, Woda Stołowa, wodadlazdrowia.pl/pl/1152/0/woda-stolowa.html (21.11.2018).
Wojtaszek T., Profilaktyczno-zdrowotne działanie wód mineralnych, „Journal of Elementology” 2006, 11(1), 119–126.