Każda osoba ma różne cele, kiedy dąży do wypracowania wymarzonej sylwetki – jedni chcą się pozbyć zbędnych kilogramów, inni są na etapie budowania masy mięśniowej. Również wybrana dyscyplina sportowa narzuca pewne wymagania. Jednak w każdym przypadku to dieta stanowi 80% sukcesu. Forma zaczyna się na talerzu! Jeśli ktoś spożywa przetworzone produkty o małej wartości odżywczej, nigdy nie będzie czuć się dobrze i w pełni sił. Czas wprowadzić do diety produkty, które są istną skarbnicą składników odżywczych.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jajko

2. Kapusta pekińska

3. Szpinak

4. Pietruszka

5. Jarmuż

6. Twaróg

7. Kefir

8. Kasza gryczana

9. Indyk

10. Pstrąg

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Jajko

Pod względem zawartości aminokwasów białko jaja jest białkiem wzorcowym i służy do określania odpowiedniej proporcji aminokwasów w innych produktach. Najwięcej zawiera cysteiny, czyli aminokwasu, który jest niezbędny do syntezy najsilniejszego przeciwutleniacza w naszym organizmie – glutationu. Stanowi źródło substancji odżywczych takich jak cholina, wspomagająca układ nerwowy i integralność błon komórkowych, czy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, głównie A i D, które korzystnie działają na wiele układów organizmu, nie tylko kostny.


2. Kapusta pekińska

Ta niepozorna roślina należąca do rodziny kapustowatych kryje w sobie wiele składników odżywczych. Kapusta pekińska, jak każde zielone warzywo, zwiera chlorofil, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Jest również źródłem prowitaminy A, witaminy C, kwasu foliowego i cennym źródłem wapnia. Zawarte w niej antocyjany są silnymi antyoksydantami.


3. Szpinak

Chlorofil nadający liściom szpinaku intensywnie zielony kolor przyczynia się do odtruwania organizmu, stąd zielone koktajle uważane są za źródło młodości. Oprócz tego zawiera wiele niezbędnych pierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, potas i cynk. Niestety zawarty w nim kwas szczawiowy utrudnia przyswajanie wapnia, w związku z tym szpinak powinien być spożywany z produktami bogatymi w ten pierwiastek, np. z nabiałem. Fabryka Siły Sklep


4. Pietruszka

Natka pietruszki zwykle dodawana jest w małych ilościach do potraw, tymczasem można śmiało zrobić z niej zielony koktajl lub pesto, bo naprawdę warto. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, więcej wapnia niż nabiał i trzykrotnie więcej żelaza niż stek wołowy. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza zawartego w roślinach.


5. Jarmuż

Jak wszystkie warzywa z rodzaju kapustowatych, również jarmuż jest bogatym źródłem beta-karotenu, witamin C, K oraz kwasu foliowego. Stanowi źródło białka i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.


6. Twaróg

Twaróg chudy jest dobrym źródłem białka, a przy tym zawiera bardzo mało kilokalorii, bo jedynie 99 kcal w 100 g. Białko hamuje apetyt i przyczynia się do przyśpieszenia metabolizmu, wpływa na ujemny bilans kaloryczny.


7. Kefir

Dzięki zawartości bakterii probiotycznych kefir jest najzdrowszym produktem nabiałowym. Należy dbać o to, by codziennie dostarczać dawkę bakterii, które nie tylko wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed szkodliwymi mikroorganizmami, ale wpływają również na utrzymanie prawidłowej wagi i dostarczają witamin. Udowodniono, że u osób otyłych mikroflora bakteryjna jest mniej różnorodna i uboższa, a przeniesienie mikroflory otyłych myszy do tych o wadze prawidłowej powodowało u nich szybki wzrost wagi.


8. Kasza gryczana

Standardowy posiłek osoby ćwiczącej to kurczak i ryż. Tymczasem są dużo lepsze źródła węglowodanów, jak właśnie kasza gryczana, która zawiera dodatkowo ok. 11% białka. Jest bogatym źródłem magnezu oraz cynku, manganu, selenu i potasu a także wszystkich witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego metabolizmu węglowodanów i białek.


9. Indyk

Mięso indyka jest chude, podobnie jak mięso kurczaka. Jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu przy dużej zwartości białka. Indyk jest odpowiedni także dla osób, które ze względu na stan zdrowia powinny stosować dietę lekkostrawną.


10. Pstrąg

Mięso pstrąga nie tylko zawiera najwięcej białka spośród ryb, ale jest także cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają one korzystnie na układ krwionośny, obniżają stężenie triglicerydów, normalizują pracę serca oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy. Pstrąg jest dobrą alternatywą dla dużych ryb morskich takich jak tuńczyk i łosoś, które mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi.