Nachos to słona przekąska, której głównym składnikiem jest mąka kukurydziana. W Polsce zyskują coraz większą popularność. Co się w nich kryje?

 

SPIS TREŚCI:
1. Nachos – skład
2. Nachos – wartość odżywcza
3. Witaminy i składniki mineralne zawarte w nachos
4. Nachos – junk food
5. Nachos jako źródło izomerów trans

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Nachos – skład
W skład nachos powinny wchodzić: mąka kukurydziana, olej i sól. Jednak niektórzy producenci dodają do swoich produktów szereg innych składników takich jak serwatka w proszku, glutaminian monosodowy (E621), guanylan disodowy (E627), inozynian disodowy (E631), maltodekstryna, ser w proszku, cebula w proszku, czosnek w proszku, aromaty, kwas cytrynowy (E330), olej palmowy, przyprawy i zioła.

 

2. Nachos – wartość odżywcza
Nachos to wyrób wysokokaloryczny – 100 g produktu dostarcza 350 kcal. Standardowa porcja nachos waży 80 g, a garść tej przekąski – 30 g. Składa się w większości z węglowodanów i tłuszczów.


Wartość odżywcza w porcji nachos (80 g) jest następująca:
– wartość energetyczna: 280 kcal,
– białko: 3,5 g,
– tłuszcz: 17,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 1,7 g, jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 11,2 g, wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 4 g, izomery trans: 0,05 g,
– węglowodany ogółem: 27,9 g, w tym cukry: 1,7 g,
– błonnik pokarmowy: 2,6 g,
– cholesterol: 2 g.

 

3. Witaminy i składniki mineralne zawarte w nachos
W nachos znajdują się witaminy z grupy B – witamina B1 (0,1 g/100 g), witamina B2 (0,1 mg/100 g), witamina B3 (0,6 mg/100 g), witamina B6 (0,2 mg/100 g) i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak witamina A (5 µg/100 g), witamina E (4 mg/100 g) i witamina K (7,5 µg/100 g). Fabryka Siły Sklep

 

Dodatkowo ta słona przekąska dostarcza niektórych składników mineralnych takich jak wapń (63 mg/100 g), żelazo (0,8 mg/100 g), magnez (42 mg/100 g), fosfor (198 mg/100 g), potas (362 mg/100 g), sód (313 mg/100 g), cynk (0,8 mg/100 g), selen (8,6 µg/100 g), miedź (0,1 mg/100 g) oraz mangan (0,1 mg/100 g).

 

4. Nachos – junk food
Nachos są zaliczane do tzw. żywności śmieciowej (junk food), która charakteryzuje się wysoką kalorycznością, a niską wartością odżywczą. Ponadto zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, izomerów trans oraz znikomą ilość błonnika, witamin i mikroelementów. Częste spożywanie tego typu żywności wiąże się z szybkim tempem odkładania się nadmiaru energii w postaci tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – rozwojem nadwagi i otyłości.

 

5. Nachos jako źródło izomerów trans
Izomery trans powstają w trakcie nadmiernego ogrzewania nienasyconych kwasów tłuszczowych. W wyniku tego procesu dochodzi do zmian w budowie tłuszczów, które stają się szkodliwe dla organizmu człowieka. Zwiększają stężenie trójglicerydów i tzw. złego cholesterolu (lipoprotein LDL), tym samym zmniejszają ilość lipoprotein HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu. W konsekwencji prowadzą do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Doszukuje się również negatywnego wpływu izomerów trans na płodność, a także zwiększenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, cukrzycy, kamicy żółciowej oraz nowotworów.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Achremowicz K., Szary-Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 3(44), 23–35.
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 75–76.
Dzwolak W., Junk food, „Przegląd Gastronomiczny” 2015, 4(15).
Onacik-Gur S., Żbikowska A., Kowalska M., Źródła izomerów trans kwasów tłuszczowych na polskim rynku, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2014, 95(1), 120–124.
USDA Food Composition Databases, ndb.nal.usda.gov (23.04.2019).