Jesień to pora roku obfitująca w wysoko odżywcze produkty pełne witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dzięki wykorzystaniu technik konserwacji można z łatwością zamienić je w przepyszne przetwory i tym samym przedłużyć ich trwałość i wspierać zdrowie przez cały rok. Takie zaprawy nie tylko zachowują naturalne właściwości, ale także umożliwiają świadome planowanie wartościowej diety, zwłaszcza w okresach, gdy świeże warzywa i owoce są mniej dostępne.

 

SPIS TREŚCI:

1. Mus z jabłek

2. Powidła śliwkowe

3. Pasteryzacja musu i powideł

4. Kiszone buraki

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

1. Mus z jabłek
Składniki (na 3 słoiki o pojemności 250 ml):
– 1 kg jabłek, najlepiej słodkich odmian, np. szara reneta (5–6 sztuk),
– 100 ml wody (⅖ szklanki),
– 20 ml soku z cytryny (sok z ½ sztuki),
– 5 g cynamonu (łyżeczka),
– 10–20 g cukru (opcjonalnie).

 

Sposób przygotowania
1. Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
2. W garnku zagotować wodę z sokiem z cytryny.
3. Dodać jabłka do garnka, cukier (opcjonalnie) i cynamon.
4. Gotować na małym ogniu ok. 15–20 minut, aż jabłka będą miękkie.
5. Zblendować na gładki mus lub rozgnieść widelcem.
6. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu – jako dodatek do deserów, naleśników, ryżu na mleku lub samodzielną przekąskę.

 

Wartość odżywcza (całość):
– energia: 595 kcal,
– białko: 3 g,
– tłuszcze: 2 g,
– węglowodany: 160 g.


2. Powidła śliwkowe
Składniki (2–3 słoiki o pojemności 250 ml):
– 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (około 25 garści).

 

Sposób przygotowania
1. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek.
2. Umieścić je w dużym garnku z grubym dnem i powoli podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok. Gotować około 1,5 godziny. Wystudzić, przykryć i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
3. Drugiego dnia ponownie podgrzewać owoce na małym ogniu, mieszać i pilnować, aby się nie przypaliły. Gotować kolejne 1,5 godziny, aż masa zacznie gęstnieć. Ponownie wystudzić, przykryć i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
4. Trzeciego dnia powtarzać proces smażenia i mieszania na bardzo małym ogniu, aż powidła będą gęste, ciemne i o intensywnym smaku – ok. godziny.

Wartość odżywcza (cały przepis):
– energia: 920 kcal,
– białko: 14 g,
– tłuszcze: 6 g,
– węglowodany: 228 g. Fabryka Siły Sklep


3. Pasteryzacja musu i powideł
1. Gorące powidła i mus przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, zostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
2. Zakręcić słoiki, upewnić się, że wieczka nie są zabrudzone.
3. Słoiki ustawić w dużym garnku lub naczyniu z gorącą wodą tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
4. Pasteryzować przez 20 minut od momentu zagotowania wody.
5. Po pasteryzacji ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.


4. Kiszone buraki
Składniki:
– 1 kg czerwonych buraków (ok. 7 sztuk),
– 750 ml wody (3 szklanki),
– 10 g soli (łyżka),
– 20 g czosnku (4 ząbki),
– liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu.

 

Sposób przygotowania
1. Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub ćwiartki (według preferencji).
2. Ułożyć buraki ciasno w wyparzonym, dużym słoju lub kilku mniejszych słoikach.
3. Do każdego słoika dodać czosnek obrany ze skórki, liście laurowe oraz ziarnka pieprzu.
4. Przygotować solankę: zagotować wodę, rozpuścić w niej sól i ostudzić do temperatury pokojowej.
5. Zalać buraki przygotowaną solanką tak, aby były całkowicie przykryte.
6. Na wierzchu położyć obciążenie (np. talerzyk lub kamień), aby buraki pozostawały pod powierzchnią solanki.
7. Przykryć słoik gazą lub czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5–7 dni.
8. Codziennie sprawdzać, czy buraki są zanurzone i usuwać powstałą pianę.
9. Po zakończeniu fermentacji szczelnie zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu, np. lodówce lub piwnicy do 2–3 tygodni.

 

Wartość odżywcza (na cały przepis):
– energia: 460 kcal,
– białko: 17 g,
– tłuszcze: 2 g,
– węglowodany: 107 g.