Tarnina, czy też tarka, jest krzewem należącym do gatunku śliw. Ta popularna zarówno w Europie, jak i pozostałych częściach globu roślina stanowi bardzo dobry produkt do sporządzania domowych leków na różne przypadłości. Jeżeli jesteście ciekawi, w jakich sytuacjach pomoże wam tarnina, sprawdźcie poniższy artykuł!

 

SPIS TREŚCI:

1. Co to jest tarnina?

2. Tarnina – właściwości

3. Zastosowanie

4. Nalewka

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Co to jest tarnina?

Śliwa tarnina jest gatunkiem krzewu należącym do rodziny roślin różowatych. Tarnina jest rośliną bardzo zmienną, która swobodnie krzyżuje się z innymi gatunkami śliw. Tarka występuje głównie na terenach północnej Afryki, zachodniej części Azji i prawie w całej Europie. Jej jadalne owoce znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie, a także zaliczane są do grona roślin miododajnych. Tarnina stanowi skarbnicę licznych prozdrowotnych związków, które skutecznie pomagają ludzkiemu organizmowi w utrzymaniu dobrej kondycji.


2. Tarnina – właściwości

Wcześniej już poruszony temat prozdrowotnych właściwości tarniny jest o tyle interesujący, iż każda z części tej rośliny niesie za sobą zupełnie inne działanie dla naszego zdrowia. Owoce tarki posiadają grabniki, które są substancjami bardzo dobroczynnymi dla układu pokarmowego. Dzięki spowalnianiu ruchu robaczkowego jelit, silnym właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnemu charakterowi mogą być stosowane

w przypadku różnych dolegliwości wynikających z patologii systemu trawiennego. Co więcej, bezpieczeństwo ich stosowania pozwala na wykorzystanie zarówno u dzieci jak i osób starszych.


Równie korzystne okazuje się stosowanie kwiatów śliwy tarniny. Obecne Fabryka Siły Sklep

w nich związki flawonoidowe stanowią skuteczny element walki przeciwko szkodliwym substancjom utleniającym. Flawonoidy znacznie nasilają pracę całkowitej przemiany materii, co ułatwia detoksykację i oczyszczanie ustroju (w tym między innymi moczu i krwi) ze związków określanych mianem metabolitów wtórnych. Warto też wspomnieć o jednym, szczególnym rodzaju związków flawonowych. Mowa tu o antocyjanach, które wykazują skuteczny wpływ na stan naszego układu krążenia. Odpowiadają one między innymi za obniżenie ciśnienia krwi i trójglicerydów, wzrost stężenia dobrego cholesterolu oraz uszczelnianie naczyń włosowatych.


Kora tarniny także może znaleźć zastosowanie jako środek poprawiający nasze zdrowie. Oprócz wspomnianych już grabników, posiada też olejek kamforowy, który stanowi bardzo dobry środek antyseptyczny i przeciw-zapalny. Niejednokrotnie stanowi element preparatów poprawiających

i utrzymujących dobrą kondycję higieny jamy ustnej. W korze występują także związki nazywane taninami, które jak dowodzą badania, skutecznie zapobiegają procesom apoptozy oraz hamują niekontrolowane podziały komórkowe. Oznacza to, że kora tarki wykazuje działanie antynowotworowe.


Warto jednak dodać, że nasiona tarniny niosą za sobą duże ryzyko dla naszego ustroju. Ziarna tej rośliny zawierają trujące substancje jak glikozydy cyjanogenne. Przemiany biochemiczne prowadzą do powstania z nich takich związków jak cyjanowodór (zwany potocznie kwasem pruskim) czy benzaldehyd, które wykazują śmiertelny charakter dla naszego zdrowia.


3. Zastosowanie

Dzięki przedstawionym właściwościom prozdrowotnym, tarnina wykazuje bardzo szerokie spektrum zastosowań w medycynie. Śliwa tarnina może być więc wykorzystywana w przypadku takich problemów jak:

– biegunki;

– nieżyt żołądka i jelit;

– zatrucia pokarmowe;

– kamica nerkowa;

– stan zapalny w obrębie układu moczowego (cewka moczowa, nerki, pęcherz);

– skąpomocz;

– choroba niedokrwienna serca;

– miażdżyca;

– udar mózgu;

– stany zapalne w obrębie jamy ustnej.


4. Nalewka

Prozdrowotne właściwości tarniny są najczęściej wykorzystywane w domo-wej medycynie pod postacią nalewki. Poniżej prezentujemy przepis na jej przyrządzenie:


Składniki:

– 1 kg owoców tarniny;

– 0,5 l spirytusu 96%;

– 0,5 l wódki;

– szklanka cukru.


Przygotowanie:

1. Owoce tarniny należy opłukać, a następnie osuszyć i przełożyć do wcześniej wyparzonego wrzątkiem słoika.

2. Zalej owoce alkoholem i pozostaw na miesiąc w ciepłym i ciemnym miejscu, od czasu do czasu potrząsając słoikiem (zwykle co 2 do 4 dni).

3. Po miesiącu zlej alkohol i odstaw go do schłodzenia w lodówce.

4. Owoce zasyp całym cukrem i pozostaw w ciepłym miejscu do momentu, aż ze składników powstanie syrop.

5. Połącz syrop z alkoholem i pozostaw na tydzień.

6. Po tygodniu przefiltruj powstały trunek do butelek i pozostaw na około trzy miesiące aby dojrzał.