Jednym z głównych problemów w trakcie odchudzania są słodycze.

Każdy je lubi i ciężko ich sobie odmówić. Z pomocą przychodzi naturalny słodzik, który pomoże w utracie nadmiernych kilogramów i pozwoli

na pozbawienie redukcji gorzkiego smaku.


SPIS TREŚCI:

1. Stewia – słodka z natury

2. Ziołowe korzyści

3. Jak dawkować stewię?

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.



1. Stewia – słodka z natury

Stewia zaliczana jest do roślin z rodziny astrowatych, które występują zarówno w południowej i środkowej Ameryce, sięgając swoim zasięgiem

aż do Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Ekstrakt z liści tej rośliny

jest używany jako substancja słodząca.


Porównując go do innych środków jak aspartam czy sukraloza, mamy

tu do czynienia z naturalnym preparatem o korzystnych efektach farmakologicznych. Wyciąg uzyskujemy poprzez gotowanie liści przez kilka minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Po jej odparowaniu uzyskujemy oczekiwany, roślinny wyciąg.


Analizując zawartość substancji wchodzących w skład liści, można wywnioskować, że oprócz dużej liczby węglowodanów, stewia jest bardzo dobrym źródłem białka (od 9,8 do 12 g/100 g) oraz błonnika

(od 15 do 18,5 g). Inne, interesujące i prozdrowotne składniki, jakie możemy napotkać to między innymi beta-karoten, fosfor, magnez, potas, siarka, kwas foliowy, wapń oraz witamina C.


2. Ziołowe korzyści

Stewia jest stosowana przede wszystkim jako środek spożywczy. Suszone
i sproszkowane liście tej substancji wykorzystuje się jako słodzik

do napojów, a także przetworów owocowych. Co więcej, roślina

jest używana w kosmetyce. Fabryka Siły Sklep


Bardzo często sproszkowane zioło stanowi dodatek do maseczek pielęgnacyjnych, ze względu na leczniczy charakter

w przypadku problemów dermalnych jak trądzik czy wypryski.
Do innych funkcji możemy zaliczyć absorpcję serum, zamykanie porów

oraz przyśpieszenie gojenia ran.


W medycynie stosowana jest jako środek antyseptyczny, który z sukcesami można stosować do dezynfekcji oraz usuwania chorobotwórczych bakterii. Zioło może być pomocne w przypadku problemów z nerkami, mózgiem, trzustką i wątrobą.


Ponadto preparat ten pomaga utrzymać apetyt, prawidłową pracę mechanizmów trawiennych, a także reguluje pracę gruczołów trzustkowych. Trwające rok badania dowiodły iż, suplementacja stewii

w wysokości 750 mg na dobę przyczyniła się do zmniejszenia ciśnienia

u osób z jego nadwyżką.


3. Jak dawkować stewię?

Dawkowanie stewii uzależnione jest przede wszystkim od subiektywnego zapotrzebowania – wyznacznikiem jest tutaj poziom słodkości. Badania potwierdzają, że dobowa dawka w postaci 8 mg na każdy kilogram masy ciała jest wystarczającą ilością, aby mówić o przeciwzapalnym

i antyoksydacyjnym działaniu na organizm. Inne prace naukowe donoszą, że dawka w wysokości 1,5 g na dobę nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Przeciwwskazaniem do stosowania stewii jest okres ciąży

lub karmienia piersią.