Stewia, czyli zdrowa słodycz
Jednym z głównych problemów w trakcie odchudzania są słodycze.
Każdy je lubi i ciężko ich sobie odmówić. Z pomocą przychodzi naturalny słodzik, który pomoże w utracie nadmiernych kilogramów i pozwoli
na pozbawienie redukcji gorzkiego smaku.
SPIS TREŚCI:
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Stewia zaliczana jest do roślin z rodziny astrowatych, które występują zarówno w południowej i środkowej Ameryce, sięgając swoim zasięgiem
aż do Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Ekstrakt z liści tej rośliny
jest używany jako substancja słodząca.
Porównując go do innych środków jak aspartam czy sukraloza, mamy
tu do czynienia z naturalnym preparatem o korzystnych efektach farmakologicznych. Wyciąg uzyskujemy poprzez gotowanie liści przez kilka minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Po jej odparowaniu uzyskujemy oczekiwany, roślinny wyciąg.
Analizując zawartość substancji wchodzących w skład liści, można wywnioskować, że oprócz dużej liczby węglowodanów, stewia jest bardzo dobrym źródłem białka (od 9,8 do 12 g/100 g) oraz błonnika
(od 15 do 18,5 g). Inne, interesujące i prozdrowotne składniki, jakie możemy napotkać to między innymi beta-karoten, fosfor, magnez, potas, siarka, kwas foliowy, wapń oraz witamina C.
Stewia jest stosowana przede wszystkim jako środek spożywczy. Suszone
i sproszkowane liście tej substancji wykorzystuje się jako słodzik
do napojów, a także przetworów owocowych. Co więcej, roślina
Bardzo często sproszkowane zioło stanowi dodatek do maseczek pielęgnacyjnych, ze względu na leczniczy charakter
w przypadku problemów dermalnych jak trądzik czy wypryski.
Do innych funkcji możemy zaliczyć absorpcję serum, zamykanie porów
oraz przyśpieszenie gojenia ran.
W medycynie stosowana jest jako środek antyseptyczny, który z sukcesami można stosować do dezynfekcji oraz usuwania chorobotwórczych bakterii. Zioło może być pomocne w przypadku problemów z nerkami, mózgiem, trzustką i wątrobą.
Ponadto preparat ten pomaga utrzymać apetyt, prawidłową pracę mechanizmów trawiennych, a także reguluje pracę gruczołów trzustkowych. Trwające rok badania dowiodły iż, suplementacja stewii
w wysokości 750 mg na dobę przyczyniła się do zmniejszenia ciśnienia
u osób z jego nadwyżką.
Dawkowanie stewii uzależnione jest przede wszystkim od subiektywnego zapotrzebowania – wyznacznikiem jest tutaj poziom słodkości. Badania potwierdzają, że dobowa dawka w postaci 8 mg na każdy kilogram masy ciała jest wystarczającą ilością, aby mówić o przeciwzapalnym
i antyoksydacyjnym działaniu na organizm. Inne prace naukowe donoszą, że dawka w wysokości 1,5 g na dobę nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Przeciwwskazaniem do stosowania stewii jest okres ciąży
lub karmienia piersią.