Krakersy to krucha, słona przekąska. Świetnie smakują w połączeniu z wytrawnymi dodatkami. Co musisz o nich wiedzieć?

 

SPIS TREŚCI:
1. Krakersy – skład
2. Krakersy – wartość odżywcza
3. Składniki regulatorowe w krakersach
4. Krakersy i nadciśnienie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Krakersy – skład
Jeśli przyjrzymy się etykietom krakersów różnych marek dostępnych na rynku, możemy na nich znaleźć m.in.:
– mąkę: pszenną, kukurydzianą, sojową,
– drożdże,
– mleko pełne w proszku,
– tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, olej palmowy, olej kokosowy,
– substancje spulchniające: węglan amonu, węglan sodu, winian monosodowy,
– jęczmienny ekstrakt słodowy,
– glukozę,
– syrop glukozowo-fruktozowy,
– skrobię kukurydzianą,
– wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy,
– sól,
– jaja w proszku,
– emulgatory: lecytynę, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

 

2. Krakersy – wartość odżywcza
Krakersy są przekąską wysokokaloryczną – 100 g (20 sztuk) dostarcza aż 418 kcal. Składają się głównie z węglowodanów, które pochodzą z mąki wykorzystanej do ich wypieczenia. Są to głównie węglowodany przyswajalne. Natomiast zawartość błonnika jest niska – 100 g krakersów dostarcza jedynie 2,8 g włókna pokarmowego.

 

Jeden krakers waży ok. 5 g, a jego wartość odżywcza jest następująca:
– wartość energetyczna: 20,9 kcal,
– białko: 0,5 g,
– tłuszcz: 0,4 g, w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g,
jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 0,1 g,
wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6: 0,2 g,
– węglowodany ogółem: 3,7 g,
– błonnik pokarmowy: 0,1 g.

  Fabryka Siły Sklep

Choć wartość kaloryczna w jednym krakersie wydaje się niewielka, nie znam osoby, która jako przekąskę zjadałaby tylko jedną sztukę. Krakersy najczęściej spożywane są na imprezach, przyjęciach lub w trakcie seansów filmowych.

 

3. Składniki regulatorowe w krakersach
Krakersy zawierają także witaminy i składniki mineralne. W 100 g tego produktu znajdują się:
– 0,7 mg witaminy B1,
– 0,5 mg witaminy B2,
– 6,4 mg witaminy B3,
– 0,1 mg witaminy B6,
– 1 µg witaminy A,
– 1,1 mg witaminy E,
– 0,1 mg miedzi,
– 0,7 mg cynku,
– 5,6 mg żelaza,
– 19 mg wapnia,
– 152 mg potasu,
– 23 mg magnezu,
– 102 mg fosforu,
– 941 mg sodu.

 

Oczywiście powyższe wartości mogą się różnić w zależności od producenta. Niektóre krakersy dostępne na rynku są bogate w dodatki, tj. emulgatory, spulchniacze, cukier. Wartość odżywcza takich produktów jest o wiele niższa.

 

4. Krakersy i nadciśnienie
Krakersy są bogatym źródłem sodu – w 100 g produktu znajduje się 941 mg tego makroskładnika, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie w 63%. Sód występuje powszechnie w żywności, a jego głównym źródłem w diecie jest sól. Choć pierwiastek ten jest niezbędny dla organizmu, najczęściej jest spożywany w nadmiarze. Nadmiar sodu prowadzi do rozwoju nadciśnienia. Zwiększa także ryzyko rozwoju choroby nowotworowej żołądka i udaru mózgu.


Współcześnie rekomenduje się spożycie 5 g soli dziennie. Ilość ta obejmuje sól dodawaną do posiłków oraz naturalnie znajdującą się w produktach spożywczych. 20 sztuk krakersów zawiera 2,4 g soli, czyli połowę zalecanej wartości.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 159–160.
Chmielewski J., Carmody J.B., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents, „Journal of Clinical Hipertension” 2017, 19(9), 904–909.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Mękus M., Nadciśnienie: mniej soli, ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/nadcisnienie--mniej-soli-1 (18.04.2019).