Kiwi jest znanym owocem cieszącym się popularnością na całym świecie. W Europie zagościło w połowie ubiegłego wieku i od razu przypadło wszystkim do gustu. Nie ma w tym nic dziwnego, bo owoce kiwi to bomba witaminowa.

 

SPIS TREŚCI:

1. Owoc kiwi – wspomaganie odporności

2. Przeciwdziałanie miażdżycy

3. Właściwości antynowotworowe

4. Działanie błonnika

5. Wspomaganie układu nerwowego

6. Pomoc dla oczu

7. Kiwi a przeciwdziałanie osteoporozie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Owoc kiwi – wspomaganie odporności

Kiwi jest owocem niskokalorycznym, zawiera 60 kcal w 100 g, przy czym

w jego skład wchodzi również 2 g błonnika. Spożywanie kiwi wzmacnia odporność, chroni przed depresją i nowotworami. Powoduje także skrócenie czasu infekcji. Jest dobrym źródłem witamin C i E. Witamina C działa jak silny przeciwutleniacz. Zapobiega również infekcjom górnych dróg oddechowych i wspomaga układ odpornościowy. Jeden owoc kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy dla osoby dorosłej.


2. Przeciwdziałanie miażdżycy

Kiwi działa wspomagająco na układ krążenia. Glikozydy, które zawiera, zwiększają wydajność serca, usprawniają krążenie, likwidują zastój krwi. Potas reguluje rytm serca oraz wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Ochronne działanie przeciwmiażdżycowe mają także witaminy C i E.


3. Właściwości antynowotworowe

Zawarta w kiwi witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, to dzięki niej kiwi może poszczycić się właściwościami antynowotworowymi. Witamina E wyłapuje wolne rodniki i wspomaga regenerację uszkodzonych przez nie komórek. Glutation zawarty w kiwi zapobiega mutacjom genów.  Fabryka Siły Sklep

 

W kiwi zawarty jest również kwas chlorogenowy. Związek ten również należy do przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi nowotworu.

Przedstawione wyniki doświadczeń wskazują także na wysoką skuteczność kwasu chlorogenowego jako środka ochronnego komórek wątroby przeciwko zatruciu tetrachlorkiem węgla, izotopami kobaltu i kadmu. Kwas chlorogenowy jest również środkiem przeciwzapalnym oraz wykazuje właściwości żółciopędne.

 

4. Działanie błonnika

Zawartość błonnika w kiwi powoduje, że węglowodany dostarczone z owocem do przewodu pokarmowego nie wchłanianiają się natychmiastowo, dzięki czemu nie ma gwałtownych skoków insuliny. Kolejnym plusem dużej zawartości błonnika jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.


Rozpuszczalna frakcja błonnika pektyna zawarta w pestkach kiwi wpływa na rozwój flory bakteryjnej układu pokarmowego, wiąże toksyny i utrudnia ich wchłanianie oraz pomaga w walce z biegunkami i zaparciami. Zawartość błonnika może także wspomagać odchudzanie poprzez zwiększanie uczucia sytości po spożyciu produktów, które go zawierają.


5. Wspomaganie układu nerwowego

Zawarte w kiwi serotonina oraz inozytol mają właściwości antydepresyjne. Kwas foliowy pomaga znieść zmęczenie umysłowe, a potas zapobiega zmęczeniu, osłabieniu i senności. W jednym owocu znajduje się ok. 250 mg potasu, co stanowi 8 procent dziennego zapotrzebowania.


6. Pomoc dla oczu

Beta-karoten i luteina oraz witaminy E i C, które znajdują się w kiwi, chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Należą bowiem do przeciwutleniaczy, które chronią komórki plamki żółtej przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.


7. Kiwi a przeciwdziałanie osteoporozie

Układ kostny jest wspomagany dzięki wapniowi i witaminie K, które także znajdziemy w owocach kiwi. 

 

Spożycie witaminy K jest bowiem skorelowane ze zmianami równowagi wapniowej w organizmie człowieka i może w korzystny sposób przyczyniać się do zwiększenia zawartości wapnia w kościach.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Parus A., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, „Postępy Fitoterapii” 2013, 1, 48–53

Igielska – Kalwat J., Gościańska J., Nowak I., Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2015, 69, 418–428.

Szostak W.B., Szostak-Węgierek D., Żywienie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej, „Przegląd Lekarski”, 2008, 65,6, 208-311.