Jak wykorzystać szparagi w kuchni? 5 przepisów
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego warto się w nie zaopatrzyć, gdyż te zielone warzywa posiadają wiele cennych dla ludzkiego organizmu składników. Nie tylko nadają się do przygotowania pysznego obiadu, ale także stanowią świetny dodatek do wytrawnych śniadań.
SPIS TREŚCI:
1. Szparagi – kiedy warto się w nie zaopatrzyć?
2. Jak wykorzystać szparagi w kuchni? Przepisy
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Szparagi – kiedy warto się w nie zaopatrzyć?
Szparagi zdecydowanie kojarzą się z wiosną. Nic dziwnego, ponieważ zaczynają się pojawiać na przełomie kwietnia i maja, a dostępne są do końca czerwca. Sezon nie trwa więc zbyt długo – tak naprawdę są to tylko 2 miesiące, więc warto dobrze wykorzystać ten czas (O. Szczepaniak i wsp. 2019).
Szparag uprawiany jest na szeroką skalę zarówno w Europie, jak i w Azji, choć Polska nie charakteryzuje się jego wysoką produkcją; nie jest on także w naszym kraju zbyt popularnym warzywem. W sklepach można kupić przede wszystkim zielone i białe szparagi, jednak dostępnych jest o wiele więcej odmian (w 2018 r. ich liczba wynosiła 70). W Polsce najczęściej uprawianymi gatunkami są Andreas, Dariana czy Schwetzinger Meisterschuss (O. Szczepaniak i wsp. 2019).
Szparagi nadadzą się do przygotowania wielu dań. Dobrym wyborem będzie podanie ich z mięsem, rybami czy produktami zbożowymi, m.in. makaronem i ryżem. Świetnie sprawdzą się także w śniadaniach, np. jako dodatek do jajek.
Sposobów przyrządzenia szparagów jest wiele. Jednym z nich jest ugotowanie warzyw we wrzącej wodzie (główki nieco wystają z wody). Zabieg ten pozwoli na równomierne ugotowanie szparagów. Innymi sposobami ich obróbki są grillowanie, pieczenie czy podsmażenie.
2. Jak wykorzystać szparagi w kuchni? Przepisy
Kremowe risotto ze szparagami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 1 porcję):
– ryż parboiled – ½ woreczka (50 g),
– bulion – ½ szklanki (120 g),
– woda – ½ szklanki (120 g),
– szparagi zielone – 5 sztuk (200 g),
– cebula – plater (20 g),
– szpinak – 2 garści (50 g),
– pomidorki koktajlowe – garść (100 g),
– serek kremowy – łyżeczka (10 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
2. Wrzucić szpinak, smażyć 3 minuty.
3. Następnie dodać ryż, podsmażać go przez 2–3 minuty.
4. Ryż zalać bulionem oraz wodą, przyprawić i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
5. W tym czasie przygotować szparagi – dokładnie je obrać i pozbyć się niejadalnych części (zgrubiałe końce).
6. Włożyć do wrzącej wody (główki powinny znajdować się nad poziomem wody), gotować 7 minut.
7. Po tym czasie szparagi pokroić na mniejsze części.
8. Do ryżu dodać pokrojone szparagi oraz serek i wymieszać.
9. Przełożyć na talerz, podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 353 kcal,
– białko: 10,6 g,
– tłuszcze: 11,3 g,
– węglowodany: 52,9 g.
Szakszuka z dodatkiem szparagów
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 1 porcję):
– jajka – 2 sztuki (100 g),
– pomidory z puszki – ½ sztuki (120 g),
– cebula – plaster (20 g),
– szparagi zielone – 4 sztuki (160 g),
– papryka czerwona – 2 plastry (80 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
2. Szparagi dokładnie umyć i pozbyć się zgrubiałych końcówek. Pokroić na mniejsze kawałki.
3. Paprykę pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę.
5. Następnie dodać szparagi, paprykę oraz pomidory z puszki. Dusić 5 minut.
6. Na patelni zrobić małe wgłębienia i wbić w nie jajka. Dusić pod przykryciem do momentu ścięcia się jaj.
7. Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 275 kcal,
– białko: 18,2 g,
– tłuszcze: 15,5 g,
– węglowodany: 17,0 g.
Pieczony łosoś ze szparagami
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (na 1 porcję):
– filet z łososia – sztuka (150 g),
– szparagi zielone – 5 sztuk (200 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sok z cytryny – łyżka (6 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
2. Łososia dokładnie umyć i osuszyć, następnie doprawić solą oraz pieprzem.
3. Rybę ułożyć na folii aluminiowej i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
4. Obok ryby ułożyć umyte i przygotowane odpowiednio szparagi (z odciętymi zgrubiałymi końcami), a także pokrojony w plasterki czosnek.
5. Folię zawinąć, ułożyć na blaszce i piec przez 15–18 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 398 kcal,
– białko: 34,0 g,
– tłuszcze: 25,8 g,
– węglowodany: 9,0 g.
Zupa krem z białych szparagów
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki (na 1 porcję):
– szparagi białe – 6 sztuk (180 g),
– ziemniaki – 2 sztuki (100 g),
– bulion – szklanka (240 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– pestki dyni – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Szparagi dokładnie umyć. Odciąć zgrubiałe końce oraz główki.
2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekany czosnek.
3. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki; zalać bulionem. Gotować 15 minut.
4. Po tym czasie dodać szparagi, gotować kolejne 10 minut.
5. Doprawić solą oraz pieprzem.
6. Gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksować na gładki krem.
7. Przelać na talerz i posypać pestkami.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 192 kcal,
– białko: 5,6 g,
– tłuszcze: 8,2 g,
– węglowodany: 25,0 g.
Zapiekany kurczak ze szparagami
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki (na 1 porcję):
– filet z kurczaka – porcja (100 g),
– szparagi zielone – 5 sztuk (200 g),
– oliwa z oliwek – 2 łyżeczki (5 g),
– pomidorki koktajlowe – garść (100 g),
– ser mozzarella – ½ sztuki (60 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oliwy z oliwek, ułożyć wcześniej umytego i naciętego pionowo kurczaka.
3. Dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz sól i pieprz.
4. Następnie wrzucić pomidorki koktajlowe.
5. Całość polać oliwą z oliwek, piec przez 10 minut.
6. Szparagi umyć, pozbyć się zgrubiałych części i dodać do mięsa, piec przez 10 minut.
7. Na koniec dodać pokrojony w plasterki ser mozzarella i zapiekać kolejne 5 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 393 kcal,
– białko: 40,9 g,
– tłuszcze: 17,4 g,
– węglowodany: 13,2 g.
Bibliografia
Szczepaniak O. et al., Uprawa szparaga (Asparagus officinalis L.) jako surowca o właściwościach funkcjonalnych. Cz. I. Charakterystyka towaroznawcza, „Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna” 2019, 2, 2–6.