Pomysły na letnie, orzeźwiające koktajle
Latem stragany uginają się pod ciężarem różnokolorowych owoców, które są bogactwem cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przygotowane z nich napoje stanowią zatem skoncentrowane źródło witamin i minerałów – w upalne dni warto postawić na orzeźwiające koktajle.
SPIS TREŚCI:
1. Jakich składników użyć do letnich koktajli?
2. Przepisy na orzeźwiające koktajle
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Jakich składników użyć do letnich koktajli?
Jeśli mamy w domu blender, warto wykorzystać go do przygotowania koktajli. Taki posiłek jest bardzo szybki w przyrządzeniu, a do jego stworzenia wystarczy tylko kilka składników. Przede wszystkim warto sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce. Zawierają one znacznie więcej witamin i składników mineralnych, dzięki czemu koktajl cechuje się wyższą wartością odżywczą. Latem warto postawić m.in. na truskawki, maliny, borówki, arbuza, brzoskwinie, porzeczki, młodą marchew, szpinak czy buraki – to właśnie te produkty pojawiają się na sklepowych półkach już w czerwcu.
Jako dodatek do koktajlu dobrze wybrać zdrowe tłuszcze. Znajdują się one np. w awokado, siemieniu lnianym, orzechach czy nasionach chia. Produkty te sprawią, że napój będzie bardziej odżywczy, jednak należy mieć na uwadze, że znacznie zwiększą jego kaloryczność – nie powinno się zatem przesadzać z ich ilością. Podczas przygotowywania koktajlu nie należy zapominać o źródle białka. Warto wybrać mleko, napój roślinny, jogurt czy kefir. Orzechy oraz nasiona także zawierają ten składnik odżywczy.
Aby przygotowany koktajl był jeszcze bardziej orzeźwiający, można dodać do niego chociażby kostki lodu czy plastry cytryny bądź limonki. Takie dodatki szczególnie poleca się w bardzo upalne dni.
2. Przepisy na orzeźwiające koktajle
Koktajl z arbuzem i malinami
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– arbuz – porcja (100 g),
– maliny – ½ szklanki (60 g),
– szpinak – garść (25 g),
– siemię lniane – łyżeczka (5 g),
– kostki lodu – 2 sztuki (30 g),
– woda – ½ szklanki (120 ml),
– mięta – kilka listków (1 g).
Sposób przygotowania
1. Owoce, szpinak, siemię lniane oraz liście mięty umieścić w naczyniu.
2. Zalać wodą i zblendować.
3. Koktajl przelać do szklanki, dodać kostki lodu.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 92 kcal,
– białko: 3,5 g,
– tłuszcze: 1,9 g,
– węglowodany: 17,2 g.
Czerwony koktajl z burakiem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– burak gotowany – sztuka (140 g),
– truskawki – szklanka (150 g),
– seler naciowy – łodyga (50 g),
– napój migdałowy – szklanka (240 ml),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g),
– kostki lodu – 2 sztuki (30 g).
Sposób przygotowania
1. Truskawki dokładnie umyć, ale nie pozbawiać ich szypułek. Umieścić w naczyniu.
2. Następnie dodać burak, seler naciowy, napój migdałowy i masło orzechowe, zblendować.
3. Koktajl przelać do szklanki, wrzucić kostki lodu.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 238 kcal,
– białko: 8,0 g,
– tłuszcze: 8,2 g,
– węglowodany: 34,7 g.
Kwaśny letni koktajl
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– porzeczki czerwone – ½ szklanki (65 g),
– truskawki – szklanka (150 g),
– seler naciowy – łodyga (50 g),
– sok z cytryny – 2 łyżki (12 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g),
– woda – szklanka (240 ml).
Sposób przygotowania
1. Truskawki dokładnie umyć (pozostawić szypułki) i umieścić w naczyniu.
2. Następnie dodać czerwone porzeczki, seler naciowy, wodę, sok z cytryny oraz orzechy. Całość zblendować.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 168 kcal,
– białko: 4,5 g,
– tłuszcze: 8,1 g,
– węglowodany: 23,6 g.
Koktajl na kefirze
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– truskawki – szklanka (150 g),
– kefir – szklanka (240 g),
– sok z cytryny – 2 łyżki (12 g),
– siemię lniane – łyżeczka (5 g),
– kostki lodu – 2 sztuki (30 g),
– mięta – kilka listków (1 g).
Sposób przygotowania
1. Truskawki dokładnie umyć i umieścić w naczyniu wraz z szypułkami.
2. Dodać wcześniej schłodzony kefir, sok z cytryny, siemię lniane oraz liście mięty. Zblendować.
3. Przelać do szklanki, dodać kostki lodu.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 199 kcal,
– białko: 10,2 g,
– tłuszcze: 7,0 g,
– węglowodany: 25,2 g.
Malinowe smoothie
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– maliny – ½ szklanki (60 g),
– borówki – garść (50 g),
– szpinak – garść (25 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g),
– sok z cytryny – łyżka (6 g),
– kostki lodu – 2 sztuk (30 g),
– woda – ½ szklanki (120 ml),
– mięta – kilka listków (1 g).
Sposób przygotowania
1. Owoce, szpinak, sok z cytryny, orzechy oraz liście mięty umieścić w naczyniu.
2. Zalać wodą i zblendować.
3. Koktajl przelać do szklanki i dodać kostki lodu.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 144 kcal,
– białko: 4,1 g,
– tłuszcze: 7,7 g,
– węglowodany: 17,8 g.