Sałatka jarzynowa na świątecznym stole to wieloletnia tradycja. W polskich domach zagościła w pierwszej połowie XX w. i do dziś jest niezwykle popularna. Spożywa się ją przez cały rok – najczęściej jednak w okresie Wielkanocy. Aby urozmaicić świąteczne menu, warto wypróbować również inne sałatki. Poniżej znajdują się 3 propozycje, które mogą zaskoczyć gości nie tylko smakiem, ale też apetycznym wyglądem.

 

SPIS TREŚCI:
1. Wegańska sałatka z burakiem i tofu
2. Sałatka warstwowa z tuńczykiem
3. Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Wegańska sałatka z burakiem i tofu
To doskonała alternatywa dla osób niespożywających nabiału oraz mięsa. W zależności od preferencji do jej przygotowania wykorzystuje się tofu naturalne, które można dowolnie doprawić (np. czarną solą kala namak – nada jajeczny posmak), lub wędzone – bardziej wyraziste w smaku, ale równie dobrze komponujące się z pozostałymi składnikami.

 

Składniki:
– ½ opakowania rukoli,
– średni ugotowany burak,
– ½ kostki tofu naturalnego lub wędzonego,
– ½ małego awokado,
– 4 orzechy włoskie,
– łyżka oliwy z oliwek,
– łyżka sosu sojowego,
– łyżka soku z cytryny,
– sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania
1. Burak i tofu pokroić w kostkę.
2. Przekroić awokado, oddzielić od pestki i obrać. Połowę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
3. Przygotować dressing: połączyć oliwę z oliwek z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.
4. Orzechy włoskie pokruszyć, podprażyć na suchej patelni.
5. Na głębokim talerzu ułożyć rukolę, na niej burak i tofu. Przyprawić solą oraz pieprzem, posypać orzechami.
6. Całość polać dressingiem.

 

2. Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Warstwowa sałatka to przepis, który nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda bardzo atrakcyjnie. Jest prosta i szybka w wykonaniu, dlatego świetnie sprawdzi się, jeśli brakuje nam czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. Sałatkę można serwować w jednej większej salaterce lub jako kilka mniejszych porcji. Aby widoczny był efekt końcowy, konieczne jest użycie przezroczystych naczyń.

 

Składniki:
– puszka tuńczyka w sosie własnym,
– puszka kukurydzy konserwowej,
– puszka groszku konserwowego,
– 6 jajek,
– cebula dymka ze szczypiorkiem,
– 5 łyżek jogurtu naturalnego,
– łyżeczka musztardy,
– sól i pieprz do smaku,
– natka pietruszki do dekoracji.

  Fabryka Siły Sklep

Sposób przygotowania
1. Jajka ugotować na twardo, obrać, pozostawić do wystygnięcia, a następnie oddzielić białka od żółtek.
2. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oddzielnie rozdrobnić żółtka.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać.
4. Odsączyć tuńczyka, kukurydzę i groszek.
5. Przygotować sos: połączyć jogurt naturalny z musztardą, dodać przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
6. Ułożyć składniki w małych jednoporcjowych naczyniach lub większej przezroczystej salaterce. Utworzyć warstwy według kolejności: białka jajek, kukurydza, tuńczyk, cebula ze szczypiorkiem, groszek, sos jogurtowo-musztardowy, żółtka.
7. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

 

3. Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi
Warto zadbać o to, aby w świątecznym menu pojawiły się również świeże warzywa. Do sałatki świetnie nadadzą się łatwo dostępne w okresie wiosennym nowalijki – dostarczą one dużo witamin i cennych składników mineralnych. Będą też źródłem błonnika pokarmowego, który wspomoże procesy trawienne. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnie stosowanych jaj kurzych są jaja przepiórcze – ze względu na wielkość bardzo dobrze sprawdzą się jako składnik sałatki.

 

Składniki:
– opakowanie miksu sałat,
– 10 przepiórczych jajek,
– 6–8 rzodkiewek,
– ogórek zielony,
– cebula dymka ze szczypiorkiem,
– garść rzeżuchy lub innych kiełków,
– ½ kostki sera feta,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania
1. Jajka przepiórcze gotować 3–4 minuty (na twardo). Pozostawić do wystygnięcia, obrać, przekroić na połówki.
2. Rzodkiewki i ogórek dokładnie umyć, następnie pokroić w plasterki.
3. Cebulę obrać i pokroić w piórka, szczypiorek drobno posiekać.
4. Do miski wrzucić sałatę, warzywa oraz kiełki. Dodać pokruszony ser feta, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać.
5. Na koniec dodać połówki jajek, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Delikatnie wymieszać, tak aby jajka się nie rozpadły.