Kiełbasa jest bardzo popularnym wyrobem masarskim. Często wykorzystywana w kuchni polskiej – pieczona na grillu, dodawana do barszczu czy gulaszu. Czy pod względem zdrowotnym również jest dobrym produktem?

 

SPIS TREŚCI:
1. Wartość odżywcza kiełbasy
2. Źródło witamin i składników mineralnych
3. Źródło nasyconych kwasów tłuszczowych

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Wartość odżywcza kiełbasy
Kiełbasa może być zarówno produktem wysoko-, jak i niskokalorycznym. Wszystko zależy od surowca wykorzystanego do jej produkcji i procesu technologicznego. Podobnie w przypadku składników odżywczych. Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą popularnych rodzajów kiełbas.

 

Wartość odżywcza w 100 g popularnych rodzajów kiełbas

 Kiełbasa krakowska suchaKiełbasa podwawelskaKiełbasa śląskaKiełbasa zwyczajnaKiełbasa żywiecka
Wartość energetyczna [kcal]310195176429304
Białko [g]29,21920,744,821,5
Tłuszcz [g]21,512,710,427,724,2
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g]7,65,24,211,18,5
Węglowodany ogółem [g]01,1000
Błonnik pokarmowy [g]00,1000
Cholesterol [mg]846058130,175

Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.

 

Kiełbasy zawierają sporą ilość tłuszczu, w tym nasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto cechują się stosunkowo wysoką zawartością pełnowartościowego białka oraz cholesterolu.

 

2. Źródło witamin i składników mineralnych
Kiełbasa dostarcza pewnych ilości witamin z grupy B, w tym szczególnie witamin B3 i B12. Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością sodu i fosforu. Fosfor jest pierwiastkiem, który występuje w wielu produktach spożywczych. Wraz z wapniem reguluje proces mineralizacji kości. Ponadto bierze udział w przemianach energetycznych i biochemicznych organizmu, pomaga w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej i aktywuje niektóre witaminy z grupy B. Z racji tego, że fosfor występuje w wielu produktach spożywczych, jego niedobory praktycznie nie występują. Nadmiar natomiast nie jest szkodliwy, jeżeli zapewniona jest odpowiednia podaż wapnia i witaminy D. W składzie kiełbas znajdują się także inne składniki mineralne, tj. żelazo, cynk, magnez i wapń.

 

3. Źródło nasyconych kwasów tłuszczowych
Tłuszcz to niezbędny składnik w żywieniu człowieka. Dostarcza bowiem dużej ilości energii i pozwala na właściwe przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Wśród tłuszczów wyróżnia się kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Kiełbasa jest produktem o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, które są wykorzystywane głównie jako źródło energii. Nadmierne spożycie tych kwasów skorelowane jest ze wzrostem występowania chorób układu krążenia, w tym zawałów. Ponadto zwiększają one stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein LDL we krwi oraz zwiększają jej krzepliwość. Dlatego też osoby cierpiące na dyslipidemię, hipercholesterolemię, choroby sercowo-naczyniowe oraz nadwagę lub otyłość powinny znacznie ograniczyć spożywanie tego typu produktów.

  Fabryka Siły Sklep

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 155.
Dasiewicz K., Chmiel M., Charakterystyka tłuszczów zwierzęcych i aspekty zdrowotne związane z ich spożywaniem, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2016, 1, 100–104.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.