Ile kalorii ma kiełbasa? Czy jest wartościowym produktem
Kiełbasa jest bardzo popularnym wyrobem masarskim. Często wykorzystywana w kuchni polskiej – pieczona na grillu, dodawana do barszczu czy gulaszu. Czy pod względem zdrowotnym również jest dobrym produktem?
SPIS TREŚCI:
1. Wartość odżywcza kiełbasy
2. Źródło witamin i składników mineralnych
3. Źródło nasyconych kwasów tłuszczowych
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Wartość odżywcza kiełbasy
Kiełbasa może być zarówno produktem wysoko-, jak i niskokalorycznym. Wszystko zależy od surowca wykorzystanego do jej produkcji i procesu technologicznego. Podobnie w przypadku składników odżywczych. Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą popularnych rodzajów kiełbas.
Wartość odżywcza w 100 g popularnych rodzajów kiełbas
Kiełbasa krakowska sucha | Kiełbasa podwawelska | Kiełbasa śląska | Kiełbasa zwyczajna | Kiełbasa żywiecka | |
Wartość energetyczna [kcal] | 310 | 195 | 176 | 429 | 304 |
Białko [g] | 29,2 | 19 | 20,7 | 44,8 | 21,5 |
Tłuszcz [g] | 21,5 | 12,7 | 10,4 | 27,7 | 24,2 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 7,6 | 5,2 | 4,2 | 11,1 | 8,5 |
Węglowodany ogółem [g] | 0 | 1,1 | 0 | 0 | 0 |
Błonnik pokarmowy [g] | 0 | 0,1 | 0 | 0 | 0 |
Cholesterol [mg] | 84 | 60 | 58 | 130,1 | 75 |
Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Kiełbasy zawierają sporą ilość tłuszczu, w tym nasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto cechują się stosunkowo wysoką zawartością pełnowartościowego białka oraz cholesterolu.
2. Źródło witamin i składników mineralnych
Kiełbasa dostarcza pewnych ilości witamin z grupy B, w tym szczególnie witamin B3 i B12. Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością sodu i fosforu. Fosfor jest pierwiastkiem, który występuje w wielu produktach spożywczych. Wraz z wapniem reguluje proces mineralizacji kości. Ponadto bierze udział w przemianach energetycznych i biochemicznych organizmu, pomaga w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej i aktywuje niektóre witaminy z grupy B. Z racji tego, że fosfor występuje w wielu produktach spożywczych, jego niedobory praktycznie nie występują. Nadmiar natomiast nie jest szkodliwy, jeżeli zapewniona jest odpowiednia podaż wapnia i witaminy D. W składzie kiełbas znajdują się także inne składniki mineralne, tj. żelazo, cynk, magnez i wapń.
3. Źródło nasyconych kwasów tłuszczowych
Tłuszcz to niezbędny składnik w żywieniu człowieka. Dostarcza bowiem dużej ilości energii i pozwala na właściwe przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Wśród tłuszczów wyróżnia się kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Kiełbasa jest produktem o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, które są wykorzystywane głównie jako źródło energii. Nadmierne spożycie tych kwasów skorelowane jest ze wzrostem występowania chorób układu krążenia, w tym zawałów. Ponadto zwiększają one stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein LDL we krwi oraz zwiększają jej krzepliwość. Dlatego też osoby cierpiące na dyslipidemię, hipercholesterolemię, choroby sercowo-naczyniowe oraz nadwagę lub otyłość powinny znacznie ograniczyć spożywanie tego typu produktów.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 155.
Dasiewicz K., Chmiel M., Charakterystyka tłuszczów zwierzęcych i aspekty zdrowotne związane z ich spożywaniem, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2016, 1, 100–104.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.