Zdrowe majówkowe grillowanie
Koniec kwietnia oraz początek maja to czas, w którym wydłużające się dni oraz rosnąca temperatura zachęcają do przebywania na świeżym powietrzu. W trakcie majówki szczególnie popularne jest organizowanie spotkań przy grillu z rodziną i znajomymi. Jakie dania warto zatem przygotować?
SPIS TREŚCI:
3. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Dania główne
Marynowana karkówka z grilla
Jedno z najpopularniejszych posiłków przygotowywanych na grillu; sekretem dobrego mięsa są odpowiednie przyprawienie oraz czas marynowania, dlatego najlepiej zadbać o to już dzień wcześniej.
Składniki
Mięso:
– 1 kg karkówki wieprzowej.
Marynata:
– 130 g oleju rzepakowego,
– 200 g cebuli,
– 30 g czosnku,
– 20 g musztardy,
– 30 g ketchupu,
– przyprawy: suszony rozmaryn, suszona bazylia, suszony majeranek, liście laurowe, słodka papryka, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Liście laurowe pokruszyć. W naczyniu umieścić wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Następnie bejcować plastry karkówki w marynacie i umieścić je w naczyniu. Jeżeli po bejcowaniu pozostała marynata, rozprowadzić ją równomiernie po mięsie. Szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na min. 6–8 godzin (lub na noc). Grillować na rozgrzanym ruszcie przez ok. 8 minut (po 4 minuty na stronę).
Grillowany pstrąg z cytryną
Ryby są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, m.in. białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, zaś te chude dodatkowo charakteryzuje niska zawartość kilokalorii w 100 g produktu. Grillowana ryba jest zatem doskonałym pomysłem na lekkie, odżywcze i proste w przygotowaniu danie.
Składniki:
– 1–1,2 kg pstrąga w całości,
– 20–30 g oliwy z oliwek,
– 15 g soku z cytryny,
– przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół prowansalskich lub świeże zioła (pietruszka, koperek).
Sposób przygotowania
Ryby umyć oraz starannie osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, delikatnie posmarować oliwą (najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka) i doprawić. Następnie przygotowane ryby zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć na grilla, piec ok. 20 minut – przewracać, aby równomiernie się upiekły.
Ser halloumi z grilla
Pochodzący z Cypru przysmak na bazie mleka owczego lub mieszanki mlek owczego, krowiego i koziego w ostatnich latach zyskuje na popularności, dzięki czemu dostępny jest w większości supermarketów. Spożywany może być na surowo, jako przystawka czy składnik sałatki. Obróbka termiczna sera nadaje mu kremową konsystencję, a ze względu na wysoką temperaturę topnienia nie traci on kształtu ani smaku. Przygotowany na grillu stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa.
Składniki:
– 200 g sera halloumi,
– 10 g oliwy z oliwek,
– przyprawy (opcjonalnie): suszone oregano, słodka papryka, pieprz.
Sposób przygotowania
Ser halloumi delikatnie osuszyć i pokroić w plastry o szerokości 1–2 cm. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować oliwą z oliwek, w zależności od preferencji doprawić – nie należy jednak używać soli, gdyż ser z natury jest dość słony. Grillować po 2–3 minuty z każdej strony. Ser halloumi najlepiej smakuje podany na ciepło w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, pieczonych ziemniaków lub batatów.
Szaszłyki z grilla z warzywami i tofu
Kojarzone z mdłym smakiem i gąbczastą teksturą tofu nie jest zbyt popularnym wyborem, jednak jego odpowiednie przygotowanie sprawi, że doskonale sprawdzi się jako danie z grilla nie tylko dla wegetarian czy wegan.
Składniki
Szaszłyki:
– 180 g tofu naturalnego bądź gotowego tofu w przyprawach,
– 300 g cukinii,
– 200 g bakłażana,
– 240 g papryki,
– 50 g czerwonej cebuli,
– 20–30 g oliwy z oliwek,
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano.
Marynata (do tofu naturalnego):
– 20 g oliwy z oliwek,
– 10 g sosu sojowego,
– 6 g miodu lub syropu z agawy,
– przyprawy: słodka papryka, chili suszone, rozmaryn.
Sposób przygotowania
Tofu pokroić w centymetrową kostkę. W przypadku użycia tofu naturalnego przygotować marynatę – wymieszać wszystkie składniki i zanurzyć w nich kostki (w tym celu można wykorzystać plastikową zamykaną torebkę, włożyć do niej pokrojone tofu, zalać marynatą i potrząsać do równomiernego rozprowadzenia), następnie odstawić do zamarynowania na 6–8 godzin lub na noc. Warzywa umyć. Cukinię i bakłażana pokroić w półplastry, paprykę – w grubą kostkę (ok. 1,5 cm), a cebulę w grube piórka (tak, by nadawała się do nadziania na patyczek). Warzywa dokładnie wymieszać z oliwą, doprawić i odstawić na 20–30 minut. Po tym czasie nadziewać na patyczki na przemian z tofu. Grillować do miękkości warzyw.
2. Przystawki oraz dodatki
Sałatka tabbouleh z ciecierzycą
Wywodząca się z Libanu orzeźwiająca sałatka doskonale sprawdzi się podczas spotkań przy grillu. Aby zwiększyć jej wartość odżywczą, warto dodać gotowaną ciecierzycę.
Składniki:
– 100 g kaszy bulgur,
– 350 g pomidorów,
– 150 g ogórka zielonego,
– 30 g czerwonej cebuli,
– 50 g ugotowanej cieciorki (można wykorzystać gotową cieciorkę ze słoika),
– 15 g soku z cytryny,
– 20 g oliwy,
– przyprawy: sól, natka pietruszki, opcjonalnie inne świeże zioła (mięta, kolendra).
Sposób przygotowania
Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Następnie przepłukać zimną wodą i całkowicie wystudzić. Ogórek, pomidory oraz cebulę umyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę (im mniejsze kawałki, tym lepiej). Natkę pietruszki oraz ewentualne pozostałe zioła umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Kaszę, warzywa, ciecierzycę oraz przyprawy wymieszać z oliwą oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem umieścić w lodówce na min. 1–2 godziny.
Sałatka z melonem, serem feta oraz sosem winegret
Lekka sałatka, będąca połączeniem warzyw oraz sezonowych owoców, to świetny dodatek do dań z grilla.
Składniki
Sałatka:
– 30–40 g rukoli,
– 150 g melona kantalupa,
– 50 g sera feta,
– 80 g zielonego ogórka,
– 20 g pestek dyni.
Sos winegret:
– 60 g oliwy z oliwek,
– 10 g soku z cytryny,
– 50 g malin (świeżych lub mrożonych),
– 6 g miodu lub syropu z agawy,
– przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Rukolę umyć oraz dokładnie osuszyć. Ogórek umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek oraz pokroić w półplastry. Melon obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Warzywa i owoc umieścić w naczyniu, dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypać pestkami dyni. Przygotować sos: w naczyniu wymieszać sok z cytryny ze szczyptą soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę, w razie potrzeby doprawić. Sałatkę polewać sosem tuż przed podaniem.
Słupki warzyw oraz grissini z dipami
Na czas oczekiwania, aż dania z grilla będą gotowe, warto przygotować lekkie przekąski, które nie wymagają użycia talerza, takie jak ulubione warzywa (marchew, kalarepa, seler naciowy, ogórek zielony, papryka czerwona lub żółta) czy paluszki grissini.
Twarożek buraczany
Do jego przygotowania można wykorzystać surowy burak i ugotować go w całości bądź upiec w folii aluminiowej na grillu czy w piekarniku. W wersji mniej czasochłonnej użyć można także gotowych buraków gotowanych, które dostępne są w większości popularnych marketów.
Składniki:
– 200 g twarogu półtłustego,
– 50 g jogurtu naturalnego,
– 120 g gotowanego lub pieczonego buraka,
– 20 g cebuli,
– przyprawy: szczypiorek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, szczypiorek posiekać. Twaróg zblendować z burakiem, jogurtem oraz cebulką. Dodać szczypiorek, sól i pieprz. Całość wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
Oprócz twarożku można przygotować także pasty na bazie roślin strączkowych (hummus, pastę z fasoli bądź bobu) oraz te z użyciem warzyw, takie jak paprykowy ajwar czy baba ghanoush z bakłażana.
3. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu
Długie przebywanie na słońcu oraz aktywność fizyczna na świeżym powietrzu mogą zwiększyć ryzyko odwodnienia. Podczas przyjęcia warto zatem zadbać również o napoje. Dobrym pomysłem będą karafki wody z dodatkami, takimi jak cytryna, mięta, melisa, ogórek czy pierwsze sezonowe owoce – maliny, truskawki, borówki.