Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się w niektórych tłuszczach roślinnych i w tłustych rybach morskich. W roślinach najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w oleju lnianym i soi. Dlaczego te kwasy są potrzebne osobom zajmującym się sportem? Jak oddziałują na organizm? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w niniejszym artykule.

 

SPIS TREŚCI:

1. Zwiększenie syntezy białka

2. Hamowanie procesów katabolicznych

3. Wpływ na system odpornościowy

4. Zwiększenie wrażliwości na insulinę

5. Polepszenie dostarczania składników odżywczych

6. Oddziaływanie na stany zapalne

7. Wpływ na stężenie trójglicerydów

8. Poprawa pracy mózgu

9. Wpływ na uwalnianie hormonu wzrostu

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Zwiększenie syntezy białka

Kluczowym czynnikiem w rozwoju mięśni jest synteza białka. Kwasy omega-3 mają potężny wpływ na pobudzenie tego procesu. Najlepsze działanie występuje podczas zastosowania ich razem z aminokwasami lub białkiem. Przeprowadzone badania wykazały, że syntezę białka można zwiększyć

o 30%, gdy kwasy tłuszczowe omega-3 są wykorzystywane w połączeniu

z odpowiednią ilością białka lub aminokwasów (w porównaniu z brakiem w diecie białka lub aminokwasów). Oprócz zwiększania syntezy białka kwasy omega-3 zwiększają powierzchnię przekroju poprzecznego niektórych mięśni.


2. Hamowanie procesów katabolicznych

Regulacja rozpadu białka jest kontrolowana przez różne procesy, a badania wykazują, że kwasy omega-3, zwłaszcza EPA, skutecznie ograniczają ten rozpad. Innymi słowy, EPA pełni dwie unikalne funkcje w procesie wzrostu mięśni – stymuluje syntezę białka i hamuje procesy kataboliczne poprzez oddziaływanie na różne procesy metabolizmu mięśniowego.

 

3. Wpływ na system odpornościowy Fabryka Siły Sklep

Gdy zachorujemy, słabnie nasz system odpornościowy, dlatego po chorobie tak trudno wrócić do treningów. Kwasy omega-3 odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu i ochronie układu odpornościowego oraz zwiększają naszą produktywność. Stanowią istotne wsparcie dla białych krwinek, które budują główne komórki układu immunologicznego. Ma to szczególne znaczenie również w przypadku chorób nowotworowych. Na podstawie wielu badań stwierdza się korzystne działanie prewencyjne kwasów omega-3 w przypadku nowotworów.


4. Zwiększenie wrażliwości na insulinę

Nadwaga i znaczna ilość tkanki tłuszczowej naruszają zdolność organizmu do kontroli poziomu cukru we krwi i wrażliwość na insulinę w mięśniach i tkance tłuszczowej. Głównym czynnikiem utraty tkanki tłuszczowej jest wrażliwość na insulinę. Jeżeli wrażliwość na insulinę jest obniżona, trudno będzie stracić na wadze. Dodatkowe przyjmowanie kwasów omega-3,  głównie EPA i DHA,  znacząco wpływa na podniesienie wrażliwości na insulinę w tkankach insulinowrażliwych.

 

W trakcie badania przeprowadzonego w jednej z klinik sportowych w USA otrzymano następujące wyniki – mężczyźni, którzy przyjmowali kwasy omega-3, znacząco stracili na tkance tłuszczowej i przyspieszyli wzrost masy mięśniowej. Dodatkowo przyjmowanie tych kwasów spowodowało obniżenie poziomu hormonu stresu – kortyzolu, który jest hormonem katabolicznym, powodującym spalanie tkanki mięśniowej i gromadzenie się tkanki tłuszczowej.


5. Polepszenie dostarczania składników odżywczych

Dostarczanie składników odżywczych w odpowiedniej ilości jest bardzo ważne dla osób ćwiczących. Gdy zaczynamy przyjmować kwasy omega-3

w postaci suplementów lub produktów żywnościowych bogatych w ten składnik, zmienia się struktura błon komórkowych. Staje się ona bardziej przepuszczalna, co powoduje, że więcej składników odżywczych dociera do komórek.


6. Oddziaływanie na stany zapalne

Kwasy omega-3 mają znaczący wpływ na stany zapalne w organizmie. Przeprowadzone badania pokazują, że kwasy te prowadzą do obniżenia ekspresji genów biorących udział w procesach zapalnych. Stąd jeżeli trenujesz ciężko i intensywnie, przyjmowanie kwasów omega-3 spowoduje zmniejszenie odczuwania bolesnych skutków aktywności, jak np. nadwyrężenia stawów, ścięgien, więzadeł, przetrenowanie. Okazuje się, że kwasy te zmniejszają ostrą reakcję zapalną na intensywny wysiłek fizyczny.


Grupa fizjologów z uniwersytetu w USA przeprowadziła badania, podczas których młodzi sportowcy przyjmowali po 3 g kwasów omega-3 przez 7 dni, a następnie wykonywali bardzo intensywne treningi do odmowy. Wyniki pokazały, że sportowcy, którzy je przyjmowali, mieli znacznie mniejszy stopień markerów zapalnych i odczuwali mniejszy ból mięśniowy w porównaniu z grupą nieprzyjmującą tych kwasów. Naukowcy sugerują, że kwasy omega-3 pomogły w eliminacji odpadów wytwarzanych w odpowiedzi na przemiany energetyczne zachodzące w czasie wysiłku fizycznego i zwiększyły procesy anaboliczne zachodzące w tkance mięśniowej.


7. Wpływ na stężenie trójglicerydów

Kwasy tłuszczowe omega-3, a zwłaszcza EPA, utrzymują niskie stężenie trójglicerydów, które odpowiadają za gromadzenie się tłuszczu. Stąd przyjmowanie ich w okresie odchudzania spowoduje przyspieszenie metabolizmu, zmniejszenie apetytu, zwiększenie uczucia sytości i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Warto także zwrócić uwagę na korzystny wpływ omega-3 w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Wpływają zarówno na obniżenie poziomu trójglicerydów jak i lipoprotein LDL czyli tzw. złego cholesterolu. Suplementacja kwasami omega-3 przyczyni się w znacznym stopniu do hamowania rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz choroby wieńcowej serca.


8. Poprawa pracy mózgu

Aktywność nerwowo-mięśniowa, połączenie mózg–mięśnie, jest bardzo ważna podczas treningu siłowego. Właśnie od stanu tych połączeń – szybkości przepływu sygnału i stopnia jego siły – zależy cały proces treningowy, a zatem też wzrost masy mięśniowej. Stosowanie kwasów omega-3 sprzyja polepszeniu pracy mózgu poprzez poprawę jego ukrwienia, usprawnienie przesyłania sygnałów nerwowych oraz wzmocnienie połączeń nerwowo-mięśniowych.


9. Wpływ na uwalnianie hormonu wzrostu

Somatotropina – hormon wzrostu, który jest wytwarzany przede wszystkim w nocy, odgrywa bardzo istotną rolę w procesie zwiększania masy mięśniowej. Dla kulturystów zwiększenie poziomu tego hormonu ma kluczowe znaczenie w zwiększaniu objętości mięśni. Kwasy omega-3 wspomagają tworzenie prostaglandyny E1, co z kolei przyczynia się do zwiększenia szybkości uwalniania hormonu wzrostu do krwi. Może to pośrednio pomóc w budowaniu masy mięśniowej, jeżeli spożywa się odpowiednią ilość białka w ciągu doby.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Zdrojewicz Z., et. al., Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka, „Medycyna Rodzinna” 2015, 3(18), 137–143.

Sicińska P. et. al., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2015, 69, 838–852.

Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, 6(79), 24–35.

Kolanowski W., Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2007, 3, 229–237.