Karp uznawany jest za rybę szlachetną, która króluje w wielu polskich domach głównie na wigilijnym stole. Ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko ze względu na charakterystyczne dla ryb słodkowodnych zapach i posmak. Czy warto spożywać karpia nie tylko od święta?


SPIS TREŚCI:
1. Karp jako ryba o wysokiej wartości odżywczej
2. Witaminy, których dostarcza karp
3. Karp jako źródło składników mineralnych
4. Właściwości prozdrowotne karpia

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Karp jako ryba o wysokiej wartości odżywczej
Karp jest stosunkowo niskokaloryczny, a zarazem bogaty w składniki odżywcze. Zawiera sporą ilość pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jest zaliczany do ryb średniotłustych. Zawiera prozdrowotne jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe


Wartość odżywcza karpia różni się w zależności od jego pochodzenia (hodowla, naturalne zbiorniki wodne) oraz sposobu żywienia. Karpie pochodzące z naturalnych akwenów w porównaniu z rybami hodowlanymi cechują się większą zawartością wody i mniejszą białka i tłuszczu.


Standardowa porcja filetu z karpia waży 160 g, a wartość odżywcza porcji jest następująca:
– wartość energetyczna: 176 kcal,
– białko: 28,8 g,
– tłuszcz: 6,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g, jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2,4 g, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: 0,4 g, kwasy tłuszczowe z grupy omega-6: 0,7 g,
– cholesterol: 112 mg,
– węglowodany ogółem: 0 g,
– błonnik pokarmowy: 0 g.

 

2. Witaminy, których dostarcza karp
Karp jest źródłem witamin z grupy B. Porcja karpia dostarcza:
– 0,1 mg witamin B1 i B2,
– 2,4 mg witaminy B3,
– 0,3 mg witaminy B6,
– 3,2 µg witaminy B12,
– 16 µg kwasu foliowego.

 

Oprócz tego zawiera także niewielkie ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak:
– witamina E: 1 mg,
– witamina A: 70,4 µg,
– witamina D: 8 µg.

  Fabryka Siły Sklep

3. Karp jako źródło składników mineralnych
Mięso karpia dostarcza wielu mikro- i makroelementów. W porcji ryby znajdują się:
– 0,2 mg miedzi,
– 1,4 mg cynku,
– 1,1 mg żelaza,
– 16 mg wapnia,
– 619,2 mg potasu,
– 19,2 mg magnezu,
– 2,4 µg jodu,
– 48 mg sodu.

 

4. Właściwości prozdrowotne karpia
Wysoka wartość odżywcza karpia sprawia, że wykazuje on szereg cennych właściwości i pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Porcja karpia (160 g) w 50% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, która wspiera pracę układu odpornościowego i wzmaga transport wapnia do kości. Karp jest dobrym źródłem pirydoksyny (witamina B6) oraz witamin B3 i B12. Korzystnie wpływa na procesy metaboliczne, funkcjonowanie układu nerwowego oraz wytwarzanie czerwonych i białych ciałek krwi. Dzięki obecności kwasów omega-3 bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, w tym serotoniny zwanej hormonem szczęścia.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Badian M., Dzierżanowski T., Suplementacja witamin u chorych onkologicznych. Część I – witaminy z grupy B, „Medycyna Paliatywna” 2018, 10(3), 131–136.
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 65–167.
Czerwińska D., Pora na karpia. Wartość żywieniowa i sposoby przyrządzania karpi, „Przegląd Gastronomiczny” 2010, 64(12), 6–7.
Florek M., Kaliniak A., Wartość użytkowa ryb polskiej akwakultury, „Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy” 2017, 29(4), 27–36.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.