Elementy tradycyjnej medycyny naturalnej są często wykorzystywane w dzisiejszym leczeniu. Niejednokrotnie sięgamy po organiczne suplementy. Do grupy często wykorzystywanych składników możemy zaliczyć piołun – roślinę o niezwykle korzystnym wpływie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. W niniejszym tekście przybliżamy nie tylko jego właściwości, ale także działanie i ewentualne ryzyko wynikające z jego stosowania.

 

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest piołun?
2. Działanie i właściwości
3. Zastosowanie
4. Przeciwwskazania oraz zagrożenia
5. Nalewka na piołunie – przepis

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Czym jest piołun?
Bylica piołun jest rośliną, którą w systematyce zalicza się do gatunku astrowatych. Występuje na terenach Afryki Północnej, Azji oraz Europy. Bylica jest znana głównie pod swoją potoczną nazwą – piołun – niemniej jednak równie często można spotkać się z jej innymi określeniami, takimi jak absynt, bielica, bielina, psia ruta czy wermut. Bielina była wykorzystywana nie tylko w celach terapeutycznych. W dawnych czasach piołun był nierozerwalnie związany z aspektami religijnymi – stosowano go jako środek chroniący zmarłych oraz ich rodziny.

 

2. Działanie i właściwości
Odejdźmy jednak od przeszłości i skupmy się na głównym działaniu psiej ruty. Bylica piołun w smaku charakteryzuje się wyrazistą goryczą, która wynika z obecności dużej liczby składników, wśród których należy wymienić gorzkie glikozydy, kumaryny, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne i przede wszystkim tujon. Ta ostatnia substancja zaliczana jest do grupy związków określanych jako terpeny. Więcej na temat tujonu powiemy w dalszej części tekstu.

 

Gorycz, wynikająca z bogatego składu rośliny, jest głównym czynnikiem, jaki odpowiada za prozdrowotne działanie w przewodzie pokarmowym. Stosowanie piołunu w postaci nalewek, naparów czy odwarów z suszu prowadzi do wzrostu apetytu oraz w znaczny sposób stymuluje pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, bylica piołun wykazuje silne działanie detoksykacyjne i odkażające. Dodatkowo niejednokrotnie podkreśla się skuteczne właściwości przeciwrobacze i antyseptyczne tej rośliny. Psia ruta może być także stosowana zewnętrznie. Wówczas przygotowany napar lub gotowy olejek na bazie piołunu są wykorzystywane do wykonywania okładów czy delikatnego masażu problematycznych miejsc na naszym ciele.

  Fabryka Siły Sklep

3. Zastosowanie

Piołun znajduje zastosowanie w wielu schorzeniach. Będą to oczywiście problemy wynikające z zaburzenia pracy przewodu pokarmowego i wszelkiego rodzaju dysfunkcje trawienne. Suplementy wykorzystujące piołun stanowią świetne remedium w przypadku uczucia pełności, niestrawności, ograniczonego apetytu, nieżytu żołądka, wzdęć czy zgagi. Oprócz tego psia ruta może być stosowana w znacznie poważniejszych przypadkach – np. upośledzenia odprowadzania żółci do jelita czy zaburzeń funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego.

 

Wspomniane działanie odrobaczające to kolejny pozytywny aspekt środków zawierających piołun. Odwary i napary niejednokrotnie są używane do przygotowywania lewatyw, które pozwalają na pozbycie się pasożytów z organizmu. Zioło absyntu działa na glistę ludzką, nicienie oraz owsiki. Odwary i napary z psiej ruty stanowią świetny sposób na walkę ze świądem i świerzbem, a także jako środki odkażające rany czy owrzodzenia.

 

Ziele bieliny można też stosować jako dodatek do leczniczych kąpieli, które są zalecane w przypadku chorób reumatycznych czy niektórych problemów związanych z narządem ruchu. Oprócz tego delikatny masaż i okłady z wykorzystaniem olejku piołunowego są pomocniczą metodą służącą do zwalczania astmy, uciążliwego kaszlu i przeziębienia.

 

4. Przeciwwskazania oraz zagrożenia
Pomimo że lecznicze właściwości piołunu dostarczają ludzkiemu organizmowi wielu cennych korzyści, warto wspomnieć o realnym zagrożeniu dla zdrowia, które może wynikać ze stosowania tej rośliny. Czym jest to uwarunkowane? W tym miejscu warto wrócić do jednego z wcześniej wspomnianych składników wchodzących w skład olejku piołunowego. Mowa rzecz jasna o tujonie – organicznym związku chemicznym, który nie jest rozpuszczalny w wodzie.

 

Duże dawki tujonu okazują się niezwykle toksyczne dla ludzkiego organizmu. Jest to uwarunkowane jego dużym oddziaływaniem na korę mózgową, która ulega wzmożonemu pobudzeniu, co może wywoływać negatywne efekty. Do najczęściej wymienianych zalicza się stany psychotyczne i psychozy, nadmierną pobudliwość nerwową, niepokój ruchowy czy nawet napady drgawkowe. Zbyt duża ilość tujonu może też doprowadzić do wzrostu ciśnienia krwi. Niemniej jednak obecnie piołun jest sprzedawany w bezpiecznej formie, pozbawionej szkodliwego tujonu, przez co ryzyko występowania wspomnianych efektów zostało całkowicie zniwelowane.

 

Psia ruta to także suplement, który nie może być stosowany przez pewne grono osób. Preparaty wykorzystujące lecznicze właściwości bylicy są stanowczo niewskazane dla kobiet w ciąży i karmiących matek, dzieci, osób borykających się z wrzodami żołądka i dwunastnicy lub hemoroidami.

 

5. Nalewka na piołunie – przepis
Ciężko tak naprawdę znaleźć jeden, konkretny przepis na prozdrowotną nalewkę piołunową. Zwana potocznie absyntem, od dawnych czasów była wykorzystywana przez gospodynie i gospodarzy jako wspomniany już lek na problemy gastryczne. Jedna z najbardziej podstawowych receptur nie wskazuje nawet konkretnych gramatur poszczególnych produktów. Garść młodych i świeżych liści psiej ruty należy włożyć do butelki lub słoika, a następnie zalać je spirytusem. Przygotowane składniki należy odstawić na minimum tydzień i od czasu do czasu potrząsać naczyniem. Następnie należy przefiltrować alkohol i spożywać go w niewielkiej ilości przy dolegliwościach żołądkowych.

 

Smakoszom nalewek o mniejszej „mocy” polecamy piołunówkę, która oprócz spirytusu zawiera wino. Do przygotowania lżejszej nalewki piołunowej potrzebne jest 50 g rozdrobnionych i wysuszonych liści, które należy następnie zalać 100 ml spirytusu (70%) i odstawić w ciemne miejsce na 24 godziny. Po całym dniu należy dodać litr białego lub czerwonego wytrawnego wina, ponownie odstawić w ciepłe miejsce, a tydzień później przecedzić i przefiltrować nalewkę, następnie przelać do ciemnych butelek, aby zachować zieloną barwę piołunówki.