Galaretka, desery z galaretką – warto jeść?
Wiele można przeczytać o tym, że galaretka jest świetnym źródłem żelatyny i można jeść ją w każdej ilości, ponieważ jest też niskokaloryczna. Ile w tym prawdy? O tym w poniższym artykule!
SPIS TREŚCI:
1. Galaretka sklepowa nie jest zdrowa?
2. Żelatyna i jej właściwości
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Galaretka sklepowa nie jest zdrowa?
Faktem jest, że galaretka zakupiona w sklepie posiada mało kilokalorii. 100 g galaretki zawiera zaledwie 50 kcal! Wystarczy jednak odwrócić opakowanie i przekonać się, że wszystkie kilokalorie dostarcza cukier, który widnieje na pierwszym miejscu w składzie produktu.
Z pewnością udział cukru nie wpłynie na poprawę sylwetki i zdrowia! Nierzadko do gotowej galaretki dodajemy kaloryczne dodatki, np. bitą śmietanę, lody, czekoladę. Ponadto w składzie gotowych galaretek często znajdujemy inne niepożądane składniki, jak aromaty, koncentraty roślinne, sztuczne barwniki, konserwanty czy mleko w proszku. Mimo to galaretka jest chętnie wybieranym przysmakiem zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, gdyż jej przygotowanie jest łatwe i szybkie, a koszt opakowania niewielki.
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby raz na jakiś czas zjeść galaretkę. Będzie ona zarówno świetnym składnikiem śniadań, jak i o wiele zdrowszym zamiennikiem słodyczy. W końcu ważne jest nie tylko w miarę zdrowe odżywianie, ale również to, aby nie popaść w obsesję unikania wielu pokarmów i nie wyrobić sobie niezdrowego stosunku do jedzenia.
Jeśli jednak nie jesteśmy do końca przekonani do gotowych galaretek, możemy sięgnąć po inne rozwiązanie. Świetną alternatywą dla sklepowej galaretki jest jej domowa wersja. W ten sposób możemy uniknąć zawartości niekorzystnych dla nas składników.
Domową galaretkę możemy przygotować z soku owocowego, przetartych owoców oraz mrożonych lub świeżych owoców. Dodatkowo będzie potrzebna żelatyna oraz słodzik, np. cukier brązowy, ksylitol, erytrytol.
Pamiętajmy, że w galaretce przygotowanej na bazie świeżych soków, cukier może być zbędny, gdyż ten zawarty w owocach może być wystarczający. Jeśli nie spożywamy żelatyny, możemy z łatwością zastąpić ją roślinnymi zamiennikami, np. pektyną, agarem.
Poniżej przepis na przygotowanie domowej galaretki z owoców (ok. 4 porcji)
Składniki:
– świeże lub mrożone truskawki 500 g,
– cukier, np. ksylitol, 50 g,
– żelatyna 12 g,
– sok z cytryny 18 g,
– listki mięty do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
Myjemy owoce, w przypadku świeżych truskawek dodatkowo usuwamy szypułki. Następnie blendujemy owoce na mus. Zmiksowane owoce możemy jeszcze przetrzeć na sicie, aby uzyskać konsystencję gładkiego musu (nie jest to jednak konieczne). Otrzymany mus przekładamy do rondla, dodajemy pozostałe składniki, czyli cukier, żelatynę oraz sok z cytryny i gotujemy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy galaretkę do foremek lub pucharków. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowany deser możemy ozdobić listkami mięty!
Wartość odżywcza ok. 4 porcji:
– kaloryczność 331 kcal,
– białko 13,7 g,
– tłuszcze 2 g,
– węglowodany 80,5 g,
– błonnik 9,1 g.
Żelatyna jest mieszaniną protein i małych ilości peptydów. Uzyskiwana jest poprzez częściową hydrolizę kolagenu znajdującego się w niektórych częściach ciał zwierząt, a dokładniej w skórach, kościach, chrząstkach wołowych i wieprzowych.
Żelatyna wykazuje szereg korzystnych dla naszego organizmu właściwości, a dokładniej:
– pozytywnie wpływa na stan tkanki łącznej;
– wzmacnia stan włosów i paznokci;
– odpowiada za jędrność skóry;
– działa przeciwzapalnie;
– łagodzi bóle stawów i mięśni;
– zwiększa elastyczność ścięgien;
– wspomaga funkcję trawienia;
– wpływa pozytywnie na kontrolę łaknienia.
Żelatyna to bardzo ważny składnik w diecie każdej osoby, która jest aktywna fizycznie i chce zachować zdrowe stawy na długie lata. Wszystko ze względu na kolagen.
Kolagen to białko stanowiące 30% białek ludzkiego organizmu. Występuje głównie w ścięgnach, stawach, więzadłach oraz krążkach międzykręgowych, zwanych również dyskami. Intensywny wysiłek może nadszarpnąć zdrowie włókien zbudowanych z kolagenu, dlatego też należy dostarczyć go z zewnątrz. Świetnym przykładem produktu bogatego w kolagen jest żelatyna, która z kolei znajduje się w galaretkach.
Jednak pamiętajmy, aby nie popadać w nadmierny optymizm i zachować umiar w spożyciu żelatyny, gdyż nadal brakuje przekonujących dowodów na to, że wyższe spożycie produktów bogatych w żelatynę przyczyni się do szybszej regeneracji ścięgien i stawów. Warto także wspomnieć, że do prawidłowej syntezy kolagenu niezbędna jest witamina C, dlatego też jej prawidłowa podaż w diecie jest bardzo istotna.
Bibliografia
Pomorski B., Żelatyna w diecie sportowca, dietetykasportowa.pl/zelatyna-w-diecie-sportowca/ (6.11.2018).