Dieta. Zdrowe odżywianie. Jajka w diecie. Przepis na posiłek z jajkami
Jajko zjedzone w całości to świetne źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, tłuszczów oraz soli mineralnych. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto jeść jajka, ile możesz ich spożyć w ciągu tygodnia oraz jakie danie z nich przyrządzić! Jesz śniadanie bez jajka? Po przeczytaniu tego artykułu zmienisz zdanie. Bez względu na to, czy będą to jajka faszerowane, na miękko, na twardo, w jajecznicy, sadzone, czy w formie sałatki, jedno jest pewne – warto je jeść!
SPIS TREŚCI:
1. Jaja – co warto o nich widzieć?
2. Jajka nie są złe! Obalamy mit!
3. Smaczny posiłek z jajkami
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Jaja – co warto o nich wiedzieć?
Jedno przeciętne jajko waży ok. 60 g. Zawiera ponad 7 g białka, z czego więcej tego składnika znajduje się w żółtku, które jest również bogate w zdrowy tłuszcz.
Białko jajka jest tzw. białkiem wzorcowym. Jego współczynnik przyswajalności wynosi 0. Oznacza to, że praktycznie od razu po spożyciu zostaje strawione i produkty powstałe w procesie trawienia wraz z krwią transportowane są do komórek organizmu, w tym oczywiście także do mięśni.
Biorąc pod uwagę powyższe informacje, świetną porą na spożywanie jaj jest poranek (śniadanie), kiedy ważne jest to, aby po nocy jak najszybciej dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
2. Jajka nie są złe! Obalamy mit!
Często słyszy się na siłowniach czy w domach rodzinnych o tym, że nadmierne spożycie jajek prowadzi do podwyższenia cholesterolu lub bezpłodności – ale czy tak jest naprawdę?
W związku z tym powstały normy żywieniowe, które warunkują tygodniowe spożycie jaj, aczkolwiek, jak udowodniły ostatnie badania naukowe, są one zupełnie bezpodstawne i nie należy się nimi kierować.
Osoby zdrowe mogą jeść dowolną liczbę jajek, gdyż zawarty w nich cholesterol nie ma bezpośredniego wpływu na wzrost stężenia tego związku w ludzkim organizmie. Wprost przeciwnie – jedzenie jajek służy zdrowiu i powinny się one znajdować w codziennym menu osoby aktywnej fizycznie. Zwłaszcza takiej, która zajmuje się sportami sylwetkowymi.
Jajko z łososiem i szpinakiem zapiekane w bułce, podane z pomidorami
Składniki:
– jaja 100 g,
– bułka pszenna 100 g,
– łosoś wędzony 50 g,
– szpinak świeży 60 g,
– pomidor 200 g,
– cebula czerwona 20 g.
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Z bułki odetnij wierzch i wydrąż środek. Szpinak posiekaj, podduś na patelni z odrobiną wody, aż nieco zmięknie. Ostudź szpinak i odciśnij z niego nadmiar wody. Łososia rozdrobnij i włóż składniki do środka bułki.
3. Do bułki wbij jajko, oprósz ulubionymi przyprawami (np. sól, papryka słodka, pieprz). Ułóż na papierze do pieczenia i zapiekaj 12–15 minut.
4. Pomidor umyj i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Zapieczoną bułkę podawaj z sałatką.
Wartość odżywcza
Białko 33,8 g,
Tłuszcz 14,4 g,
Węglowodany 69,4 g,
Błonnik 5,8 g
Łączna wartość kaloryczna: 528 kcal