Z roku na rok wybór owoców egzotycznych staje się coraz większy. Coraz częściej można się spotkać z nowymi nazwami, które pojawiają się w sklepach. Które owoce egzotyczne wybrać, na co się zdecydować, które z nich są warte uwagi?

 

SPIS TREŚCI:

1. Owoce egzotyczne – rodzaje

2. Granat – opis i właściwości

3. Guawa

4. Karambola

5. Kumkwat

6. Liczi

7. Mango

8. Marakuja (passiflora)

9. Papaja

10. Persymona (kaki)

11. Rambutan

12. Podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Owoce egzotyczne – rodzaje

W tym artykule przedstawimy opis i właściwości owoców egzotycznych, takich jak persymona (kaki), karambola, granat, rambutan, marakuja (passiflora), kumkwat, mango, guawa, papaja, liczi.


2. Granat – opis i właściwości

Galaretowate, czerwone kuleczki z jadalnymi białymi pestkami, zamknięte

w purpurowo-fioletowej twardej łupinie. Granat można spożywać na surowo. Sok z tego owocu jest cierpki i słodki. Owoce granatu są niskokaloryczne, przeważającym makroskładnikiem w nich zawartym są węglowodany. Jest źródłem kwasów organicznych, białka, żelaza, wapnia, cynku, potasu, selenu, miedzi, fosforu, witamin C, E, witamin z grupy B i β-karotenu. 

Granat to owoc bogaty w antocyjany, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwutleniające, kardioochronne, hipoglikemiczne, przeciwnowotworowe czy antyseptyczne.   Fabryka Siły Sklep


3. Guawa

To tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jego skórka jest gładka, a miąższ żółty lub różowy. Ma słodki, lekko kwaskowaty smak. Guawę możemy spożywać zarówno na surowo, jak i w formie soku. Jest źródłem białka, wapnia, żelaza,  fosforu, potasu, witamin C, A, E, K czy błonnika. Owoc guawy wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, np. wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, poprawia pracę serca, obniża poziom cukru, zwalcza zaparcia, poprawia widzenie, a także działa przeciwzmarszczkowo.


4. Karambola

Jest nazywana także oskomianem pospolitym, pochodzi z Malezji i Indonezji. To karbowany owoc z zielono-brązową skórką, który w przekroju ma kształt gwiazdy. Karambola jest lekko kwaśna i soczysta. Wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Stymuluje układ odpornościowy do ochrony i walki z infekcjami, działa antyoksydacyjnie, opóźnia procesy starzenia, poprawia wzrok, pracę serca, obniża poziom glikemii i cholesterolu LDL. Szerokie spektrum działania karamboli wynika z zawartości cennych składników odżywczych. Jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza, błonnika pokarmowego, witaminy C, beta-karotenu.


5. Kumkwat

Owoc ten może być owalny lub kulisty. Charakteryzuje się pomarańczową barwą. Składa się z kilku cząstek. Jest lekko kwaskowaty i aromatyczny. Kumkwat jest źródłem beta-karotenu, witaminy C i soli mineralnych. Kumkwat, podobnie jak inne owoce tropikalne, wykazuje dobroczynny wpływ na zdrowie. Wzmacnia odporność, chroni przed nowotworami, chorobami oczu, zapobiega miażdżycy, wspomaga trawienie. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę i stosujące dietę ubogoenergetyczną.


6. Liczi

Owoce te są pokryte cienką, suchą skorupką koloru żółtobrązowego. Miąższ jest słodki, galaretowaty, aromatyczny. Są źródłem białka, potasu, magnezu, wapnia, kwasów organicznych, witaminy C i witamin z grupy B. Wielu badaczy podkreśla, że owoce liczi wykazują silne działanie przeciwutleniające, antynowotworowe i ochronne w stosunku do komórek wątroby.


7. Mango

Występują rożne odmiany tego owocu, które różnią się kolorem i wielkością. Mango indyjskie zaliczane jest do jednych z najbardziej popularnych owoców egzotycznych. Jego skórka jest gładka i cienka, ale twarda. Owoc jest wydłużony i nieco spłaszczony. Jest źródłem białka, błonnika, składników mineralnych i beta-karotenu, a także witamin C, PP i z grupy B. To właśnie obecność tych cennych składników powoduje, że mango doceniane jest także ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Możemy tu wymienić wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawę sprawności umysłowej, działanie przeciwzapalne, zapobieganie zawałom serca czy nowotworom.

 

8. Marakuja (passiflora)

Pomarańczowy lub fioletowy, galaretowaty, kleisty miąższ kryje w sobie jadalne pestki, które zwykle są odrzucane. Pomarańczowe owoce są kwaśne, fioletowe słodkie. Świeża marakuja jest bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza i błonnika. 

Poszczególne części tego owocu charakteryzują się innym działaniem bioaktywnym. Ekstrakty z liści wykazują działanie przeciwutleniające, z kolei ekstrakty ze skórki obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Ekstrakt z owoców znany jest natomiast z działania przeciwzapalnego i wspomagającego leczenie ran.


9. Papaja

Zwana jest także melanowcem właściwym. Ma niewielkie owoce o owalnym kształcie. Miąższ ma barwę żółtopomarańczową, jest słodki. Dojrzała papaja zmienia kolor z zielonego na pomarańczowy. Jest źródłem trzech silnych przeciwutleniaczy, czyli witamin C, E i beta-karotenu. Ponadto dostarcza do organizmu wiele innych cennych składników, takich jak magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy, potas czy błonnik. Dostarcza także NNKT. Spożywanie owoców papai wspiera odpowiednie działanie układu krwionośnego, obniża poziom cholesterolu, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, może zapobiegać udarom mózgu i zawałom, a także nowotworom jelita grubego.


10. Persymona (kaki)

Okrągłe owoce z gładką i błyszczącą skórką w kolorze pomarańczowym. Kaki ma zielony, suchy kielich. Miąższ jest słodki, galaretowaty. Jest źródłem beta-karotenu, magnezu, potasu, miedzi, fosforu, witamin z grupy B i witaminy C. Zawiera także dużą ilość błonnika. Dzięki zawartości związków przeciwutleniających kaki wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwinfekcyjne, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Ponadto pozwala obniżyć poziom cholesterolu.

 

11. Rambutan

Nietrwały owoc, nie nadaje się do przechowywania. Ma kolor żółty lub pomarańczowy. Miąższ jest słodki, soczysty. Owoc ten zarówno smakiem, jak i wyglądem przypomina liczi. Rambutan jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, witaminy B12 i C. Oprócz działania antyoksydacyjnego rambutan (głównie niedojrzałe owoce) stosowany jest w celu złagodzenia biegunki czy czerwonki. Z kolei jego liście lub korzenie wykorzystuje się w bólach głowy i gorączce.

 

12. Podsumowanie
Egzotyczne owoce w Polsce stają się coraz bardziej popularne, wynika to też z faktu, że większa dostępność spowodowała spadek ich cen. Z pewnością warto spróbować ich smaku, gdyż właściwy dobór owoców urozmaici niejedną potrawę.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych, „Nauka. Przyroda. Technologie” 2015, 9(3), 1–13.

Zielonka-Brzezicka J. et al., Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, „Postępy Fitoterapii” 2017, 18(2), 126–131.  

Guawa – egzotyczna bomba witaminowa, naturapluszdrowie.pl/guawa-egzotyczna-bomba-witaminowa/ (13.12.2018).

Nagel P., Karambola – gwiazda z tropików, ncez.pl/media-o-nas-/radio/karambola---gwiazda-z-tropikow (13.12.2018).

Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy Fitoterapii” 2012, 2, 93–100.

Morton J.F., Fruits of Warm Climates, Miami 1987, 262–265.