Olej z pestek winogron – twój sprzymierzeniec
Nowości dietetyczne i żywieniowe opanowały rynek. Na każdym kroku można spotkać nieznane dotąd produkty okazujące się prawdziwymi cudami natury. Jednym z nich jest właśnie olej z pestek winogron – niecieszący się jeszcze zbyt dużą popularnością, choć, jak się okazuje, był tłoczony już w starożytności. Na szczęście naukowcy zainteresowali się jego właściwościami i dowiedli, że ten produkt idealnie sprawdzi się w kuchni.
SPIS TREŚCI:
1. O cennych składnikach oleju z pestek winogron
2. Sprzymierzeniec naszej skóry
4. Olej z pestek winogron w naszej kuchni
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. O cennych składnikach oleju z pestek winogron
Aby w pełni zrozumieć pozytywne działanie tego oleju na organizm, konieczne jest poznanie substancji, które w sobie zawiera. W oleju z pestek winogron znajdują się:
– wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza kwas linolowy) przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczów nasyconych;
– witamina E (tokoferol), będąca bardzo silnym przeciwutleniaczem i składnikiem cennym dla skóry; wysoka zawartość tokoferoli sprawia, że olej ten jest jednym z najbardziej odpornych na utlenianie i nie musi być stabilizowany dodatkowymi substancjami;
– resweratrol – przeciwutleniacz zapobiegający zlepianiu się płytek krwi i podnoszący poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL;
– lecytyna wspomagająca pracę mózgu.
2. Sprzymierzeniec naszej skóry
Szczególnie korzystne oddziaływanie tego oleju na stan skóry wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy E. Ten silny przeciwutleniacz jest nazywany witaminą młodości, dlatego też bardzo często jest składnikiem kremów i innych kosmetyków, a także licznych suplementów diety.
Olej z pestek winogron może więc:
– opóźniać procesy starzenia się skóry;
– łagodzić stany zapalne skóry, np. zmiany trądzikowe;
– oczyszczać cerę, chronić przed powstawaniem zaskórników;
– ograniczać wydzielanie sebum;
– zamykać pory;
– wyrównywać koloryt skóry;
– poprawiać stan skóry suchej i alergicznej, redukuje nieprzyjemne uczucie swędzenia;
– nawilżać i lekko natłuszczać skórę, dzięki czemu stanie się ona bardziej jędrna, napięta i gładka;
– chronić przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV.
Tak pozytywny wpływ oleju z pestek winogron na skórę sprawia, że jest idealny dla wszystkich – u osób bez problemów skórnych i u tych borykających się z niedoskonałościami.
Warto pamiętać, że produkt oddziałuje korzystnie na kilku płaszczyznach.
Liczne badania naukowe dowodzą, że produkt:
– korzystnie oddziałuje na układ krążenia, pomaga w regulacji ciśnienia krwi;
– zwiększa poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL (dr David C. Nash, kardiolog z Nowego Jorku, przeprowadził badanie na grupie 23 osób ze zbyt niskim poziomem frakcji HDL. Przez cztery tygodnie uczestnicy spożywali każdego dnia dwie łyżki oleju z pestek winogron – ostatecznie u ponad połowy z nich poziom cholesterolu HDL wzrósł o 14%; istotny jest także fakt, że spożywanie tego oleju przez osoby z wysokim poziomem cholesterolu HDL nie powoduje jego dalszego wzrostu);
– obniża ryzyko rozwinięcia się powikłań cukrzycy;
– dzięki wysokiej zawartości witaminy E wykazuje właściwości przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki tlenowe – w związku z tym uważa się, że olej ten chroni przed chorobami nowotworowymi;
– chroni oczy przed licznymi schorzeniami;
– pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry głowy, może wspomóc walkę z łupieżem, a także nadmiernym wypadaniem włosów.
4. Olej z pestek winogron w naszej kuchni
Wymienione korzyści zdrowotne, które zapewnia olej z pestek winogron, w wystarczającym stopniu przekonują do jego stosowania. Jednak dla osób doceniających walory kulinarne istotne będą także następujące cechy tego produktu:
– ma niezwykle łagodny, prawie niewyczuwalny smak;
– jest praktycznie bezwonny;
– nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawany.
Dzięki tym cechom olej z pestek winogron doceniany jest nie tylko przez dietetyków, ale także kucharzy. Warto włączyć go do swojego jadłospisu – przede wszystkim sprawdzi się stosowany na zimno, np. w sałatkach, surówkach czy sosach.
Ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należy również pamiętać, aby przechowywać go w szklanej, ciemnej butelce i spożyć w ciągu 3 miesięcy od pierwszego użycia.