Kapusta biała to popularny składnik kuchni staropolskiej. Jest doceniania ze względu na swoje walory smakowe. Króluje na stołach w postaci surowej, kiszonej i gotowanej. Jakie wartości odżywcze ma kapusta i czy warto po nią sięgać?

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartości odżywcze kapusty
2. Wpływ kapusty na mózg
3. Kapusta na przeziębienie
4. Odchudzające właściwości kapusty
5. Przetworzona kapusta – kiszona i gotowana

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Wartości odżywcze kapusty

Kapustę możemy śmiało nazwać produktem niskokalorycznym, gdyż 100 g tego warzywa dostarcza jedynie 25 kcal. Ponadto kapusta, podobnie jak pozostałe rośliny zaliczane do grupy warzyw kapustowatych, cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych. Możemy tutaj wymienić sód, potas, wapń, magnez, mangan, witaminę K, witaminę E, witaminę C (tylko na surowo), witaminy z grupy B, beta-karoten, błonnik, miedź, cholinę czy selen.

 

Kapusta i inne warzywa kapustowate to także bardzo dobre źródło żelaza i kwasu foliowego, których podaż jest bardzo istotna w przypadku kobiet w ciąży. Dlatego też przyszłe mamy powinny zadbać o prawidłową podaż tych składników w diecie. W kapuście możemy również odnaleźć sulforafan – związek siarkowy o działaniu przeciwutleniającym, który spowalnia rozwój nowotworów oraz zwiększa aktywność enzymów przeciwrakowych.

 

Należy także pamiętać, że warzywa kapustne są źródłem metali ciężkich, m.in. arsenu. Substancja ta zdaniem wielu badaczy spożywana w zbyt dużych dawkach może powodować zgagę, suchość ust, skurcze i bóle brzucha, przewlekłe biegunki i kolki, a w konsekwencji niedożywienie. Jednak średnia zawartość metali ciężkich w kapuście, w tym arsenu, nie przekracza górnej granicy przewidzianej dla tego produktu. Oznacza to, że możemy bez obaw spożywać kapustę.


2. Wpływ kapusty na mózg

Kapusta dzięki zawartości wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów może dobroczynnie wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego. Informacja ta ma istotne znaczenie w przypadku takich problemów zdrowotnych jak np. choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Zdaniem wielu badaczy korzystny wpływ na złagodzenie rozwoju chorób neurodegeneracyjnych wykazują produkty bogate m.in. w witaminy z grupy B oraz antocyjany, które możemy odnaleźć właśnie w warzywach kapustnych. Ponadto spożywanie kapusty wpłynie korzystnie na sprawność umysłową w każdym wieku.


3. Kapusta na przeziębienie

Kapusta wywiera pozytywny wpływ na układ odpornościowy m.in. ze względu na zawartość witaminy C. Ta cenna witamina poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, a także pozwala zwalczać infekcje i wirusy. Kapusta wspiera także procesy oczyszczania organizmu z toksyn. Pomaga pozbywać się toksyn z organizmu. Dzięki zawartości fitocydów działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Spożywanie kapusty jest zalecane szczególnie w okresie podwyższonego ryzyka zachorowania na grypę, a także podczas przeziębienia lub innych chorób układu oddechowego. Prozdrowotne właściwości wykazują zarówno liście kapusty, jak i sok. Fabryka Siły Sklep


4. Odchudzające właściwości kapusty

Kilka lat temu bardzo modna stała się dieta kapuściana, tzw. prezydencka. Dieta ta opierała się na codziennym spożywaniu zupy, w skład której powinna wchodzić głównie kapusta. Pozostałe produkty spożywcze istotne z punktu żywienia i zdrowia znacznie ograniczano w diecie. Dieta ta, choć przynosiła rezultaty, zazwyczaj kończyła się efektem jo-jo. Należy pamiętać, że nie ma produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne. Dlatego też bardzo istotne jest, aby dieta zawierała produkty spożywcze pochodzące z różnych grup spożywczych, dzięki czemu będzie odpowiednio zbilansowana. Zatem podczas stosowania diet ubogoenergetycznych warto łączyć kapustę, która jest niskokaloryczna, z innymi wartościowymi produktami.

 

Kapusta zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przyspieszają procesy metaboliczne, ułatwiają tym samym szybkie trawienie pokarmów i pozbycie się zalegających w jelicie grubym trujących pokładów. Ponadto kapusta jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi, co ma istotne znaczenie w procesie odchudzania. Kapusta to również bogate źródło glutaminy, czyli aminokwasu sprzyjającego rozrostowi tkanki mięśniowej.

 

Warzywo to poprawia także funkcjonowanie flory bakteryjnej organizmu. Bakterie kwasu mlekowego obniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu skutecznie zapobiegają szeregowi chorób związanych z nadwagą, w tym miażdżycy.


5. Przetworzona kapusta – kiszona i gotowana

Nie bez powodu kapusta kiszona pojawia się od stuleci na stołach biesiadnych w Polsce. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ze względu na szereg korzyści zdrowotnych płynących ze spożycia zarówno gotowanej, surowej, jak i kiszonej kapusty powinniśmy zadbać o udział tego warzywa w naszej diecie. Pamiętajmy jednak, że najlepiej spożywać kapustę w postaci jak najmniej przetworzonej, gdyż wówczas zachowuje najwięcej korzystnych dla naszego zdrowia składników.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, ndb.nal.usda.gov/(4.10.2018).
Sikorska-Zimny K., Składniki prozdrowotne w warzywach kapustowatych, „Nowości Warzywnicze” 2010, 51, 51–63.
Krochmal-Marczak B. et al., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), „Herbalism” 2017, 1(3), 80–91.
Bednarek W., Tkaczyk P., Dresler S., Zawartość metali ciężkich jako kryterium oceny jakości kapusty białej, „Acta Agrophysica” 2007, 10(1), 7–18.
Łoźna K., Biernat J., Występowanie arsenu w środowisku i w żywności, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2008, 59(1), 19–31.
Dochniak M., Ekiert K., Żywienie w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, 5(2), 199–208.
Bomba-Opoń D. et al., Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym, w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, „Ginekologia i Perinatologia Praktyczna” 2017, 2(5), 210–214.
Manolas S., Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem, Warszawa 2017, 35.
Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw, pod red. Fronczaka J., Warszawa 2010, 64, 26.