Oliwa z oliwek jest podstawowym elementem kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce również jest doceniana i coraz częściej wykorzystywana podczas przygotowywania potraw. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej diety?

 

SPIS TREŚCI:
1. Oliwa z oliwek – wartość odżywcza
2. Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz
3. Oliwa z oliwek – cenne źródło witaminy E
4. Oliwa z oliwek – właściwości prozdrowotne
5. Oliwa z oliwek wysokiej jakości

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Oliwa z oliwek – wartość odżywcza
Wartość odżywcza oliwy z oliwek zależy od wielu czynników, m.in. warunków uprawy, odmiany oliwek, procesu produkcji oliwy czy sposobu jej przechowywania. Składa się z tłuszczu i witaminy E, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Oprócz tego zawiera także inne substancje biologicznie aktywne, tj. polifenole, sterole, tokoferole.

 

Wartość odżywcza w 1 łyżce oliwy (10 g) jest następująca:
– wartość energetyczna: 89,7 kcal,
– białko: 0 g,
– tłuszcz: 10 g,
– węglowodany ogółem: 0 g,
– błonnik pokarmowy: 0 g.

 

2. Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz
70% oliwy z oliwek stanowi kwas oleinowy, który należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto w jej składzie znajdują się kwasy tłuszczowe nasycone (15%) oraz niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (15%) z grupy omega-3 i omega-6.

 

3. Oliwa z oliwek – cenne źródło witaminy E
Oliwa z oliwek jest świetnym źródłem witaminy E, znanej jako witamina młodości. Łyżka tłuszczu dostarcza 1,2 mg tej witaminy, co pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania. Witamina E jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, zapobiega stłuszczeniu wątroby oraz rozpadowi czerwonych krwinek. Jako antyoksydant spowalnia procesy starzenia się organizmu. Warunkuje także prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego i przeciwdziała bezpłodności.

  Fabryka Siły Sklep

4. Oliwa z oliwek – właściwości prozdrowotne
Oliwa z oliwek wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Zawarty w niej kwas oleinowy przeciwdziała miażdżycy, zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi. Z kolei niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 działają przeciwzapalnie, zwiększają ilość lipoprotein HDL, tzw. dobrego cholesterolu, a tym samym zmniejszają stężenie trójglicerydów. Wpływają także pozytywnie na ciśnienie tętnicze krwi. Oliwa z oliwek charakteryzuje się silnym potencjałem antyoksydacyjnym. Regularne spożywanie tego produktu działa profilaktycznie wobec chorób układu krążenia i nowotworów.

 

5. Oliwa z oliwek wysokiej jakości
Na rynku spożywczym można znaleźć różne rodzaje oliwy. Im bardziej przetworzona oliwa, tym mniej prozdrowotnych właściwości wykazuje. Oliwą wysokiej jakości jest oliwa z oliwek extra virgin. Oliwa ta powstaje na skutek poddania jej jedynie zabiegom mechanicznym. Wykazuje najwyższą wartość odżywczą, posiada naturalny posmak oliwki i cechuje się świeżym, przyjemnym zapachem.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 65–150.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Kwiatkowska E., Oliwa z oliwek nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej. Eliksir zdrowia i młodości, „Przegląd Gastronomiczny” 2007, 61(6), 8–9.