Ile kalorii mają pierogi? Jaka jest ich wartość odżywcza
Pierogi są uznawane za tradycyjne polskie danie, jednak wbrew powszechnemu przekonaniu ojczyzną pierogów są Chiny, a do Polski trafiły z Rosji dopiero w XIII wieku. Od tamtej pory Polska je uwielbia, szczególnie pierogi ruskie czy z kapustą i grzybami.
SPIS TREŚCI:
1. Pierogi – skład
2. Pierogi – wartość odżywcza
3. Witaminy i składniki mineralne zawarte w pierogach
4. Pierogi jako produkt o wysokim indeksie glikemicznym
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Pierogi – skład
Podstawą pierogów jest ciasto, w którego skład wchodzą mąka i woda. Niektórzy do ciasta dodają również mleko i jajka. Do wykonania pierogów stosuje się mąkę pszenną typu 500. Z kolei farsz do pierogów może być najrozmaitszy – od owoców przez warzywa, ser aż po mięso.
2. Pierogi – wartość odżywcza
Kaloryczność pierogów zależy od ich składu oraz sposobu ich wykonania. Mogą być lekką przekąską lub ciężkostrawnym daniem. Szczególnie wtedy, gdy pierogi z mięsem obsmaża się dodatkowo na tłuszczu lub pierogi z owocami spożywa się z dużą ilością śmietany i cukru. To samo dotyczy składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą trzech rodzajów pierogów.
Wartość odżywcza w 100 g wybranych rodzajów pierogów
Pierogi ruskie | Pierogi z mięsem | Pierogi z truskawkami | |
Wartość kaloryczna [kcal] | 185 | 217 | 282 |
Białko [g] | 6,6 | 12,8 | 4,8 |
Tłuszcz [g] | 6,1 | 10,6 | 14,2 |
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 3,6 | 3,2 | 9 |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] | 1,7 | 5,3 | 3,8 |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] | 0,4 | 1,2 | 0,7 |
Węglowodany ogółem [g] | 26,6 | 17,9 | 34,7 |
w tym cukry [g] | 0,8 | 0,2 | 4,5 |
Błonnik [g] | 1,2 | 0,6 | 1,9 |
Cholesterol [mg] | 23 | 65 | 47 |
Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Standardowa porcja pierogów to 5 sztuk, czyli ok. 200 g pierogów ruskich, 250 g pierogów z mięsem i 125 g pierogów z truskawkami.
3. Witaminy i składniki mineralne zawarte w pierogach
Ciasto wykorzystywane podczas produkcji pierogów jest ubogie w witaminy i składniki mineralne (chyba że jest to wersja dietetyczna przygotowana z mąki pełnoziarnistej). W zależności od farszu pierogi są produktem o wysokiej bądź niskiej zawartości niezbędnych substancji.
Przykłady:
– pierogi ruskie są źródłem witamin z grupy B, witaminy A, potasu, sodu, wapnia i niewielkich ilości magnezu czy żelaza;
– pierogi z mięsem są źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, fosforu i cynku;
– pierogi z owocami dostarczają witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, potasu, magnezu i w mniejszej ilości wapnia;
– pierogi z nasionami roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca) są źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, potasu;
– pierogi ze szpinakiem dostarczają witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, potasu czy fosforu.
4. Pierogi jako produkt o wysokim indeksie glikemicznym
Pierogi są produktem o wysokim indeksie glikemicznym.
Pierogi ruskie – IG = 77
Pierogi z mięsem – IG = 77
Pierogi z truskawkami – IG = 74
Wszystko za sprawą dużej zawartości węglowodanów prostych, których źródłem jest przetworzona mąka pszenna. Spożywanie dużej ilości tradycyjnych pierogów może zatem wiązać się z rozwojem zaburzeń gospodarki węglowodanowej, np. insulinooporności, cukrzycy, a w konsekwencji chorób układu krążenia. Oczywiście tradycyjne dania kuchni polskiej mogą być uwzględniane w diecie, jednak należy zachować umiar w ich spożyciu.
Bibliografia
Czerwińska D., Mąka przede wszystkim, „Przegląd Gastronomiczny” 2010, 64(1), 10–11.
Kokocińska T., Pierogi świata, „Przemysł Gastronomiczny” 2005, 4(19), 18–19.
Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, 96(1), 51–56.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.