Ser mozzarella jest chętnie wykorzystywany do dań kuchni włoskiej. Jego delikatny smak świetnie komponuje się z sałatką, makaronem czy pizzą. Ponadto produkt ten zawiera wiele prozdrowotnych związków!

 

SPIS TREŚCI:
1. Kilka słów o serze mozzarella
2. Zastosowanie sera mozzarella w kuchni

 

 

1. Kilka słów o serze mozzarella
Ser mozzarella jest zaliczany do serów podpuszczkowych miękkich. Wyróżniają go biała barwa oraz charakterystyczny połysk. Jego konsystencja jest delikatna, a smak mleczny. Z uwagi na właściwości topnienia świetnie sprawdzi się podczas przygotowania dań na ciepło. Dawniej produkowany był tylko z mleka bawolego, natomiast dzisiaj przeważnie używa się mleka krowiego (R.R. Bhattarai, P.P. Acharya 2010).

 

Ser mozzarella to źródło pełnowartościowego białka, które jest niezwykle istotne w diecie człowieka. Zawartość tłuszczu w produkcie różni się w zależności od rodzaju. W sklepie można znaleźć mozzarellę pełnotłustą oraz jej odtłuszczoną wersję – light. Jeśli chodzi o węglowodany, ich zawartość jest bardzo niska. Ponadto ten ser to dobre źródło niektórych witamin oraz składników mineralnych. Dokładną zawartość przedstawiono poniżej.

 

Pełnotłusty ser mozzarella (USDA – Food Data Central, fdc.nal.usda.gov):
– energia: 299 kcal,
– białko: 22,2 g,
– tłuszcze: 22,1 g,
– węglowodany: 2,4 g,
– cynk: 2,9 mg,
– selen: 17 µg,
– fosfor: 354 mg,
– wapń: 505 mg,
– witamina B4: 15,4 µg,
– witamina E: 0,2 mg,
– witamina K: 2,3 µg.

 

2. Zastosowanie sera mozzarella w kuchni
Ser mozzarella jest powszechnie używany w kuchni. Świetnie współgra z włoskimi daniami, ale nie tylko. Najczęściej dodaje się go do sałatek, zapiekanek, makaronów, pizzy czy nawet kanapek. Poniżej przedstawiono kilka pomysłów na wykorzystanie sera mozzarella w kuchni.

 

Grzanki z bazyliowym pesto i mozzarellą
Czas przygotowania: 20 minut

  Fabryka Siły Sklep

Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni – 2 kromki (70 g),
– pesto bazyliowe – łyżeczka (10 g),
– ser mozzarella – ½ sztuki (60 g),
– rukola – garść (20 g),
– pomidor – sztuka (60 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Kromki posmarować pesto.
3. Ser mozzarella pokroić w plasterki i nałożyć na chleb.
4. Pieczywo przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez 5–8 minut.
5. Grzanki posypać rukolą, nałożyć pokrojonego pomidora i doprawić do smaku.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 378 kcal,
– białko: 22,2 g,
– tłuszcze: 15,6 g,
– węglowodany: 40,4 g.

 

Cukinia faszerowana pomidorami i serem mozzarella
Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– cukinia – sztuka (300 g),
– ser mozzarella – ½ sztuki (60 g),
– pomidor – 2 sztuki (120 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– pestki słonecznika – łyżeczka (5 g),
– oregano – ½ łyżeczki (2 g),
– papryka słodka – ½ łyżeczki (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Cukinię dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż i wydrążyć środek.
3. Miąższ przełożyć do miski, dodać posiekany ząbek czosnku oraz przyprawy.
4. Pomidora pokroić w kostkę, wrzucić do miski.
5. Gotowy farsz nałożyć do wcześniej przygotowanej cukinii.
6. Na górę nałożyć pokrojony w plastry ser mozzarella i posypać pestkami.
7. Gotową cukinię przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez 15–20 minut.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 264 kcal,
– białko: 21,0 g,
– tłuszcze: 12,3 g,
– węglowodany: 19,1 g.

 

Kolorowa sałatka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– szpinak – garść (25 g),
– ser mozzarella light – ½ sztuki (60 g),
– ogórek – sztuka (50 g),
– suszone pomidory – 3 plastry (21 g),
– pestki słonecznika – łyżeczka (5 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (10 g),
– oregano – ½ łyżeczki (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Umyty i osuszony szpinak przełożyć do miski.
2. Następnie dodać obrany i pokrojony w plastry ogórek.
3. Ser mozzarella pokroić w plastry, a suszone pomidory na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodać do sałatki.
4. Z oliwy z oliwek oraz przypraw przyrządzić sos.
5. Sałatkę posypać nasionami i polać dressingiem.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 276 kcal,
– białko: 15,2 g,
– tłuszcze: 20,7 g,
– węglowodany: 8,8 g.

 

Kremowy makaron ze szpinakiem i serem mozzarella
Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– makaron pełnoziarnisty – szklanka (70 g),
– szpinak – 2 garści (50 g),
– cebula – plaster (20 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– ser mozzarella light – ½ sztuki (60 g),
– pomidorki koktajlowe – garść (100 g),
– pestki dyni – łyżeczka (5 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (10 g),
– oregano – ½ łyżeczki (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek.
3. Następnie wrzucić szpinak i dusić ok. 10 minut.
4. Po tym czasie dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, dusić kolejne 5 minut.
5. Ugotowany makaron odcedzić, umieścić na patelni.
6. Ser mozzarella pokroić w plastry, dodać do makaronu. Doprawić do smaku.
7. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, podgrzewać, aż ser lekko się rozpuści (ok. 10 minut).
8. Danie przełożyć na talerz i posypać pestkami.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 485 kcal,
– białko: 25,6 g,
– tłuszcze: 18,8 g,
– węglowodany: 53,5 g.

 


Bibliografia
Bhattarai R.R., Acharya P.P., Preparation and Quality Evaluation of Mozzarella Cheese from Different Milk Sources, „Journal of Food Science and Technology Nepal” 2010, 6, 94–101.
Cheese, mozzarella, whole milk, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170845/nutrients (22.02.2023).