Mit o tym, że czerwone mięso jest niezdrowe, przywędrował do Europy ze Stanów Zjednoczonych. W Ameryce kojarzono je głównie z hamburgerami

i – co za tym idzie – nadwagą. Pora obalić te niesłuszne pogłoski. Czerwone mięso ma pozytywny wpływ na zdrowie. Zobacz, jaki!


SPIS TREŚCI:
1. Czerwone mięso – co to?
2. Wartości odżywcze czerwonego mięsa
3. Dieta dla sportowców
4. Mięso wolne od chemii

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Czerwone mięso – co to?
Czerwone mięso to nie tylko schabowy i stek. Do grupy tej zalicza się: wołowinę, jagnięcinę, baraninę, cielęcinę, dziczyznę, wieprzowinę, gęsinę

i mięso kacze.


Na całym świecie dość uniwersalnym prawidłem jest, że za najmniej zdrowy produkt uważa się ten, który należy do najłatwiej dostępnych w danym kraju. W Polsce istnieje duża podaż wieprzowiny, dlatego powstał stereotyp, iż jest ona gorsza od pozostałych mięs. Za główny powód podaje się wysoką zawartość tłuszczu.


Tymczasem hodowcy karmią dziś świnie w taki sposób, że nie są one wcale tłustsze od wołu. Wiele zależy od sposobu obróbki: białe części można łatwo wytopić z kotleta na suchej, rozgrzanej patelni. Czerwone mięso wygrywa natomiast z drobiem pod względem zawartości żelaza.


2. Wartości odżywcze czerwonego mięsa
Czerwone mięso jest bogatym źródłem białka, które sprzyja rozwojowi tkanki mięśniowej. Zawiera ponadto łatwo przyswajalne żelazo i cynk, które zapobiegają cukrzycy, schorzeniom prostaty, starzeniu się skóry, infekcjom, a także biorą udział w procesach przemiany białka oraz węglowodanów. W czerwonym mięsie jest mnóstwo witamin z grupy B oraz PP, niezbędnych przy budowie i regeneracji mięśni oraz wytwarzaniu czerwonych krwinek.


Z tego powodu wołowina i wieprzowina powinny znajdować się w diecie dzieci i nastolatków, którzy są w trakcie wzrostu i kształtowania się ciała. Warto wspomnieć również o wysokiej zawartości żelaza hemowego. Rośliny zawierają ten składnik, lecz w odmianie niehemowej, wchłanianej o wiele gorzej do organizmu. Warto zauważyć, że połowa tłuszczów zawartych w wołowinie, baraninie oraz jagnięcinie należy do grupy kwasów tłuszczowych nienasyconych.


Fabryka Siły Sklep

Gęsi i kaczki bywają spychane na drugi plan podczas kuracji odchudzających. To błąd – mięso tych ptaków zawiera rzadko występujący selen, a także kwasy omega-3. Duża część niechcianych kalorii znajduje się natomiast w skórce – wystarczy więc ją pominąć podczas posiłku.


3. Dieta dla sportowców
Osoby aktywne fizycznie zdecydowanie powinny wdrożyć do swojej diety czerwone mięso. I to nie tylko ze względu na dużą wartość białkową i wi-tamin z grupy B, czyli składników, które sprzyjają powstawaniu tkanki mięśniowej oraz regeneracji organizmu po wysiłku.


Wołowina zawiera w sobie dodatkowo L-karnitynę, inaczej nazywaną witaminą B11. Substancja ta bierze udział w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one zamieniane na energię. Z te-go względu L-karnityna to podstawowy składnik tabletek odchudzających

i napojów na pobudzenie. Sztucznie dodawana, jest gorzej wchłaniana przez organizm, dlatego zaleca się dostarczać ją w pożywieniu.


O tym, że jagnięcina i wołowina powinny znajdować się w menu osób walczących o szczupłą sylwetkę, świadczy też obecność kwasu linolowego (CLA). To naturalny spalacz tłuszczu, który w znaczący sposób wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej.


4. Mięso wolne od chemii
Jeżeli mamy taką możliwość, warto sięgnąć po dziczyznę – bażanty, dziki, jelenie, które żyją na wolności, odżywiając się wyłącznie naturalnymi pokarmami. Dzięki temu ich mięso jest znacznie bardziej odżywcze od mięsa zwierząt rzeźnych.


Polska słynie na całą Europę ze świetnej jakości gęsiny, wolnej od chemii. Warto wybierać rodzime pochodzenie także baraniny i jagnięciny. Większość krajowych producentów prowadzi ekologiczne hodowle owiec

i baranów.


Wybierając mięso w sklepie, dobrze jest zwrócić uwagę na odcień, którym się charakteryzuje – nie powinno mieć odcienia ciemnobrązowego ani żółtego. Wyjątek dotyczy kaczek i gęsi – tu mięso może przyjmować kolory od beżu do brązu o zabarwieniu bordo.