Kwiaty na wypiekach, w sałatkach czy koktajlach zachwycają kolorami. Niektóre z roślin to nie tylko dekoracja – są one również jadalne. Ich dodatek będzie dużym urozmaiceniem, które oczaruje niejednego gościa.

 

SPIS TREŚCI:
1. Jakie kwiaty można jeść?
2. Przepisy z dodatkiem jadalnych kwiatów

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Jakie kwiaty można jeść?
Jadalne kwiaty mają swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dodają atrakcyjności daniom i zachęcają do spożycia. Należy jednak zastanowić się, czy dany kwiat aby na pewno można bezpiecznie spożywać, gdyż wiele dekoracji może nie być jadalnych. Do roślin bezpiecznych dla zdrowia należą m.in. goździki, fiołki, bratki, mniszek lekarski, lawenda czy stokrotki pospolite, jednak zdecydowanie najpopularniejszy jest dodatek płatków róży. Jej kwiaty są szeroko wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, kosmetologii i aromaterapii (M. Śmiechowska 2018).

 

Pierwotnie kwiatów używano w celu ozdobienia dania. W dzisiejszych czasach zwraca się także uwagę na ich właściwości prozdrowotne. Wiele jadalnych kwiatów ma pozytywny wpływ na organizm człowieka – głównie dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych, np. flawonoidów, antocyjanów czy izoflawonów. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu chronią przed stresem oksydacyjnym. Wykazują pozytywny wpływ na stan skóry, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby neurodegeneracyjne oraz te związane z układem sercowo-naczyniowym. Niektóre z kwiatów wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C – ma ona właściwości przeciwutleniające oraz pośredniczy w produkcji kolagenu (A. Wałejko 2015).

 

Jadalne kwiaty nadają potrawom smak, który zależy od rodzaju rośliny. Niektóre z nich charakteryzują się ostrością (np. nagietek czy chryzantema), inne są delikatniejsze (bratek ogrodowy, nagietek). Aby nadać potrawom słodkości, warto dodać do nich fiołki, goździki czy rumianek.

 

2. Przepisy z dodatkiem jadalnych kwiatów
Jadalne kwiaty można wykorzystać do wielu posiłków – szczególnie używane są do deserów. Nie trzeba jednak ograniczać się do dań słodkich. Ich dodatek równie dobrze sprawdzi się w wytrawnych potrawach.

 

Nocna owsianka z porzeczkami i fiołkami
Czas przygotowania: 15 minut + czas przechowywania

  Fabryka Siły Sklep

Składniki (na 1 porcję):
– płatki owsiane – 4 łyżki (40 g),
– jogurt naturalny – sztuka (150 g),
– kakao w proszku – łyżeczka (5 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g),
– czerwona porzeczka – garść (45 g),
– kwiaty fiołków wonnych – łyżka (0,3 g).

 

Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane wsypać do miski.
2. Dodać jogurt naturalny, kakao oraz erytrytol, dokładnie połączyć.
3. Połowę czerwonych porzeczek dodać do owsianki, delikatnie wymieszać.
4. Włożyć do lodówki na całą noc. Rano udekorować owsiankę pozostałą ilością czerwonych porzeczek oraz kwiatami fiołka.

 

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i goździkami
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– jajko – sztuka (50 g),
– tuńczyk w puszce – ½ sztuki (60 g),
– liście szpinaku – garść (25 g),
– pomidorki koktajlowe – garść (100 g),
– ogórek kiszony – sztuka (50 g),
– cebula – plaster (15 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– kwiaty goździków ogrodowych – 2 łyżki (0,6 g).

 

Sposób przygotowania
1. Jajko ugotować na twardo (ok. 8 minut).
2. W tym czasie umyć warzywa. Pomidorki przekroić na pół, ogórek pokroić w plastry, a cebulę drobno posiekać.
2. Szpinak umyć, przełożyć do miski. Dodać warzywa.
3. Tuńczyka wyciągnąć z puszki, dodać do sałatki.
4. Ugotowane jajko obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do miski. Całość doprawić solą.
5. Sałatkę posypać z wierzchu goździkami.

 

Zupa krem z buraka z chabrami
Czas przygotowania: 80 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– burak – sztuka (140 g),
– ziemniak – sztuka (90 g),
– cebula – plaster (15 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– mleczko kokosowe – 5 łyżek (50 g),
– szczypiorek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– kwiaty chabrów bławatków – łyżka (0,3 g).

 

Sposób przygotowania
1. Burak obrać, przekroić na pół, włożyć do garnka, zalać wodą (ok. 250 ml) i gotować ok. 30 minut.
2. W tym czasie ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, dodać do buraka. Gotować kolejne 30 minut.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.
4. Ugotowane warzywa zblendować na gładki krem, dodać mleczko kokosowe, podsmażoną cebulę oraz przyprawy, wymieszać.
5. Przelać do miski, udekorować posiekanym szczypiorkiem i chabrami.

 

Naleśniki z jogurtem, owocami i bratkami
Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– mąka orkiszowa – 3,5 łyżki (40 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– mleko – ½ szklanki (120 ml),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (0,2 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– jogurt naturalny – ½ sztuki (75 g),
– maliny – garść (50 g),
– kwiaty bratków ogrodowych – 2 łyżki (0,6 g).

 

Sposób przygotowania
1. Mąkę, jajko, mleko oraz proszek do pieczenia wymieszać. Dodać łyżkę jadalnych kwiatów i delikatnie połączyć z masą.
2. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, smażyć naleśniki.
3. Gdy naleśniki będą gotowe, nałożyć na nie jogurt oraz maliny i zawinąć. Na koniec posypać bratkami.

 


Bibliografia
Śmiechowska M., Czynniki wpływające na atrakcyjność kwiatów jadalnych, „Nauki Inżynierskie i Technologie” 2018, 28(1), 42–49.
Wałejko A., Kwiaty jadalne–dekoracyjne i pełne wartości odżywczych, Zagadnienia aktualnie poruszone przez młodych naukowców 2. Tom 1, pod red. Kuczery M., Piecha K., Kraków 2015, 122.