Ile kalorii ma whisky? Alkohol a sport
Alkohol od wieków cieszy się dużą popularnością. Dlaczego? Niewątpliwie jest to związane z wpływem etanolu na ludzki organizm. Wśród Polaków coraz większym zainteresowaniem cieszy się alkohol wysokoprocentowy, do którego należy whisky. W 2013 r. Polska była na 11 miejscu wśród krajów należących do jej największych importerów.
SPIS TREŚCI:
1. Czym jest whisky?
2. Wartość odżywcza
3. Dopuszczalne spożycie alkoholu
4. Skutki nadmiernego spożycia alkoholu
5. Alkohol a sport
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Czym jest whisky?
Whisky to nic innego jak alkohol wysokoprocentowy, w którym osiągane jest maksymalne wysycenie etanolem. Z początku produkcja whisky przypomina odrobinę produkcję piwa. Niezbędny jest zacier zbożowy. Najczęściej do wyprodukowania whisky używa się jęczmienia, jednak możemy również znaleźć whisky z pszenicy, żyta i kukurydzy. Zacier ten poddawany jest destylacji, a następnie dojrzewa w beczkach dębowych, co poniekąd kojarzy się z dojrzewaniem wina.
Whisky, aby była gotowa do spożycia, musi leżakować w beczkach ok. trzech lat. Destylację whisky prowadzi się w taki sposób, aby dużo produktów fermentacji przedostało się do samego destylatu, co nadaje mu charakterystyczny aromat oraz smak, to odróżnia destylację whisky od destylacji wódki. Skutkiem ubocznym takiego typu destylacji jest dość duża zawartość metanolu, choć ilość ta nie przekracza dopuszczalnych norm. Głównymi importerami whisky na świecie są Stany Zjednoczone, Kanada, Szkocja oraz Irlandia, gdzie prawdopodobnie zapoczątkowano produkcję tego trunku.
Jak wynika z danych The International Wine & Spirit Research, sprzedaż whisky w Polsce rośnie z roku na rok o ok. 20%. W 2014 r. z przygotowanego przez KPMG raportu Rynek napojów alkoholowych w Polsce 2014 wynika, że ok. 51% Polaków deklaruje, że spożywało whisky przynajmniej raz w ciągu ostatniego roku. Jak widzimy, zainteresowanie tego typu alkoholem wciąż rośnie.
2. Wartość odżywcza
Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów whisky, m.in. możemy znaleźć blended whisky, która jest najczęściej sprzedawana. Jest ona mieszaniną whisky produkowanej tylko z jęczmienia i whisky wytwarzanej z innych zbóż, tj. pszenicy, żyta, kukurydzy.
Liczba kilokalorii dostarczana wraz z whisky zależy w dużej mierze od jej rodzaju. 100 ml whisky dostarcza ok. 149 kcal, 13 g węglowodanów oraz śladowe ilości pozostałych składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Dlaczego więc tak chętnie ją pijemy? Odpowiedź jest prosta – głównie ze względu na zwartość etanolu. Spożycie etanolu wywołuje uczucie euforii i pomaga się odprężyć. Jednak pamiętajmy, że etanol to nie tylko substancja, która kojarzy nam się z dobrą zabawą, ale również substancja toksyczna, która upośledza funkcje organizmu i może wywoływać objawy zatrucia.
3. Dopuszczalne spożycie alkoholu
Najważniejsze, aby zdać sobie sprawę, że nie ma czegoś takiego jak bezpieczne spożycie alkoholu. Europejskiego Towarzystwo Kardiologiczne (ESC) w dokumencie z 2016 r. Wytyczne postępowania w prewencji chorób sercowo-naczyniowych w praktyce klinicznej stwierdziło, że wypijanie trzech lub więcej porcji napojów alkoholowych wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, jednak wypijanie ich w umiarkowanej ilości – jedna/dwie porcje – wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia tych chorób. Sytuacja taka zdarza się tylko u osób spożywających napoje alkoholowe.
Jeżeli porównywalibyśmy osobę pijącą z abstynentem, to w przypadku osoby, która nie pije alkoholu, ryzyko zachorowania na choroby związane z układem sercowo-naczyniowym jest niższe. Jaka jest więc dopuszczalna ilość spożycia alkoholu? Umiarkowane spożycie alkoholu wynosi 10 g/dzień dla kobiet i 20 g/dzień dla mężczyzn. Dla przykładu – zawartość czystego alkoholu w 330 ml piwa wynosi 12 g, natomiast w kieliszku wódki (25 ml) – 10 g.
4. Skutki nadmiernego spożycia alkoholu
Kiedy spożywamy napoje alkoholowe, zwłaszcza te wysokoprocentowe, do których zaliczamy również whisky, powinniśmy pamiętać, że mogą one wywoływać szkodliwy wpływ na organizm. Spożycie alkoholu wiąże się z ryzykiem wystąpienia:
– marskości wątroby,
– zapalenia trzustki,
– alkoholowego stłuszczenia wątroby,
– nowotworów,
– problemów sercowo-naczyniowych, w tym nadciśnienia.
Biorąc to pod uwagę, napoje alkoholowe nigdy nie będą zalecane, mogą być wyłącznie dopuszczone do spożycia w umiarkowanych ilościach.
5. Alkohol a sport
Spożycie alkoholu może mieć negatywny wpływ na jakość treningów, dlatego też szczególnie ważne jest jego ograniczenie przed zawodami. Dlaczego tak się dzieje?
Spożycie alkoholu może negatywnie wpływać na regenerację po treningu. Alkohol wpływa na spowolnienie resyntezy glikogenu i spadek syntezy białek mięśniowych, zmniejsza stężenia hormonów anabolicznych, a dodatkowo wykazuje działanie diuretyczne, dlatego też pogarsza nawodnienie organizmu. Zawodowy sportowiec nie musi zupełnie odstawiać alkoholu, ważne jest jednak, aby nie był on spożywany w okresie przed startem w zawodach.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Kwiatkowski M., Chemia wyskokowa, Chemia ciekawa i przyjemna, pod red. Zabiegały B., Gdaniec-Pietryki M., Namieśnika J., Gdańsk 2008, 33–35.
Alcoholic beverage, whiskey sour, ndb.nal.usda.gov/ndb/foods (5.03.2019).
Rutkowska J., Whisky coraz bliżej, „Whisky” 2015, 4, 5–7.
Ryszkowski A. et al., Objawy i skutki nadużywania alkoholu, „Journal of Clinical Healthcare” 2015, 1, 2–43.
Parol D., Alkohol w diecie sportowca, ncez.pl/abc-zywienia-/dietetyka-sportowa/alkohol-w-diecie-sportowca (5.03.2019).
Cybulska B., Alkohol i choroby układu sercowo-naczyniowego, ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/alkohol-i-choroby-ukladu-sercowo-naczyniowego (5.03.2019).