Potrawy świąteczne zazwyczaj obfitują w ogromną liczbę kalorii, co nie sprzyja szczupłej sylwetce. Warto przygotować kilka mniej kalorycznych i zdrowszych słodkości. Zdrowe desery są nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Poniżej przedstawiono propozycje 3 świątecznych ciast w wersji fit, które na pewno przypadną do gustu niejednemu łakomczuchowi.

 

SPIS TREŚCI:

1. Ciasto marchewkowe

2. Ciasto owocowe

3. Fitsernik

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 29,99 zł za miesiąc

 

 

1. Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe jest nie tylko pyszne, ale również bardzo odżywcze – bogate w błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę jelit. Ponadto ten deser dostarcza witaminy i składniki mineralne takie jak witamina A, witaminy z grupy B, cynk, wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor.


Składniki:

– marchew – 4 średnie sztuki (200 g),
– mąka owsiana – 1½ szklanki (160 g),
– płatki owsiane – 8 łyżek (80 g),
– jaja kurze – 4 sztuki (200 g),
– olej rzepakowy – 2 łyżki (20 g),
– erytrytol – ½ szklanki (100 g),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g),
– soda oczyszczona – ½ łyżeczki (2 g),
– cynamon – łyżeczka (1 g),
– imbir – łyżeczka (1 g),
– sól – szczypta,
– orzechy włoskie – szklanka (100 g),
– rodzynki – ¾ szklanki (100 g),
– serek śmietankowy do smarowania – opakowanie (150 g),
– jogurt naturalny skyr – mała sztuka (150 g),
– miód – 2 łyżeczki (28 g).


Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 20 × 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natrzeć olejem.
2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy pokroić.
3. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę, erytrytol i przyprawy. W drugiej misce zmiksować jajka i olej. Dodać suche składniki i miksować na wolnych obrotach, aż składniki dokładnie się wymieszają. Dodać rodzynki, orzechy i marchew. Wymieszać łyżką.
4. Gotową masę przelać do foremki i piec około 20–25 minut. W tym czasie serek, jogurt i miód zmiksować na gładką masę. Masę wyłożyć na upieczone ciasto.


Wartość odżywcza w porcji (ok. 100 g):
– wartość energetyczna: 229,2 kcal,
– białko: 8,1 g,
– tłuszcz: 12,1 g,
– węglowodany ogółem: 31,1 g,
– błonnik pokarmowy: 2,8 g.


2. Ciasto owocowe
Ciasto z suszonymi owocami i migdałami to idealna propozycja na święta. Jeśli użyjemy do wypieków produktów ze znakiem przekreślonego kłosa, będzie świetną propozycją dla osób, które nie tolerują glutenu.


Składniki:
– żurawina suszona – ¾ szklanki (100 g),
– rodzynki – ¾ szklanki (100 g),
– skórka z pomarańczy – 8 łyżek (50 g),
– pomarańcza – sztuka (200 g),
– cytryna – sztuka (90 g),
– masło ekstra – ¾ kostki (150 g),
– ksylitol – 10 łyżek (100 g),
– jaja kurze – 2 sztuki (100 g),
– mąka ryżowa – ½ szklanki (85 g),
– mąka owsiana – ½ szklanki (60 g),
– migdały – 2 łyżki (30 g),
– proszek do pieczenia – łyżeczka (4 g),
– sól – szczypta.


Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Przygotować okrągłą blachę do pieczenia o średnicy 16 cm.
2. Migdały pokroić na mniejsze części. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok. Suszone owoce oraz skórkę pomarańczy namoczyć w sokach i odstawić na ok. godzinę.
3. Masło zmiksować z ksylitolem. Dodać jajka i dalej miksować do połączenia składników.
4. Dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, migdały i sól. Wymieszać.
5. Następnie dodać namoczone owoce i dalej mieszać. Powstałą masę umieścić w formie.
6. Piec 30 minut w temperaturze 150°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze około 1½ godziny.


Wartość odżywcza w porcji (ok. 60 g):
– wartość energetyczna: 172,3 kcal,
– białko: 2,4 g,
– tłuszcz: 9,2 g,
– węglowodany ogółem: 23,2 g,
– błonnik pokarmowy: 1,9 g. Fabryka Siły Sklep


3. Fitsernik
Fitsernik to propozycja dla osób na diecie odchudzającej. To ciasto niskowęglowodanowe, które charakteryzuje się sporą ilością pełnowartościowego białka.


Składniki:
– ser twarogowy chudy – 4 opakowania (1 kg),
– ksylitol – ¾ szklanki (150 g),
– jaja kurze – 6 sztuk (300 g),
– jogurt naturalny skyr – 2 małe opakowania (300 g),
– ekstrakt waniliowy – łyżeczka (2 g),
– skrobia ziemniaczana – 3 łyżki (75 g).


Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Przygotować okrągłą blachę o średnicy 26 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał ponad boki formy.
2. Ser zmiksować z jogurtem i ksylitolem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Miksować, aż masa będzie gładka. Dodać skrobię ziemniaczaną i miksować do połączenia składników.
3. Powstałą masę wylać na blachę. Wygładzić wierzch. Piec ok. 40–45 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Sernik wyjąć po całkowitym wystudzeniu piekarnika.


Wartość odżywcza w porcji (ok. 130 g):
– wartość energetyczna: 159,6 kcal,
– białko: 19,4 g,
– tłuszcz: 2,7 g,
– węglowodany ogółem: 18,7 g,
– błonnik pokarmowy: 0,0 g.