Cebula znana jest przede wszystkim z tego, że w trakcie jej obierania i krojenia łzawią nam oczy. Na świecie występuje 325 gatunków tego warzywa. Może być biała, brązowa, żółta czy czerwona. Co warto o niej wiedzieć?

 

SPIS TREŚCI:
1. Duża wartość odżywcza
2. Wysoki potencjał antyoksydacyjny
3. Właściwości prozdrowotne
4. Naturalny lek
5. Warzywo ciężkostrawne

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Duża wartość odżywcza
Cebula jest warzywem niskokalorycznym – 100 g cebuli dostarcza tylko 33 kcal. Woda stanowi 90% jej masy. Zawarte w cebuli białko odznacza się wysoką zawartością aminokwasów siarkowych – cysteiny i metioniny.

 

Średnia sztuka cebuli waży ok. 150 g, a jej wartość odżywcza jest następująca:
– wartość energetyczna: 49,5 kcal,
– białko: 2,1 g,
– tłuszcz: 0,6 g,
– węglowodany ogółem: 10,4 g,
– błonnik pokarmowy: 2,6 g.

 

Cebula to także źródło witamin i składników mineralnych. Średnia sztuka (150 g) dostarcza:
– 0,3 mg witaminy B3,
– 0,1 mg witaminy B6,
– 3 µg prowitaminy A,
– 0,2 mg witaminy E,
– 181,5 mg potasu,
– 37,5 mg wapnia,
– 0,8 mg żelaza,
– 0,4 mg cynku,
– 12 mg magnezu,
– 21 mg fosforu,
– 2,7 µg jodu,
– 9 mg sodu.

 

2. Wysoki potencjał antyoksydacyjny
W cebuli obecnych jest wiele substancji przeciwutleniających, m.in. flawonoidów i kwasów fenolowych. Głównym flawonoidem znajdującym się w cebuli jest kwercetyna – jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy, który występuje w owocach i warzywach.

 

3. Właściwości prozdrowotne
Cebula wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawarta w jej składzie kwercetyna wywołuje śmierć komórek nowotworowych i działa przeciwzapalnie. Wraz z witaminą C działa korzystnie na szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych. Ponadto ten silny flawonoid może wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej, co ma pozytywny wpływ na profilaktykę nadwagi i otyłości.

  Fabryka Siły Sklep

4. Naturalny lek
Cebula jako naturalny lek wykorzystywana jest już od 4000 lat. W medycynie chińskiej jest stosowana w leczeniu schorzeń wątroby, jelit i płuc.


Stanowi skuteczny medykament:
– w nieżycie dróg oddechowych, kaszlu i astmie,
– w zaburzeniach funkcjonowania przewodu pokarmowego,
– w nadciśnieniu,
– w przypadku owrzodzeń i trudno gojących się ran,
– w chorobach układu krążenia,
– w prewencji chorób onkologicznych.

 

5. Warzywo ciężkostrawne
Cebula należy do warzyw ciężkostrawnych i wzdymających. Dlatego też osoby, które stosują dietę łatwostrawną, nie powinny jej spożywać. Spożywanie cebuli jest zakazane m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i zespole jelita drażliwego (IBS).

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Badełek E. et al., Wpływ odmiany i warunków przechowywania na zawartość wybranych składników w cebuli, „Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa” 2016, 24, 19–31.
Bogacz K., Cebula – „trufla” nie tylko dla ubogich, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2011, 55(3), 36–37.
Kobylińka A., Janas K.M., Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2015, 69, 51–62.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Pawlak K. et al., Dieta L-FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, 50(2), 179–183.
Rowicka G., Czajka M., Znaczenie diety w profilaktyce i leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, „Medycyna Rodzinna” 2011, 1, 15–18.