Rzodkiew to warzywo kapustne, które należy do rodziny roślin krzyżowych. W Polsce dostępne są dwa gatunki – rzodkiew zwyczajna, czyli popularna rzodkiewka, oraz rzodkiew japońska. Zdecydowanie bardziej popularna jest rzodkiew zwyczajna. Dlaczego warto uwzględnić ją w diecie?

 

SPIS TREŚCI:
1. Warzywo niskokaloryczne
2. Witaminy zawarte w rzodkwi zwyczajnej
3. Składniki mineralne znajdujące się w rzodkwi zwyczajnej
4. Właściwości przeciwnowotworowe
5. Właściwości prozdrowotne
6. Wróg tarczycy

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Warzywo niskokaloryczne
Rzodkiew składa się aż w 94% z wody. Wobec tego charakteryzuje się bardzo małą kalorycznością – 100 g tego warzywa dostarcza jedynie 18 kcal. Jest polecana osobom, które chcą zredukować masę ciała.


Wartość odżywcza w 100 g rzodkwi zwyczajnej jest następująca:
– wartość kaloryczna: 18 kcal,
– białko: 1 g,
– tłuszcz: 0,2 g,
– węglowodany ogółem: 4,4 g,
– błonnik pokarmowy: 2,5 g.

 

2. Witaminy zawarte w rzodkwi zwyczajnej
Rzodkiew zwyczajna jest bogata w witaminę C (20,6 mg/100 g), która jest silnym antyoksydantem, wspiera odporność oraz poprawia przyswajanie żelaza w organizmie. Ponadto zawiera także inne witaminy, jak witamina B3 (0,3 mg/100 g), witamina B6 (0,1 mg/100 g), kwas foliowy (24 µg/100 g) i prowitamina A (2,0 µg/100 g).

 

3. Składniki mineralne znajdujące się w rzodkwi zwyczajnej
Rzodkiew zwyczajna to także źródło składników mineralnych. Zawiera sporą ilość wapnia (29 mg/100 g) i potasu (236 mg/100 g). Oprócz tego w składzie warzywa można znaleźć cynk (0,3 mg/100 g), żelazo (0,8 mg/100 g), fosfor (19 mg/100 g), jod (8 µg/100 g) i sód (11 mg/100 g).

  Fabryka Siły Sklep

4. Właściwości przeciwnowotworowe
Badania Keck A. i wsp. wykazały, że spożycie warzyw kapustnych działa profilaktycznie wobec nowotworów płuc, trzustki, żołądka, jelita grubego, pęcherza moczowego, skóry, tarczycy i prostaty. Wszystko za sprawą obecności w ich składzie specyficznych związków biologicznie czynnych, m.in. glukozynolanów (tioglikozydów).

 

5. Właściwości prozdrowotne
Rzodkiew wykazuje pozytywne działanie w przypadku przeziębienia, nieżytu dróg oddechowych, szkorbutu, nerwobólów oraz chorób sercowo-naczyniowych. Wszystko dzięki zawartości związków takich jak karotenoidy, sterole, antocyjany, glikozydy siarkowe, izosiarkocyjaniany i witaminy.

 

Ponadto Kuroda R. i wsp. przeprowadzili eksperyment, w którym badali wpływ ekstraktów z rzodkwi na produkcję tlenku azotu. Tlenek azotu to substancja, która reguluje funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Badanie wykazało pozytywy wpływ ekstraktów z rzodkwi na zmniejszenie ryzyka zachorowania na niektóre choroby układu naczyniowego, jak zawał mięśnia sercowego i mózgu.

 

6. Wróg tarczycy
Należy jednak zaznaczyć, że glukozynolany zaburzają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i indukują powstanie wola. W surowym warzywie związki te są nieaktywne, uaktywniają się dopiero podczas obróbki kulinarnej. W związku z tym, że są to związki lotne, ich zawartość można ograniczyć dzięki gotowaniu rzodkwi bez przykrycia.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Czarniecka-Skubina E., Świeże najlepsze, „Przegląd Gastronomiczny” 2007, 61(9), 10–23.
Keck A.S., Finley J.W., Cruciferous vegetables: cancer protective mechanisms of glucosinolate hydrolysis products and selenium, „Integrative Cancer Therapies” 2004, 3(1), 5–12.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Kuroda R. et al., Elucidating the Improvement in Vascular Endothelial Function from Sakurajima Daikon and Its Mechanism of Action: A Comparative Study with Raphanus sativus, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2018, 66(33), 8714–8721.
Szwejda-Grzybowska J., Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2011, 44(4), 1039–1046.
Zadernowski R., Prozdrowotne właściwości wtórnych metabolitów roślin, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2004, 48(11), 13–14.