Jak sama nazwa wskazuje, kasza jęczmienna jest produkowana z jęczmienia. Wyróżnia się jej trzy rodzaje: kaszę pęczak, kaszę jęczmienną perłową oraz kaszę jęczmienną łamaną. W tym artykule zostaną przedstawione rodzaje kaszy, ich opis, właściwości oraz wskazówki dotyczące gotowania.

 

SPIS TREŚCI:

1. Kasza jęczmienna – rodzaje

2. Wartość odżywcza kaszy

3. Jak ją gotować?

 

 

1. Kasza jęczmienna – rodzaje

Kasza jęczmienna występuje w trzech odmianach:

– pęczak – to całe ziarna jęczmienne, pozbawione jedynie łuski i wypolerowane;

– kasza perłowa, zwana także mazurską – to pęczak pocięty na kawałki. Może być gruba, średnia i drobna w zależności od stopnia rozdrobnienia;

– kasza łamana, zwana także wiejską – to także rozdrobniony pęczak, z tą różnicą, że nie jest polerowana, co powoduje, że zachowuje więcej cennych składników.

 

2. Wartość odżywcza kaszy

Kasza jęczmienna, podobnie jak inne kasze, jest źródłem błonnika, jednak zawarty w jęczmieniu beta-glukan – rozpuszczalna frakcja błonnika – może skutecznie zmniejszać stężenie tzw. złego cholesterolu. Dzięki zmniejszonemu wchłanianiu cholesterolu i tłuszczu ze spożytego posiłku oraz zwiększonemu wydalaniu ich z kałem poziom cholesterolu we krwi nie podnosi się.


Beta-glukan wpływa również na poziom cukru we krwi, ponieważ razem ze związkami o nazwie arabinoksylany, które także znajdują się w kaszy jęczmiennej, korzystnie oddziałują na metabolizm glukozy.


Działa także korzystnie na błonę śluzową jelita. Beta-glukan pod wpływem mikroflory jelitowej fermentuje w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, w wyniku czego powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe będące pożywką dla komórek nabłonka jelita grubego. Fabryka Siły Sklep


Dobry stan jelita wpływa na cały organizm, ponieważ w jelicie grubym zlokalizowane jest 70% komórek odpornościowych. Dlatego im zdrowsze jelito, tym lepiej funkcjonuje układ odpornościowy.


Kolejną zaletą kaszy jęczmiennej jest obecność w jej składzie fitozwiązków, które mają wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Jest także źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwalergicznie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wpływają na procesy starzenia oraz na stan naczyń krwionośnych i mięśni.


Ponieważ kasza jęczmienna jest źródłem glutenu, nie powinny jej spożywać osoby cierpiące na celiakię. Nie jest także wskazana dla dzieci poniżej 10. miesiąca życia.


3. Jak ją gotować?

Przed gotowaniem należy opłukać ziarna. Następnie do gotującej się wody wsypać kaszę w proporcji 1 : 2,5 (1 porcję kaszy na 2,5 porcji wody). W tej proporcji uzyskuje się kaszę sypką. Aby kasza była kleista, należy wsypać 1 porcję kaszy na 3,5 porcji wody. Im grubsza kasza, tym dłużej powinno się ją gotować. Maksymalny czas gotowania to 45–60 minut. Po ugotowaniu należy zostawić kaszę pod przykryciem na 10 minut.