Jak sama nazwa wskazuje, kasza jęczmienna jest produkowana z jęczmienia. Kasza jęczmienna jest dzielona na trzy rodzaje: kaszę pęczak, jęczmienną perłową oraz jęczmienną łamaną. W tym artykule zostaną przedstawione rodzaje kasz i ich opis, właściwości oraz sposób na gotowanie kaszy.

 

SPIS TREŚCI:

1. Kasza jęczmienna – rodzaje

2. Wartość odżywcza kaszy

3. Jak ją gotować?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Kasza jęczmienna – rodzaje

Kasza jęczmienna występuje w trzech odmianach:

– pęczak, są to całe ziarna jęczmienne, pozbawione jedynie łuski i wypo-lerowane;


– kasza perłowa, zwana także mazurską to pęczak pocięty na kawałki. Może być gruba, średnia i drobna w zależności od stopnia rozdrobnienia;


– kasza łamana zwana także wiejską to także rozdrobniony pęczak – z tą różnicą, że niej jest polerowana, co powoduje, że zachowuje więcej cennych składników.

 

2. Wartość odżywcza kaszy

Kasz jęczmienna, podobnie jak inne kasze, jest źródłem błonnika, jednak zawarty w jęczmieniu beta-glukan – rozpuszczalna frakcja błonnika – może skutecznie zmniejszać stężenie złego cholesterolu. Dzięki zmniejszonemu wchłanianiu cholesterolu i tłuszczu ze zjedzonego posiłku oraz zwiększonego wydalania z kałem z kwasami żółciowymi, poziom cholesterolu we krwi nie podnosi się.


Beta glukan wpływa również na poziom cukru we krwi, ponieważ razem ze związkami o nazwie arabinoksylany, które także są obecne w kaszy jęczmiennej, korzystnie oddziałują na metabolizm glukozy.


Ma on także korzystne działanie na błonę śluzową jelita. Beta-glukan pod wpływem mikroflory jelitowej fermentuje w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, w wyniku czego powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe będące pożywką dla komórek nabłonka jelita grubego. Fabryka Siły Sklep


Dobry stan jelita wpływa na cały organizm, ponieważ w jelicie grubym zlokalizowane jest 70 procent komórek odpornościowych. Dlatego im zdrowsze jelito, tym lepiej funkcjonujący układ odpornościowy.


Kolejnym atutem kaszy jęczmiennej jest obecność w jej składzie fitozwiązków, które mają wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Jest także źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwalergicznie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wpływają na procesy starzenia oraz na stan naczyń krwionośnych i mięśni.


Ponieważ kasza jęczmienna jest źródłem glutenu, nie powinny jej spożywać osoby cierpiące na celiakię. Nie jest także wskazana dla dzieci poniżej 10 miesiąca życia.


3. Jak ją gotować?

Przed gotowaniem należy opłukać ziarna. Następnie do gotującej się wody w proporcji 1:2,5 wsypać kaszę. W tej proporcji uzyskujemy kaszę w wersji sypkiej. W wersji kleistej należy wsypać 1 porcję kaszy na 3,5 porcje wody. Im grubsza kasza, tym dłużej powinno się ją gotować. Maksymalny czas to 45–60 minut. Po wyłączeniu źródła ciepła należy zostawić kaszę pod przykryciem na 10 minut.