Ile kalorii ma piwo? Jak wpływa na organizm
Piwo – jeden z najbardziej popularnych napojów alkoholowych w Europie. Według wielbicieli doskonale gasi pragnienie w upalny dzień, pomaga rozluźnić się po ciężkiej pracy, natomiast w postaci grzańca rozgrzewa organizm w chłodniejsze wieczory. Należy pamiętać, że częste spożywanie piwa może doprowadzić do poważnych chorób zagrażających zdrowiu, a nawet życiu.
SPIS TREŚCI:
6. Negatywne skutki spożywania piwa

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Piwo – składniki
Piwo to napój powstający w wyniku fermentacji zbóż, zawierający średnio 5–8% alkoholu. W większości składa się z wody (91%), mniejszą cześć stanowią chmiel, słód oraz drożdże. Na rynku pojawiają się nowe smaki piw, dlatego w składzie można znaleźć dodatkowo cukier oraz aromaty.
Podstawowym kryterium podziału piw jest rodzaj użytych drożdży:
– lager – dolna fermentacja,
– ale – górna fermentacja.
Dodatkowo na klasyfikację ma wpływ rodzaj użytego słodu (pszeniczne, jęczmienne, karmelowe czy palone), chmiel i użyte aromaty. Wszystkie składniki wpływają na smak, kolor, przejrzystość piwa, a także gęstość i barwę piany. Wyróżnia się piwa jasne, pełne, mocne oraz bezalkoholowe.
2. Puste kalorie
W 100 g piwa znajduje się ok. 50 kcal. Można zatem uznać, że nie jest to produkt niskokaloryczny. Jednak czy na pewno? Trzeba mieć na uwadze, że piwa sprzedawane są w 0,5 litrowych butelkach. Na kaloryczność mają wpływ głównie węglowodany oraz alkohol, brak w nim cennego białka oraz tłuszczów.
Jeśli wybieramy piwa smakowe, musimy liczyć się ze zwiększeniem zawartości kilokalorii w takim produkcie. Dodatek cukru i aromatów zwiększa kaloryczność do ok. 30–70 kcal/100 g. Piwo bezalkoholowe niesmakowe będzie mniej kaloryczne (ok. 30–40 kcal w 100 g).
3. Wartość odżywcza
Piwo w większości składa się z wody, posiada niewielkie ilości makro- i mikroelementów. Jest źródłem witamin B2, B3 oraz B6, które uczestniczą w wielu szlakach metabolicznych oraz mają wpływ na wytwarzanie aminokwasów, np. tryptofanu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 49 kcal,
– białko: 0,5 g,
– tłuszcze: 0 g,
– węglowodany: 3,8 g,
– błonnik: 0 g.
Makro- i mikroelementy:
– sód: 3 mg,
– potas: 26 mg,
– wapń: 6 mg,
– fosfor: 26 mg,
– magnez: 9 mg,
– żelazo: 0,1 mg,
– mangan: 0,03 mg,
– jod: 0,7 µg.
Witaminy:
– tiamina: 0,004 mg,
– ryboflawina: 0,018 mg,
– niacyna: 1,3 mg (ok. 11% dziennego zapotrzebowania),
– B6: 0,02 mg (ok. 2% dziennego zapotrzebowania),
– foliany: 6 µg.
4. Jakie piwo najlepsze
Piwo zawiera w sobie pewną ilość witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że proces pasteryzacji oprócz drobnoustrojów niszczy składniki odżywcze. Dlatego lepszym wyborem będzie sięgnięcie po piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Odradza się spożywania smakowych piw, chyba że posiadają naturalne soki owocowe. Mogą one wtedy stanowić dodatkowe źródło witamin i składników odżywczych.
5. Wpływ na organizm
Piwo posiada właściwości uspokajające oraz nasenne. Badanie z 2018 r. wykazało, że umiarkowane spożywanie wina oraz piwa może przyczyniać się do wzrostu poziomu zdrowego cholesterolu HDL oraz adiponektyny, która wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz zwiększa wrażliwość na insulinę.
Piwo działa moczopędnie, a także pobudza trawienie i łaknienie. Potwierdzone jest działanie bakteriobójcze oraz obniżające ciśnienie krwi. Piwo dzięki zawartości niewielkich ilości witamin z grupy B może dobroczynnie wpływać na poprawne funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz układu hormonalnego.
6. Negatywne skutki spożywania piwa
Nie można zapominać, że piwo może negatywnie oddziaływać na ludzki organizm. Jego indeks glikemiczny wynosi 110, co przyczynia się do gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Jest to bardzo niebezpieczne szczególnie dla cukrzyków. Częste spożywanie piwa nadmiernie pobudza trzustkę do wydzielania insuliny (w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi), co może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności.
Dodatkowo jest ono stanowczo odradzane osobom z dną moczanową. Produkt ten zawiera puryny, które przechodzą w kwas moczowy. Nadmierna kumulacja tego kwasu może wywołać bardzo bolesne ataki choroby. Ponadto każdy alkohol (w tym także piwo) obciąża nerki oraz działa odwadniająco. Nie można zapomnieć, że picie tego gazowanego trunku często związane jest z podjadaniem słonych, niezdrowych przekąsek. Produkty te zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (choroba wieńcowa, nadciśnienie, zawał) oraz otyłości.
7. Uwaga na gluten
Piwo, jak już zostało wyżej wspomniane, w głównej mierze wytwarzane jest z pszenicy oraz jęczmienia. Niewskazane jest zatem spożywanie tego trunku przez osoby cierpiące na celiakię, nadwrażliwość na gluten czy alergię na gluten oraz pszenicę. Bezpiecznym zamiennikiem może być dla nich cydr. Pierwotnie jest produkowany z jabłek, jednak ze względu na rosnący popyt producenci prześcigają się w tworzeniu nowych wariacji smakowych. Na rynku dostępne są cydry z konkretnych odmian jabłek – antonówki, papierówki, cydry miodowe oraz napoje przypominające te orzeźwiające trunki – gruszkowe oraz truskawkowe.
8. Zastosowanie
Piwo w kuchni można wykorzystać do robienia sosów czy do marynowania (np. kurczaka). Ostatnio na rynku pojawiły się także lody alkoholowe o smaku piwa.
1 butelka piwa (500 g) = 245 kcal
1 butelka piwa smakowego (500 g) = 270 kcal

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Nova E. et al., Wine and beer within a moderate alcohol intake is associated with higher levels of HDL-c and adiponectin, „Nutrition Research” 2018, 63, 42–50.
Najwięcej witaminy mają… czyli jakie wartości odżywcze znajdziemy w kuflu piwa, beerlovers.pl/artykul/najwiecej-witaminy-maja-czyli-jakie-wartosci-odzywcze-znajdziemy-w-kuflu-piwa/ (23.04.2019).
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.
Panczykowski M., Co zawiera piwo?, edunauka.pl/biochpiwo.php (23.04.2019).