Ile kalorii ma parówka? Czy powinniśmy uwzględniać ją w diecie
Parówka to zmielone mięso wieprzowe lub drobiowe w postaci cienkiej kiełbaski. Parówki uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, zwłaszcza jako składnik hot doga. Dostarczają ogromnych ilości sodu i tłuszczu. Należy zaznaczyć, że jest to produkt wysokoprzetworzony, który może negatywnie wpływać na zdrowie.
SPIS TREŚCI:
2. Trochę żelaza, jodu i cynku
3. Źródło niebezpiecznego sodu
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Parówki są produktem wysokotłuszczowym. W 100 g znajduje się aż 31,4 g tłuszczu i ponad 10 g białka. Parówki zawierają duże ilości sodu, przez co mogą przyczynić się do nadmiernego spożycia tego składnika. Charakteryzują się także dosyć wysoką zawartością żelaza, cynku, jodu, a także witaminy B3.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 326 kcal,
– białko: 10,5 g,
– tłuszcz: 31,4 g,
– węglowodany: 0,3 g,
– błonnik: 0,1 g.
Makro- i mikroelementy:
– sód: 712 mg,
– potas: 83 mg,
– wapń: 9 mg,
– fosfor: 55 mg,
– magnez: 8 mg,
– żelazo: 1,1 mg,
– cynk: 1,29 mg,
– miedź: 0,04 mg,
– mangan: 0,03 mg,
– jod: 2,1 µg.
Witaminy:
– witamina A: 2 µg,
– witamina D: 0,36 µg,
– witamina E: 0,35 µg,
– tiamina: 0,099 µg,
– ryboflawina: 0,083 µg,
– niacyna: 1,68 µg,
– witamina B6: 0,1 µg,
– foliany: 1,8 µg,
– witamina B12: 0,46 µg.
2. Trochę żelaza, jodu i cynku
Parówki mają zaskakująco dużo jodu, który jest niezbędny do wytworzenia hormonów tarczycy, wpływających na prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego. Dodatkowo jod pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mięśni, nerek oraz serca. Żelazo natomiast wzmacnia odporność oraz bierze udział w procesach krwiotworzenia. Cynk odpowiada za rozpoznanie smaku i zapachów, a także wpływa na metabolizowanie alkoholu.
3. Źródło niebezpiecznego sodu
Żywieniowcy biją na alarm, aby ograniczyć spożycie soli (sodu) w diecie. Zalecana dawka sodu to ok. 1500 mg na dobę. Przyczyną nadmiaru sodu nie jest solenie potraw. W gotowych produktach już jest zawarty sód. Niewielu ludzi wie, że kiedy spożywa kromkę chleba z szynką lub serek wiejski, dostarcza sód do organizmu. Należy zatem podkreślić, że nadmiar tego pierwiastka może wiązać się z wystąpieniem raka żołądka, wzrostem ryzyka wystąpienia nowotworów lub powstawaniem kamieni nerkowych.
Parówki są wyrobem o wysokim stopniu przetworzenia. Powstają z mięsa najczęściej oddzielonego mechanicznie, tzw. MOM, a więc w ich składzie znajdziemy głównie tłuszcz i mięso, w tym także skórę i podroby, wszystko to jest rozdrobnione. Ponieważ parówki przeszły szereg procesów technologicznych, można je spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Wiele badań, m.in. opublikowane w „Revue Scientifique et Technique” w 2018 r., udowodniło, że wysokoprzetworzone mięso czerwone (w tym także parówki) przyczynia się do rozwoju nowotworów (m.in. jelita grubego) oraz zwiększa śmiertelność. Dodatkowo w składzie parówek można znaleźć konserwanty lub wzmacniacze smaku, które powinniśmy wyeliminować z diety. Dlatego przy wyborze parówki należy czytać etykiety i kupować te o najkrótszym składzie z jak największą ilością mięsa, najlepiej drobiowego.
Parówki najchętniej spożywane są na śniadanie w formie gotowanej, podawane z ketchupem, musztardą oraz pieczywem lub jako składnik hot dogów. Parówki mogą być także zapieczone w cieście francuskim albo drożdżowym lub stanowić składnik sałatek. Niektórzy dodają je do kotletów, naleśników czy gulaszów.
Jak widać, parówki mogą być składnikiem wielu dań, ale nie można zapominać, że jest to produkt przetworzony, który powinien w diecie pojawiać się okazjonalnie. Na rynku znane są także parówki wegańskie, np. sojowe.
1 sztuka parówki wieprzowej (50 g) = 181 kcal
1 sztuka parówki drobiowej (50 g) = 131 kcal
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Äijälä M. et al., Dietary sodium intake and pre-diction of cardiovascular events, „European Journal of Clinical Nutrition” 2015, 69(9), 1042–1047.
D‘Elia L., Galletti F., Strazzullo P., Dietary salt intake and risk of gastric cancer, „Cancer Research and Treatment” 2014, 159, 83–95.
Lee S.K., Kim M.K., Relationship of sodium intake with obesity among Korean children and adolescents: Korea National Health and Nutrition Examination Survey, „British Journal of Nutrition” 2016, 115(5), 834–841.
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.
Salter A.M., The effects of meat consumption on global health, „Revue Scientifique Et Technique” 2018, 37(1), 47–55.