Sery pleśniowe i ich zastosowanie w kuchni
Sery pleśniowe są coraz częściej wykorzystywane w polskiej kuchni, a ich dostępność na sklepowych półkach w ostatnim czasie znacznie się zwiększyła. Sery tego typu stosuje się m.in. jako składnik kanapek czy dodatek do sałatek. Spożywane w odpowiednich ilościach mogą wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie organizmu, dlatego warto zastanowić się nad włączeniem ich do menu.
SPIS TREŚCI:
1. Sery pleśniowe – podstawowe informacje
2. Wartość odżywcza serów pleśniowych
3. Jak wykorzystać sery pleśniowe w kuchni?
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Sery pleśniowe – podstawowe informacje
Sery pleśniowe należą do grupy serów dojrzewających podpuszczkowych. Obecność kultur mikrobiologicznych oraz metody produkcji wpływają na ich charakterystyczny i niepowtarzalny smak, zapach oraz strukturę. W ostatnich latach zauważa się wzrost spożycia serów pleśniowych w Polsce, chociaż nadal jest ono niewielkie w porównaniu z innymi krajami Europy. Sery te uważane są za produkty drogie, w dodatku nie każdemu przypada do gustu ich smak. Krajem, który szczególnie słynie z ich produkcji, jest Francja (I. Chwastowska-Siwiecka, M.J. Maryczka, A. Dębczyńska 2019).
Sery pleśniowe można podzielić na dwa rodzaje. Pierwsze z nich to te z porostem pleśni – należą do nich m.in. camembert oraz brie. Drugim typem są sery z przerostem pleśni, np. roquefort (I. Chwastowska-Siwiecka, M.J. Maryczka, A. Dębczyńska 2019).
2. Wartość odżywcza serów pleśniowych
Sery pleśniowe są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także wapnia, który wpływa m.in. na poprawę stanu kości. Należy mieć jednak na uwadze, że charakteryzują się one dużą zawartością tłuszczu, co przekłada się również na sporą kaloryczność – powinny być zatem spożywane z umiarem. Wysoka podaż nasyconych kwasów tłuszczowych ma negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Ponadto sery pleśniowe cechują się dużą zawartością soli, na co powinny zwrócić uwagę osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym (I. Chwastowska-Siwiecka, M.J. Maryczka, A. Dębczyńska 2019).
Zawartość wybranych składników odżywczych w 100 g sera camembert (USDA – Food Data Central):
– energia – 300 kcal,
– białko – 19,8 g,
– tłuszcze – 24,3 g,
– węglowodany – 0,46 g,
– wapń – 388 mg,
– potas – 187 mg,
– sód – 842 mg,
– fosfor – 947 mg,
Zawartość wybranych składników odżywczych w 100 g sera roquefort (USDA – Food Data Central):
– energia – 369 kcal,
– białko – 21,5 g,
– tłuszcze – 30,6 g,
– węglowodany – 2 g,
– wapń – 662 mg,
– potas – 91 mg,
– sód – 1810 mg,
– fosfor – 392 mg,
– witamina A – 1050 IU.
3. Jak wykorzystać sery pleśniowe w kuchni?
Zakup serów pleśniowych nie stanowi problemu, ponieważ są one dostępne w większości marketów. Ich zastosowanie w kuchni może być rozmaite. Świetnie sprawdzą się zarówno w najprostszych kanapkach czy zapiekankach, jak i w bardziej wykwintnych daniach. Poniżej przedstawiono kilka przepisów z wykorzystaniem serów pleśniowych.
Tosty z awokado i serem camembert
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni – 2 kromki (80 g),
– awokado – ½ sztuki (70 g),
– ser camembert – ½ sztuki (60 g),
– rukola – garść (20 g),
– pomidor – ½ sztuki (70 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Pieczywo przygotować w tosterze.
2. Ser pleśniowy, obrane awokado oraz pomidora pokroić w plasterki.
3. Na gotowe pieczywo nałożyć rukolę, awokado, ser i pomidora.
4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 516 kcal,
– białko: 21,2 g,
– tłuszcze: 21,4 g,
– węglowodany: 27,7 g.
Sałatka z gruszką i serem camembert
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– ser camembert – ½ sztuki (60 g),
– gruszka – sztuka (150 g),
– suszone pomidory – 3 plastry (21 g),
– rukola – garść (20 g),
– ogórek – sztuka (100 g),
– pestki dyni – łyżeczka (5 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– miód – ½ łyżeczki (6 g),
– sok z cytryny – 2 łyżki (12 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć równomiernie na talerzu.
2. Ser, gruszkę oraz ogórek pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do rukoli.
3. Suszone pomidory odsączyć z nadmiaru zalewy, pokroić w paski, dodać do sałatki.
4. W małym naczyniu wymieszać dokładnie oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz przyprawy.
5. Gotową sałatkę posypać pestkami dyni, polać sosem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 417 kcal,
– białko: 16,1 g,
– tłuszcze: 25,5 g,
– węglowodany: 36,4 g.
Makaron z serem pleśniowym i rukolą
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 1 porcję):
– makaron pełnoziarnisty – szklanka (70 g),
– mrożony szpinak – porcja (100 g),
– ser Lazur błękitny – porcja (30 g),
– cebula – plaster (15 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– suszone pomidory – 2 plastry (14 g),
– rukola – garść (20 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek.
3. Na patelnię wrzucić mrożony szpinak, doprawić solą oraz pieprzem, dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
4. W tym czasie ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
5. Gdy szpinak będzie gotowy, dodać makaron oraz starty ser, całość dokładnie wymieszać.
6. Na koniec wrzucić pokrojone suszone pomidory oraz garść rukoli.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 473 kcal,
– białko: 21,5 g,
– tłuszcze: 18,4 g,
– węglowodany: 63,3 g.
Kolorowa sałatka z serem brie i burakiem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– ser brie – porcja (40 g),
– gotowane buraki – 2 sztuki (280 g),
– rukola – garść (20 g),
– ogórek – sztuka (100 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– musztarda – ½ łyżeczki (5 g),
– miód – ½ łyżeczki (6 g),
– sok z cytryny – 2 łyżki (12 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć równomiernie na talerzu.
2. Buraki pokroić w kostkę, ser podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do rukoli.
3. Ogórek obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do sałatki.
4. W naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, musztardę, miód, sok z cytryny oraz przyprawy.
5. Gotową sałatkę polać przygotowanym sosem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 333 kcal,
– białko: 14,1 g,
– tłuszcze: 17,0 g,
– węglowodany: 34,3 g.
Makaronowa zapiekanka z warzywami i serem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (na 1 porcję):
– makaron pełnoziarnisty – szklanka (70 g),
– ser Lazur błękity – porcja (30 g),
– cebula – plaster (15 g),
– cukinia – ½ sztuki (150 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (120 g),
– pomidory w puszce – ½ sztuki (120 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
2. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Cukinię pokroić w talarki, paprykę w kostkę.
4. Warzywa dodać na patelnię, zalać pomidorami, doprawić solą oraz pieprzem i dusić 5–7 minut.
5. Po tym czasie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać serem pleśniowym.
6. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 490 kcal,
– białko: 22,5 g,
– tłuszcze: 17,0 g,
– węglowodany: 69,5 g.
Bibliografia
Cheese, camembert, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172178/nutrients (9.11.2022).
Cheese, roquefort, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171250/nutrients (9.11.2022).
Chwastowska-Siwiecka I., Baryczka M.J., Dębczyńska A., Skład chemiczny oraz właściwości fizykochemiczne serów Camembert dostępnych w sprzedaży detalicznej, „Aparatura Badawcza i Dydaktyczna” 2019, 24(1), 91–98.