Latem pragnienie doskwiera bardziej niż w inne pory roku ze względu na wysokie temperatury. Dla wielu osób picie samej wody jest dość problematyczne, dlatego szukają innego, nieco smaczniejszego rozwiązania. Jednym z nich są domowe lemoniady, które nie tylko dobrze orzeźwiają, ale również świetnie smakują. Poniżej 3 proste sposoby na to, jak przygotować je samodzielnie we własnej kuchni.

 

SPIS TREŚCI:

1. Nawodnienie latem
2. Przepis na tradycyjną lemoniadę
3. Przepis na lemoniadę truskawkową
4. Przepis na lemoniadę arbuzową

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Nawodnienie latem
Ze względu na pogłębiające się zmiany klimatyczne coraz częściej zdarzają się dni upalne, w które temperatura sięga powyżej 30°C. Właśnie w tym czasie niezwykle istotne jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie. Woda jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów w organizmie. Odgrywa również rolę w termoregulacji umożliwiającej utrzymanie względnie stałej temperatury ciała. Latem więcej się pocimy, aby organizm się nie przegrzał – tracimy wówczas sporo wody i soli mineralnych. To naturalny proces chłodzenia, jednak jeśli nie zadba się o prawidłową podaż wody i składników mineralnych, może dojść do niebezpiecznego dla zdrowia odwodnienia. Nawodnić organizm można nie tylko poprzez picie wody – sprawdzą się również inne napoje oraz żywność bogata w wodę, np. warzywa, owoce czy zupy. W trakcie dnia bez aktywności fizycznej tracimy ok. 1–1,5 l płynów, jednak podczas upałów ta wartość może się gwałtownie zwiększać.

 

Objawy odwodnienia:
– ból głowy,
– zawroty głowy,
– wzrost temperatury ciała,
– zmniejszenie apetytu,
– rzadkie oddawanie moczu,
– zahamowanie produkcji śliny,
– zaburzenia funkcji poznawczych,
– senność,
– przyspieszone bicie serca,
– nerwowość.

 

Choć zwykle po wodę sięga się dopiero w momencie odczuwania pragnienia, należy pamiętać, że jest to już objaw odwodnienia. Najczęściej bardzo niewielkiego, bo na poziomie ok. 2%, jednak nie należy go bagatelizować, gdyż może również powodować negatywne odczucia i łatwo się pogłębia. Utrata 7–8% wody może już skutkować negatywnym dla zdrowia udarem cieplnym, dlatego dobrze jest dbać o regularne nawadnianie. Przyjmuje się, że na 1 kcal w diecie powinien przypadać 1 ml wody. Niezwykle istotne jest picie małej ilości płynów z większą częstotliwością – pozwala to na odpowiednie jej wykorzystanie przez organizm. Wypijanie całego litra w krótkim odstępie czasu nie przynosi korzyści, gdyż woda nie może się wówczas całkiem wchłonąć, przez co w większości zostaje wydalona wraz z moczem.

 

Dla wielu osób picie samej wody stanowi nie lada problem – nie ma ona smaku, przez co wydaje się mniej atrakcyjna w porównaniu z innymi napojami. Latem dobrą alternatywą są lemoniady. Te domowe przygotowuje się na bazie prawdziwych owoców (a nie zagęszczonych soków) z małym tylko dodatkiem cukru lub miodu. Produkty słodzące można również w całości zastąpić dowolnym słodzikiem, jeśli tylko jest on dobrze tolerowany – dzięki temu taki napój ma naprawdę niski indeks glikemiczny i mało kilokalorii.

 

2. Przepis na tradycyjną lemoniadę
Tradycyjna lemoniada to ta na bazie cytryn. Choć w klasycznej wersji dodaje się sporo cukru, w proponowanym przepisie jego ilość zmniejszona jest o połowę. Cukier można też zmienić na stewię lub ksylitol. Ze względu na kwaśny smak taka lemoniada jest niezwykle orzeźwiająca!

 

Składniki (na 6 porcji):
– 6 cytryn,
– ½ szklanki cukru brązowego,
– 6 szklanek wody.

  Fabryka Siły Sklep

Sposób przygotowania
1. Wodę przelać do rondla, podgrzać. Dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
2. Cytryny wyszorować i wycisnąć z nich sok.
3. Sok połączyć z wodą z cukrem, dobrze schłodzić.

 

3. Przepis na lemoniadę truskawkową
Latem bez problemu można kupić soczyste i świeże truskawki. Warto z nich skorzystać również podczas przygotowywania lemoniady, gdyż nadadzą jej pięknego koloru i nieco słodkiego smaku. Takie połączenie gwarantuje dużą dawkę witaminy C.

 

Składniki (na 12 porcji):
– 15 dużych truskawek,
– 2 łyżki miodu,
– 8 cytryn,
– 7 szklanek wody,
– szklanka stewii.

 

Sposób przygotowania
1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, wrzucić do blendera. Dodać szklankę wody oraz miód i zmiksować na gładką masę.
2. Cytryny wyszorować i wycisnąć. Sok zmieszać z truskawkami.
3. Połączone soki owocowe wymieszać z wodą oraz stewią.
4. Całość chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

 

4. Przepis na lemoniadę arbuzową
Arbuz to dobry dodatek do większości letnich dań. Świetnie sprawdza się szczególnie w lemoniadach, gdyż jest słodki i orzeźwiający.

 

Składniki (na 12 porcji):
– ½ szklanki cukru,
– 3 szklanki wody,
– 4 szklanki wydrążonego miąższu z arbuza,
– 4 cytryny.

 

Sposób przygotowania
1. Arbuza umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
2. Cytryny wyszorować i wycisnąć. Sok zmieszać z arbuzem.
3. Wodę przelać do rondla, podgrzać. Dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
4. Połączone soki owocowe zmieszać z wodą. Całość schłodzić lub wrzucić kostki lodu.

 


Bibliografia
Gugała-Mirosz S., Objawy odwodnienia, ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/objawy-odwodnienia/ (2.08.2022).
Marciszewska J., Jak dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i co najlepiej nawadnia?, dietly.pl/blog/jak-dbac-o-nawodnienie-organizmu (2.08.2022).
Parol D., Nawodnienie w diecie sportowca, ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/nawodnienie-w-diecie-sportowca/ (2.08.2022).