Ile kalorii ma kalarepa? Jakie właściwości zdrowotne wykazuje
Kalarepa znana jest głównie w dwóch odmianach – zielonej i czerwono-fioletowej. Charakteryzuje się słodkawym i odrobinę ostrym smakiem. Jest kojarzona z wiosną i stanowi jedną z najpopularniejszych nowalijek w Polsce. Niegdyś nieco zapomniana, dziś wraca do łask i pojawia się w wielu ekskluzywnych restauracjach.
SPIS TREŚCI:
1. Właściwości zdrowotne
2. Właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe
3. Ochrona przed nowotworami
4. Kalarepa – środek na odchudzanie i mocne mięśnie
5. Uwaga na nowalijki
6. Zastosowanie
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Właściwości zdrowotne
Kalarepa jest produktem niskokalorycznym składającym się prawie w 90% z wody. W 100 g znajduje się 2,2 g włókna pokarmowego, dlatego jest polecana osobom na diecie redukcyjnej. Jest dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza i magnezu. W mniejszych ilościach zawiera także mangan oraz cynk. W kalarepie znajdują się witaminy z grupy B i witamina C. Ze względu na obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E) zaleca się spożywać ją wraz z dodatkiem tłuszczu, np. olejami czy awokado.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
– kaloryczność: 33 kcal,
– białko: 2,2 g,
– tłuszcz: 0,3 g,
– węglowodany: 6,5 g,
– błonnik: 2,2 g.
Makro- i mikroelementy:
– sód: 8 mg,
– potas: 304 mg,
– wapń: 42 mg,
– fosfor: 46 mg,
– magnez: 10 mg,
– żelazo: 0,9 mg,
– cynk: 0,26 mg,
– miedź: 0,16 mg,
– mangan: 0,15 mg,
– jod: 0,6 µg.
Witaminy:
– witamina A: 33 µg,
– witamina E: 0,02 mg,
– tiamina: 0,064 mg,
– ryboflawina: 0,053 mg,
– niacyna: 0,3 mg,
– witamina B6: 0,14 mg,
– foliany: 20 µg,
– witamina C: 64,7 mg.
2. Właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe
Badanie opublikowane w 2014 r. wykazało, że fenole obecne w kalarepie mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę. Zbadano, że odmiana czerwona tego warzywa wykazuje o wiele silniejsze właściwości prozdrowotne niż odmiana zielona.
3. Ochrona przed nowotworami
Kalarepa jest doskonałym źródłem glukozynolanów (40–52 mg/100 g produktu), które mają działanie przeciwnowotworowe (mogą chronić przed nowotworami piersi, płuc, prostaty czy żołądka). Warzywo to jest cennym źródłem błonnika, który dodatkowo skraca czas zalegania pokarmu. W ten sposób szkodliwe substancje mają styczność z ludzkimi narządami przez krótszy czas, co potęguje działanie chemoprewencyjne glukozynolanów.
4. Kalarepa – środek na odchudzanie i mocne mięśnie
Kalarepa zawiera duże ilości leucyny i izoleucyny, które mają wpływ na potreningową regenerację włókien mięśniowych, oraz chroni przed rozpadem mięśni. Badanie opublikowane w „Nutrients” w maju 2015 r. wykazuje, że leucyna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz zmniejsza napady głodu dzięki oddziaływaniu na wydzielanie glukozy we krwi.
5. Uwaga na nowalijki
Kalarepa zaczyna pojawiać się na półkach sklepowych na przełomie wiosny i lata, powinniśmy jednak zachować umiar w jej spożywaniu. Należy pamiętać, że nowalijki zawierają szkodliwe azotany i środki ochrony roślin, które w dużych ilościach mogą negatywnie oddziaływać na ludzki organizm. Badanie z 2016 r. przeprowadzone przez C. Robę i wsp. wykazało, że kalarepa jest wysokim akumulatorem metali ciężkich.
6. Zastosowanie
Kalarepa najczęściej jest spożywana w formie surowej jako przekąska lub składnik sałatek. Pieczona może stanowić także doskonały dodatek do dań głównych.
1 średniej wielkości kalarepa (165 g) = 48 kcal
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Jung H.A. et al., Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effecs of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. Gongylodes), „Preventive Nutrition and Food Science” 2014, 19(4), 281–290.
Roba C. et al., Heavy metal content in vegetables and fruits cultivated in Baia Mare mining area (Romania) and health risk assessment, „Environmental Science and Pollution Research” 2016, 23(7), 6062–6073.
Kwiatkowska E., Izotiocyjaniany wasabi (Wasabia japonica), „Postępy Fitoterapii” 2007, 1, 7–11.
Pedroso João A.B., Zampieri T.T., Donato J., Reviewing the Effects of l-Leucine Supplementation in the Regulation of Food Intake, Energy Balance, and Glucose Homeostasis, „Nutrients” 2015, 7(5), 3914–3937.
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.