Gruszki to obok jabłek jedne z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Są one dostępne niemalże przez cały rok. Do najbardziej znanych odmian należą „Konferencja”, „Klapsa”, „Lukasówka” czy „General Leclerc”. Owoce te cenione są ze względu na dużą zawartość błonnika oraz składników mineralnych takich jak potas czy wapń.

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartość odżywcza

2. Gruszki dobre na zaparcia i na biegunkę

3. Gruszki – samo zdrowie

4. Dla alergików

5. Zastosowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Wartość odżywcza
W 100 g gruszek znajduje się 58 kcal. Można więc uznać, że są one niskokalorycznymi owocami i z tego też powodu są polecane osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Dodatkową zaletą jest wysoka zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6), witamin A i E. Gruszki są źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 58 kcal,
– białko: 0,6 g,
– tłuszcz: 0,2 g,
– węglowodany: 14,4 g,
– błonnik: 2,1 g.

 

Makro- i mikroelementy:
– sód: 2 mg,
– potas: 118 mg,
– wapń: 12 mg,
– fosfor: 15 mg,
– magnez: 8 mg,
– żelazo: 0,3 mg,
– cynk: 0,15 mg,
– miedź: 0,06 mg,
– mangan: 0,06 mg,
– jod: 1 µg.

Witaminy:
– witamina A: 2 µg,
– witamina E: 0,4 mg,
– tiamina: 0,019 mg,
– ryboflawina: 0,037 mg,
– niacyna: 0,09 mg,
– witamina B6: 0,02 mg,
– foliany: 10 µg,
– witamina C: 5,3 mg.

 

2. Gruszki dobre na zaparcia i na biegunkę
Gruszki ze względu na zawartość pektyn (błonnik rozpuszczalny w wodzie) są polecane osobom zmagającym się z zaparciami i problemami z wypróżnianiem. W takim przypadku poleca się spożywanie dojrzałych gruszek z większą zawartością cukrów prostych. Pektyny łączą się z wodą, rozluźniają stolec i ułatwiają wypróżnianie. Co ciekawe, owoce te polecane są także w przypadku biegunek. Zawarte w suszonych gruszkach garbniki zatrzymują wodę w organizmie, przez co mogą przyczynić się do zmniejszenia mas kałowych i częstotliwości wypróżnień.

 

3. Gruszki – samo zdrowie
Badanie opublikowane w czasopiśmie „Nutrition Today” w 2015 r. sugeruje, że spożywanie gruszek może chronić przed wrzodami, może mieć wpływ na metabolizm alkoholu i obniżenie stężenia lipidów w osoczu. Ich indeks glikemiczny wynosi 38, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Zaleca się, aby chorzy sięgali po twardsze i mniej dojrzałe owoce, aby zminimalizować zawartość cukrów.

  Fabryka Siły Sklep

Zawarte w gruszkach foliany wpływają na pracę mózgu oraz układu nerwowego. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży lub planujących ciążę. Niedobór tego składnika może przyczynić się do nieprawidłowego rozwoju cewy nerwowej u płodu. Potas z kolei pozytywnie oddziałuje na gospodarkę wodno-elektrolitową, układ krwionośny oraz reguluje ciśnienie krwi.

 

4. Dla alergików
Osoby uczulone na gruszki powinny unikać tych owoców w diecie. Niekiedy nawet niewielka ilość może przyczynić się do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, co grozi utratą zdrowia, a nawet życia. Nie każdy wie, że osoby uczulone na pyłki niektórych drzew, np. brzozy, trawy, bylicy, nie powinny spożywać gruszek w okresie kwitnienia wyżej wymienionych roślin ze względu na tzw. reakcję krzyżową. Osoba w czasie spożywania lub tuż po zjedzeniu gruszki zaczyna odczuwać objawy alergii na pyłki – katar, kichanie czy obrzęki.

 

5. Zastosowanie
Gruszki mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Nadają się do deserów – ciast, puddingów, galaretek, sałatek owocowych, lodów i sorbetów. Gruszki dobrze komponują się z serem oraz winem, dlatego często wykorzystuje się te połączenia w ekskluzywnych restauracjach. Na rynku dostępne są jogurty i serki o smaku gruszki, soki gruszkowe oraz napoje alkoholowe powstałe z fermentacji tych owoców.

 

1 gruszka (130 g) = 70 kcal
1 szklanka soku gruszkowego (250 g) = 108 kcal
1 szklanka napoju alkoholowego z gruszek (250 g) = 110 kcal

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Reiland H., Slavin J., Systematic Review of Pears and Health, „Nutrition Today” 2015, 50(6), 301–305.
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.
Trzcińska M., Białka stresu roślinnego źródłem alergenów występujących w owocach i warzywach, „Acta Scientiarum Polonorum” 2014, 13(1), 13–20.