Ile kalorii ma gazowany napój pomarańczowy? Czy wpływa na wzrost masy ciała
Producenci napojów gazowanych opisują je jako idealny sposób na przyjemne orzeźwienie. W opisie tego typu produktów często widnieją informacje o ich wysokiej jakości lub zawartości dodatkowych składników, np. soku pomarańczowego. Czy w związku z tym warto po nie sięgać?
SPIS TREŚCI:
1. Co kryje w sobie gazowany napój pomarańczowy
2. Wartość odżywcza
3. Picie słodkich napojów gazowanych a wzrost masy ciała
4. Guma guar (E412) ma właściwości prozdrowotne
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Co kryje w sobie gazowany napój pomarańczowy
Lista składników podana na etykiecie przykładowego gazowanego napoju pomarańczowego jest następująca: woda, cukier, sok pomarańczowy (5%) z soku zagęszczonego, dwutlenek węgla, naturalny aromat pomarańczowy z innymi naturalnymi aromatami, kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, stabilizator: guma guar, barwnik: karoteny.
Dodatki znajdujące się w omawianym napoju są pochodzenia naturalnego. Kwas askorbinowy (E300) to inaczej witamina C. W przemyśle stosowana jest jako antyoksydant. Nie można jednak traktować tego typu napojów jako źródła tej witaminy. Z kolei kwas cytrynowy (E330) jest powszechnie stosowanym kwasem organicznym. Może pełnić rożne funkcje – być regulatorem kwasowości, konserwantem, przeciwutleniaczem, emulgatorem, substancją wzmacniającą smak i zapach, buforem lub środkiem antybakteryjnym. Komitet Ekspertów FAO i WHO do Spraw Dodatków do Żywności uznał go za bezpieczny dla zdrowia i życia człowieka.
2. Wartość odżywcza
Gazowany napój pomarańczowy zawiera bardzo dużą ilość cukru. W szklance znajduje się aż ok. 5 łyżeczek tej substancji. Napój dostarcza także sporej ilości energii, nie posiada jednak żadnej wartości odżywczej. Ilość soku pomarańczowego jest znikoma.
Szklanka (250 ml) napoju:
– wartość energetyczna: 105 kcal,
– białko: 0 g,
– tłuszcz: 0 g,
– węglowodany ogółem: 26 g, w tym cukry: 26 g.
3. Picie słodkich napojów gazowanych a wzrost masy ciała
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego z 2017 r. wynika, że ok. 53% osób powyżej 15. roku życia cierpi z powodu nadwagi i otyłości. Wysokie spożycie napojów gazowanych jest źródłem znacznej liczby kilokalorii, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do wzrostu masy ciała i wystąpienia chorób z tym związanych. Regularne, codzienne picie szklanki gazowanego napoju pomarańczowego może prowadzić do wzrostu masy ciała o 5,2 kg w skali roku.
4. Guma guar (E412) ma właściwości prozdrowotne
Guma guar to naturalna roślinna substancja zaliczana do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego. W przemyśle spożywczym jest stosowana w celu zagęszczenia produktu. Wykazuje pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową i przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto jako naturalny prebiotyk stymuluje wzrost prozdrowotnych bakterii w jelitach. Jednak przy tak dużej zawartości cukru jej właściwości w słodzonych napojach gazowanych są znikome.
Bibliografia
Bendowska M. et al., Jakość życia w Polsce. Edycja 2017, Warszawa 2017.
Drożdżewski M., Dodatki do żywności a ogólnie pojęte bezpieczeństwo, repozytorium.p.lodz.pl/bitstream/handle/11652/1751/Dodatki_do%20_zywnosci_Drozdzewski_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y (16.04.2019).
Dymarska E., Janczar-Smuga M., Antybakteryjne właściwości kwasu cytrynowego, Wrocław 2015.
Kłosiewicz-Latoszek L., Cybulska B., Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(2), 181–186.
Słowik E., Guma guar – właściwości prozdrowotne i polepszające jakość pieczywa, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2015, 63(9), 12–15.