Ile kalorii ma bułka? Którą wybrać – pszenną czy pełnoziarnistą
Bułki to najpopularniejszy rodzaj pieczywa w Polsce. Dostępne są w wielkich supermarketach, osiedlowych sklepikach i oczywiście w piekarniach. Ale które z nich są najbardziej wartościowe i czym sugerować się podczas zakupów?
SPIS TREŚCI:
1. Wartość odżywcza
2. Pszenna czy pełnoziarnista
3. Gluten
4. Pieczywo głęboko mrożone
5. Zastosowanie
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Wartość odżywcza
Warto zaznaczyć, że wartość odżywcza będzie zależała od rodzaju mąki, której użyto do produkcji bułki. Pieczywo pszenne będzie cechować się niższą kalorycznością i zawartością związków mineralnych niż pieczywo pełnoziarniste. Zawartość błonnika będzie zdecydowanie większa w pieczywie z ziarnem z pełnego przemiału. W ciemnym pieczywie można znaleźć o wiele więcej witamin głównie z grupy B oraz pierwiastków takich jak wapń, magnez, żelazo czy cynk.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (bułka grahamka):
– kaloryczność: 262 kcal,
– białko: 9 g,
– tłuszcze: 1,7 g,
– węglowodany: 56,1 g,
– błonnik: 6,7 g.
Makro- i mikroelementy:
– sód: 473 mg,
– potas: 228 mg,
– wapń: 24 mg,
– fosfor: 191 mg,
– magnez: 65 mg,
– żelazo: 2,3 mg,
– cynk: 2 mg,
– miedź: 0,22 mg,
– mangan: 1,48 mg.
Witaminy:
– witamina E: 0,87 mg,
– tiamina: 0,254 mg,
– ryboflawina: 0,079 mg,
– niacyna: 4,14 mg,
– witamina B6: 0,17 mg,
– foliany: 43,3 µg.
2. Pszenna czy pełnoziarnista?
Półki sklepowe uginają się od różnych rodzajów bułek – pszennych, żytnich, bezglutenowych, z ziarnami, z suszonymi owocami czy maślanych. Spożywanie każdej z nich niesie za sobą określone korzyści.
Bułka pszenna zawiera minimalne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu jest łatwostrawna i może być polecana osobom np. z wrzodami. Z drugiej zaś strony ta sama bułka będzie produktem niewskazanym dla cukrzyków, ponieważ podniesie poziom glukozy we krwi.
Uważa się, że najzdrowsze są bułki żytnie i grahamki. Ich spożywanie sprzyja poprawie stanu skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo bułki z naturalnym zakwasem będą dobroczynnie wpływać na florę bakteryjną jelit, co może przyspieszać pasaż treści jelitowych i poprawiać odporność.
Zawarte w produktach zbożowych witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej i tłuszczowej, syntezę hemu, biorą udział w metabolizmie aminokwasów i glukozy. Spożywanie pełnoziarnistego pieczywa wpływa także na poprawę pamięci i układ nerwowy.
Bułki żytnie czy grahamki posiadają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wpływa na odczucie sytości oraz skraca czas kontaktu szkodliwych substancji z ludzkimi tkankami. Włókno pokarmowe może przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów lub utrzymania masy ciała. Na rynku są dostępne także bułki wysokobiałkowe, które mogą uzupełniać niedobry tego składnika np. w diecie wegańskiej.
3. Gluten
Osoby chorujące na celiakię czy nietolerujące glutenu powinny zwracać uwagę na rodzaj mąki użytej do wypieku bułki oraz na miejsce, w którym powstawała i jest sprzedawana. Pieczywo bezglutenowe powinno być wypiekane w specjalnie przygotowanej piekarni, gdzie nie będzie miało styczności nawet z minimalną ilością mąki z glutenem. W żadnym wypadku nie może leżeć na półkach obok bułek pszennych czy żytnich.
Do naturalnie bezglutenowych rodzajów mąki zalicza się mąkę kukurydzianą, mąkę gryczaną czy mąkę jaglaną. Na rynku są także dostępne gotowe mieszanki do wypieków pieczywa, które nie zawierają glutenu.
4. Pieczywo głęboko mrożone
W supermarketach od progu wita klientów zapach świeżo wypiekanego pieczywa. Jest to specjalny zabieg marketingowy, który ma na celu zachęcić do kupna bułeczek czy słodkich drożdżówek. Trzeba wiedzieć, że to pieczywo najczęściej jest wcześniej mrożone, przez co traci wartość odżywczą. Dodatkowo ma mniejszą sprężystość oraz łatwiej się kruszy.
5. Zastosowanie
Z bułek możemy przygotować kanapki, tosty czy grzanki. Te produkty zbożowe można wykorzystać jednak również w inny sposób, np. w Hiszpanii przygotowuje się chłodnik o nazwie gazpacho, który zagęszcza się właśnie czerstwym pieczywem. Zważywszy, że bułki są łatwo dostępnym produktem, warto wybierać te, które mogą przyczynić się do poprawy stanu i funkcjonowania naszego organizmu.
1 bułka pszenna (60 g) = 178 kcal
1 bułka grahamka (70 g) = 176 kcal
1 bułka kukurydziana z ziarnami (80 g) = 251 kcal
Bibliografia
Papanikolaou Y., Fulgoni V.L., Grains Contribute Shortfall Nutrients and Nutrient Density to Older US Adults: Data from the National Health and Nutrition Examination Survey, 2011–2014, „Nutrients” 2018, 10(5).
Brzozowski B., Impact of food processing and simulated gastrointestinal digestion on gliadin immunoreactivity in rolls, „Journal of the Science of Food and Agriculture” 2018, 98(9), 3363–3375.
Smethers A.D., Rolls B.J., Dietary Management of Obesity: Cornerstones of Healthy Eating Patterns, „Medical Clinics of North America” 2018, 102(1), 107–124.
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.