Proste w przygotowaniu dania powinny być podstawą sylwestrowego menu – dzięki temu zaoszczędzimy czas i dłużej będziemy mogli cieszyć się zabawą. Szybkie bezglutenowe przekąski posmakują nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie życia bez glutenu.

 

SPIS TREŚCI:
1. Jakich składników użyć do bezglutenowych przekąsek?
2. 5 imprezowych przekąsek bez glutenu

 

 

1. Jakich składników użyć do bezglutenowych przekąsek?
Dieta bezglutenowa opiera się na wykluczeniu z menu niektórych zbóż (np. żyta, jęczmienia i pszenicy) zawierających mieszaninę białek, która nazywana jest glutenem. Warto także zwrócić uwagę na owies, gdyż wytwarzane z niego produkty mogą być zanieczyszczone glutenem. Należy zatem przyjrzeć się etykiecie, aby mieć pewność, że dana żywność nie zawiera wspomnianej mieszaniny. Na opakowaniu powinna znajdować się odpowiednia informacja – zazwyczaj w postaci grafiki przedstawiającej przekreślony kłos.

 

Do produktów naturalnie bezglutenowych można zaliczyć ziemniaki, bataty, ryż, kasze gryczaną oraz jaglaną, płatki kukurydziane, wafle ryżowe, komosę ryżową, makaron ryżowy i gryczany bądź amarantus. Takie produkty jak orzechy, nasiona roślin strączkowych, warzywa czy owoce także nie zawierają glutenu. Lista jest zresztą znacznie dłuższa, dlatego przygotowanie bezglutenowych przekąsek nie powinno stanowić problemu.

 

2. 5 imprezowych przekąsek bez glutenu
Warzywne spring rollsy
Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– papier ryżowy – 3 sztuki (30 g),
– marchew – sztuka (45 g),
– awokado – ½ sztuki (70 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (120 g),
– sałata lodowa – 3 liście (15 g),
– szczypiorek – łyżka (5 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (15 g),
– sos sojowy – 2 łyżki (20 g),
– sok z cytryny – łyżka (6 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

  Fabryka Siły Sklep

Sposób przygotowania
1. Obraną marchew oraz umytą i wydrążoną paprykę pokroić w słupki.
2. Awokado obrać, pokroić w plasterki.
3. Pokrojone składniki rozłożyć na 3 porcje.
4. Papier ryżowy moczyć w wodzie, aż zmięknie.
5. Na dole papieru ułożyć sałatę, warzywa oraz awokado. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
6. Boki papieru złożyć do środka, całość zwinąć.
7. W ten sposób przygotować pozostałe rollsy.
8. W miseczce wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny oraz pieprz.
9. Gotowe spring rollsy podać z sosem orzechowym.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 355 kcal,
– białko: 7,8 g,
– tłuszcze: 18,2 g,
– węglowodany: 41,3 g.

 

Szarlotkowe muffinki
Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki (na 3 sztuki):
– mąka owsiana – 2 łyżki (25 g),
– skrobia ziemniaczana – 2 łyżki (25 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (10 g),
– jogurt naturalny – 2 łyżki (50 g),
– jabłko – ½ sztuki (100 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– bezglutenowy proszek do pieczenia – szczypta (0,2 g),
– soda oczyszczona – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
3. W misce wymieszać mąkę, skrobię, erytrytol, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę.
4. Następnie dodać jajko, jogurt naturalny i oliwę z oliwek, wymieszać.
5. Na koniec wrzucić starte jabłko, ponownie wymieszać.
6. Ciasto rozłożyć na 3 papilotki.
7. Piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka).

 

Wartość odżywcza (1 sztuka):
– energia: 139 kcal,
– białko: 3,9 g,
– tłuszcze: 5,9 g,
– węglowodany: 17,6 g.

 

Szaszłyki z batatami i kurczakiem
Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki (na 5 sztuk):
– filet z piersi kurczaka – porcja (150 g),
– batat – sztuka (250 g),
– papryka czerwona – sztuka (240 g),
– cebula – ½ sztuki (60 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– papryka słodka – ½ łyżeczki (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Filet umyć i osuszyć, batat obrać, paprykę umyć i wydrążyć.
2. Warzywa oraz mięso pokroić w niewielką kostkę, cebulę w piórka.
3. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
4. Oliwę wymieszać z przyprawami.
5. Przygotowane składniki nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Każdy z nich posmarować przygotowaną marynatą.
6. Szaszłyki przełożyć na kratkę do pieczenia, piec przez 30 minut.

 

Wartość odżywcza (1 sztuka):
– energia: 102 kcal,
– białko: 7,8 g,
– tłuszcze: 1,8 g,
– węglowodany: 13,8 g.

 

Czekoladowe kulki
Czas przygotowania: 30 minut + czas przechowywania w lodówce

 

Składniki (na 10 sztuk):
– suszone daktyle – garść (40 g),
– nasiona chia – łyżka (10 g),
– migdały – ½ szklanki (45 g),
– wiórki kokosowe – 2 łyżki (12 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (10 g).

 

Sposób przygotowania
1. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut.
2. Migdały zmiksować na mniejsze kawałki.
3. Daktyle odsączyć z wody, wrzucić do migdałów i ponownie zmiksować.
4. Do masy dodać nasiona chia oraz oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać.
5. Z przygotowanej masy uformować 10 kulek. Następnie każdą z nich obtoczyć w wiórkach kokosowych.
6. Kulki włożyć do lodówki, chłodzić przez godzinę.

 

Wartość odżywcza (1 sztuka):
– energia: 62 kcal,
– białko: 1,5 g,
– tłuszcze: 4,5 g,
– węglowodany: 4,6 g.

 

Zapiekanki z wafli ryżowych
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 5 sztuk):
– wafle ryżowe – 5 sztuk (50 g),
– koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki (50 g),
– szynka z piersi kurczaka – 5 sztuk (100 g),
– ser mozzarella light – sztuka (120 g),
– rukola – 2 garści (50 g),
– pomidorki koktajlowe – garść (100 g),
– oregano – ½ łyżeczki (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Wafle ryżowe posmarować koncentratem, posypać oregano oraz solą.
3. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, mozzarellę w paski.
4. Składniki nałożyć na wafle, piec przez 5–7 minut.
5. Wyciągnąć z piekarnika, posypać rukolą oraz pokrojonymi pomidorkami.

 

Wartość odżywcza (1 sztuka):
– energia: 111 kcal,
– białko: 10,1 g,
– tłuszcze: 2,8 g,
– węglowodany: 10,7 g.