Nie od dziś wiadomo, że słodycze to produkty, którym trudno się oprzeć. Jednak wśród nich znajduje się taki, który cieszy się największą popularnością – czekolada. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą już z czasów starożytnych, kiedy to z ziaren kakaowca wytwarzano afrodyzjak – tzw. gorzką wodę, dostępną tylko dla najbogatszych. I choć obecnie sposób jej wytwarzania jest inny, a dopiero w XIX w. zaczęto produkować czekoladę podobną do tej współczesnej, jej popularność, wyjątkowy smak i pozytywne oddziaływanie na organizm nie zmieniły się.

 

SPIS TREŚCI:

1. Czekolada – ogólne informacje
2. Rodzaje czekolady
3. Czekolada a zdrowie
4. Fakty i mity

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Czekolada – ogólne informacje

Czekolada należy do grupy wyrobów cukierniczych. Podstawą jej przygotowania jest miazga kakaowa – im większa jej zawartość, tym jakość czekolady jest wyższa. Czekolada powinna zawierać minimum 35% suchej masy kakaowej, na którą musi się składać minimum 18% tłuszczu kakaowego (a nie tańszego tłuszczu roślinnego) oraz minimum 14% odtłuszczonej suchej masy kakaowej.

 

Podczas zakupów warto postawić nie tylko na smak czekolady, ale także na jej zalety zdrowotne. W tym przypadku zasada jest prosta – im więcej kakao, tym właściwości prozdrowotne czekolady są większe. A to oznacza, że czas przekonać się do czekolady gorzkiej.


2. Rodzaje czekolady

Na rynku istnieje wiele rodzajów czekolady. Należy wymienić cztery główne – gorzką, mleczną, deserową i białą.

 

– Czekolada gorzka jest najbardziej wartościowa ze względu na wysoką zawartość miazgi kakaowej – od 70 do nawet 95%. Jest bogata w przeciwutleniacze, a uboga w cukry, zawiera również najwięcej substancji odżywczych. Fabryka Siły Sklep


– Czekolada mleczna zawiera maksymalnie 50% miazgi kakaowej, przy czym w większości czekolad ta mieści się w granicach zaledwie 20%. Jest jedną z ulubionych i najczęściej kupowanych czekolad ze względu na łagodny i słodki smak, który wynika z bardzo wysokiej zawartości cukru (nawet 50%). Wśród pozostałych składników należy wymienić mleko w proszku, a niekiedy tłuszcze roślinne używane zamiast tłuszczu kakaowego w celu osiągnięcia jak najniższych kosztów produkcji.


– Czekolada biała nie zawiera kakao i charakteryzuje się niską zawartością masła kakaowego, dlatego przez prawdziwych koneserów nie jest w ogóle uważana za czekoladę. Zazwyczaj zawiera dużą ilość cukru.


– Czekolada deserowa zawiera 30–70% miazgi kakaowej. Substancjami uzupełniającymi są cukier, a czasem także inne dodatki.


– Czekolada z dodatkami jest połączeniem wyżej wymienionych rodzajów czekolad i różnych dodatków. Lepszym wyborem są czekolady zawierające bakalie i orzechy, natomiast najbardziej szkodliwymi dla zdrowia będą czekolady nadziewane – zawierają duże ilości cukru, tłuszczu i dodatków do żywności. W ich spożyciu należy zachować umiar.

 

3. Czekolada a zdrowie
Po zapoznaniu się z podstawowymi rodzajami czekolad można wywnioskować, że najlepszym wyborem jest czekolada gorzka. Pozostałe rodzaje, choć niewątpliwie kuszą smakiem, nie dostarczą organizmowi nic poza pustymi kaloriami. Co więcej, spożywane regularnie mogą prowadzić do nadwyżki kalorycznej, a w konsekwencji wzrostu masy ciała. Dla miłośników słodyczy zapewne nie są to najlepsze informacje.

 

Warto zatem zapoznać się zaletami gorzkiej czekolady:

– zawiera nawet pięć razy więcej (w porównaniu z czekoladą mleczną) teobrominy – substancji, która naśladuje działanie kofeiny, zwiększa koncentrację i poprawia nastrój;


– pozytywnie wpływa na serce, obniża ryzyko zaburzeń jego pracy, a nawet choroby wieńcowej i miażdżycy. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi – wszystko za sprawą flawonoidów;

 

– dostarcza składników mineralnych – magnezu, potasu czy żelaza, a także węglowodanów, lecytyny i pirazyny – taka mieszanka w szybki sposób uzupełnia braki energii, a ponadto poprawia pamięć i koncentrację;

 

– opóźnia procesy starzenia dzięki wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy;

 

– poprawia nastrój dzięki zawartości tryptofanu, czyli aminokwasu, który przekształcany jest w mózgu w serotoninę – tzw. hormon szczęścia. Na poprawę samopoczucia wpływa także zawartość kofeiny (choć w czekoladzie występuje w niewielkich ilościach) oraz teobrominy i fenyloetyloaminy.

 

4. Fakty i mity
Jest wiele opinii na temat czekolady – niestety nie wszystkie są zgodne z prawdą.

 

Czekolada light jest idealna dla osób dbających o linię

To najprawdopodobniej jeden z najpopularniejszych mitów, nie tylko w kontekście czekolady, ale i wielu innych produktów spożywczych. Określenie light wprowadza konsumenta w błąd. Czekolada light może i charakteryzuje się obniżoną zawartością cukru, ale kosztem tłuszczu, który w tym przypadku jest używany w większych ilościach. Wniosek? Czekolady light zawierają tyle samo kilokalorii, co czekolady zwykłe, a niejednokrotnie zdarza się, że znacznie więcej.

 

Czekolada z białym nalotem jest niezdatna do spożycia
Biała warstwa na czekoladzie wynika ze złego przechowywania – w nadmiernym cieple bądź zimnie – lub niskiej jakości składu czekolady.

 

Biała czekolada jest zdrowsza i mniej kaloryczna niż ciemna
Przeciwnie! W końcu najważniejszym składnikiem czekolady jest kakao, a tego – jak wiadomo – w białej czekoladzie nie ma. Występuje za to duża ilość cukru, tłuszczu i sztucznych substancji. Innymi słowy – puste kalorie!

 

Czekolada ma właściwości uzależniające

Ta opinia powstała w związku z zawartością kofeiny i teobrominy. Warto jednak podejść do tej informacji ze zdrowym rozsądkiem – ilości tych związków w czekoladzie są tak niskie, że nie można udowodnić ich uzależniającego wpływu.

 

Jak widać, na temat czekolady powstało wiele mitów. Tak jak w przypadku większości produktów spożywczych warto kierować się zdrowym rozsądkiem i rozważnie podchodzić do haseł reklamowych producentów. Wiedza kryje się z drugiej strony opakowania – na etykiecie zawierającej składniki produktu. Warto przed zakupem dokładnie ją przeczytać i pamiętać, że dobra czekolada na pierwszym miejscu powinna zawierać to, co w niej najcenniejsze, czyli miazgę kakaową, a nie cukier i inne dodatki.