Żyjemy w czasach konsumpcjonizmu. Dostępność produktów z całego świata powoduje, że cały czas odczuwamy potrzebę posiadania coraz większej liczby rzeczy. Nierozerwalnie wiąże się to z pogorszeniem stanu planety, negatywnymi zmianami w środowisku, a także dużym problemem marnowania żywności. Życie w zgodzie z duchem less waste wcale nie jest trudne i kosztowne. Należy zacząć od wprowadzania zmian w swoim najbliższym otoczeniu. Przemyślane zakupy to pierwszy krok do niemarnowania. Wyrzucanie żywności to ogromny problem Polaków, ale stosowanie się do kilku prostych zasad znacznie pozwoli go ograniczyć.

 

SPIS TREŚCI:

1. Co oznacza termin less waste

2. Podstawowe zasady less waste

3. Less waste w kuchni – praktyczne wskazówki

4. Podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Co oznacza termin less waste
W dosłownym tłumaczeniu oznacza ,,mniej odpadów”. To mniej radykalna odmiana ruchu zero waste, w którym nie produkuje się śmieci, a konsumpcję redukuje do minimum. Less waste to tak naprawdę styl życia polegający na stopniowym wprowadzaniu zmian i dążeniu do zero waste poprzez ograniczanie wytwarzania śmieci oraz niemarnowanie produktów. Ideą tego ruchu jest zmiana nawyków na takie, które pozwolą żyć w sposób bardziej przyjazny środowisku.

 

2. Podstawowe zasady less waste
Wprowadzenie less waste w życie wcale nie jest trudne. Najważniejszym punktem jest wypracowanie nowych nawyków, które po niedługim czasie staną się rutyną. Warto kierować się zasadami określanymi jako 5 R – są proste i możliwe do wprowadzenia od zaraz.

 

Refuse – odmawiaj, odrzucaj
Pierwsza i podstawowa zasada ruchu less waste. Polega na odmawianiu wszystkiego, co nie jest niezbędne. Wypowiadanie słowa ,,nie” w wielu przypadkach pozwoli znacząco ograniczyć ilość śmieci.
– Na zakupy zawsze zabieraj swoją torbę.
– Warzyw i owoców nie pakuj do oddzielnych foliówek, wrzuć je luzem do koszyka i zapakuj do swojej torby.
– Przy zakupie kawy na wynos zastanów się, czy na pewno potrzebujesz plastikowej przykrywki, którą za chwilę wyrzucisz.
– Przy zamawianiu koktajlu czy drinka zrezygnuj z plastikowej słomki.

  Fabryka Siły Sklep

Reduce – ograniczaj
Druga, chyba najtrudniejsza zasada. Opiera się na świadomym minimalizmie. Ograniczanie kupowania przedmiotów może na początku wydawać się trudne. Jeśli coś budzi nasze zainteresowanie, chcemy to kupić i stać nas na to, to odmówienie sobie zakupu będzie wymagało wysiłku. Jednak stała praca nad sobą i działanie w myśl zasady less waste pozwolą na dostrzeganie rzeczy ważniejszych niż te materialne.

 

– Skupiaj swoją uwagę wyłącznie na rzeczach, które są niezbędne do funkcjonowania.

– Walcz z bezsensownymi przyzwyczajeniami – do tej pory wychodziłeś z warzywniaka z wieloma plastikowymi woreczkami? Następnym razem poproś sprzedawcę, by nie pakował warzyw, zrób to sam. Jedna torba w zupełności wystarczy.
– Postaw na minimalizm – nie kupuj kolejnej pary butów tylko dlatego, że po prostu ci się podobają. Kup je wtedy, kiedy naprawdę będziesz ich potrzebować.

 

Reuse – użyj ponownie
Naprawiaj. Zanim wyrzucisz zepsuty przedmiot, pomyśl, jak możesz go naprawić lub wykorzystać w inny sposób. Kiedy zepsuje się rzecz stosunkowo tania, często uważasz, że bardziej opłaca się kupić nową niż naprawić starą. Takie myślenie to największa pułapka naszych czasów. Co więcej, szukanie nowych rozwiązań bardzo pobudza kreatywność. Możesz stworzyć zupełnie nowy, unikatowy przedmiot.


– Jeśli podarły ci się ręczniki lub pościel, nie wyrzucaj ich. Potnij je na mniejsze kawałki – zestaw nowych ściereczek gotowy!
– Jeśli w płaszczu zrobi się dziura, oddaj go do krawcowej. Specjalistka na pewno wymyśli coś, co pozwoli go dalej użytkować i dobrze wyglądać.

 

Recycle – recyklinguj, segreguj
Z pewnością tę zasadę wielu Polaków już wprowadziło na co dzień, gdyż w naszym kraju segregacja śmieci jest obowiązkowa. Zastanów się, czy na pewno segregujesz śmieci prawidłowo, gdyż to, gdzie trafiają odpady, ma ogromne znaczenie dla ich przetworzenia. Jeśli wyrzucasz śmieci do złego kosza, uniemożliwiasz ich ponowne wykorzystanie, co na pewno kłóci się z ruchem less waste.

 

Rot – kompostuj
Odpady organiczne, jak obierki z warzyw, bardzo dobrze rozkładają się w sposób naturalny. Przyczyniają się do użyźnienia gleby i są pożywką dla wielu organizmów w niej bytujących.

 

Świetnym pomysłem jest założenie własnego kompostownika. Takie rozwiązanie pozwala pozyskiwać glebę do własnych upraw, bogatą w składniki odżywcze. Jeśli jednak jest to dla ciebie zbyt trudne lub nie masz do tego warunków – nic się nie dzieje. Po prostu wróć do zasady nr 4. Zadbaj, by resztki jedzenia, odpadki owocowe i warzywne oraz inne odpady zielone zawsze trafiały do pojemnika BIO.

 

3. Less waste w kuchni – praktyczne wskazówki

Planuj posiłki i zakupy – wszystko zaczyna się od planowania na najbliższe 2–3 dni. Zawsze przygotuj konkretną listę zakupów. Nigdy nie idź do sklepu głodnym, ponieważ wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo kupienia produktów spoza listy.


Gotuj na 2–3 dni – nie musisz się wtedy martwić, że porcja będzie za duża, a żywność się zmarnuje. W 2–3 dni w lodówce nic nie powinno się zepsuć. Dzięki temu nie zmarnujesz żywności oraz zaoszczędzisz czas na codziennym wymyślaniu i przygotowywaniu innego posiłku.


Jedz sezonowo – dania będą nie tylko tańsze, zdrowsze i smaczniejsze, ale ograniczysz także zanieczyszczenie środowiska spowodowane transportem importowanych produktów.


Ratuj „brzydkie” owoce i warzywa – najczęściej wyrzucane w sklepach są produkty odrzucone przez klientów – owoce i warzywa o nieregularnych kształtach. Zakrzywiona marchewka będzie smakowała tak samo jak ta o idealnym kształcie.


Prawidłowo przechowuj produkty – świeżość produktów zależy przede wszystkim od tego, jak były przechowywane.
– Pieczywo najlepiej przechowywać je w lnianym woreczku, który można kupić lub uszyć samodzielnie. Zapobiega pleśnieniu, wysychaniu i przede wszystkim można go wyprać i używać wielokrotnie.
– Kasze, ryże, makarony należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szklanym pojemniku.
– Oleje również powinno przechowywać się w chłodnym miejscu, w szczelnych butelkach z ciemnego szkła.
– Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce, to czereśnie, jagody, maliny, truskawki, poziomki, śliwki, jeżyny, winogrona, brokuły, brukselka, kapusta, rzodkiewka, sałata kalafior oraz marchew.
– Owoce i warzywa, które należy przechowywać poza lodówką, to jabłka, gruszki, banany, śliwki, awokado, cytrusy (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), owoce egzotyczne (np. ananas, papaja, kiwi, mango), brzoskwinie, nektarynki, morele, arbuz, melon, ziemniaki, buraki, cebula, czosnek, cukinia, dynia, bakłażan, pomidory i ogórki.


Nie marnuj – wykorzystaj wszystko, co jeszcze nadaje się do wykorzystania. Nie wyrzucaj banana, którego skórka nabrała czarnego koloru w niektórych miejscach. Zrób z niego koktajl, placki lub chlebek bananowy. Jeśli nie masz na to czasu ani ochoty, dobrym rozwiązaniem jest mrożenie bananów. Wystarczy pokroić je w plastry, wrzucić do woreczka i zamrozić. Ryż, który został z obiadu, wykorzystaj do stworzenia jednoporcjowej sałatki. Suchy chleb zamień w pyszną chrupiącą grzankę.


Stosuj zasadę ,,pierwsze weszło, pierwsze wyszło” – regularnie sprawdzaj zawartość swojej lodówki. Najpierw spożywaj produkty, które najwcześniej do niej trafiły, gdyż to pewnie ich termin przydatności do spożycia minie najszybciej.


Sprawdzaj terminy ważności – zawsze sprawdzaj daty ważności produktów, przede wszystkim wtedy, gdy robisz zakupy na dłużej. Produkty na półkach sklepowych najczęściej układane są tak, by z przodu znajdowały się te o najkrótszym czasie przydatności do spożycia. Jeśli nie będziesz zwracać na to uwagi, twoje zapasy tak naprawdę za chwilę będą musiały wylądować w koszu.


Zamrażaj i wekuj – dzięki temu możesz uchronić nawet gotową już żywność od zepsucia. Do zamrożenia wystarczą woreczek i zamrażarka, do wekowania – słoiki i wysoka temperatura.


Przetwarzaj – z nadmiaru kupionych owoców i warzyw można przygotować pyszne przetwory, które będą cieszyły smakiem.


Przygotowuj przekąski samodzielnie – ciastka, batony, chipsy, paluszki, krakersy i inne rekreacyjne produkty ze sklepu oprócz tego, że są źródłem cukrów i kwasów tłuszczowych typu trans (niekorzystnych dla zdrowia), są pakowane głównie w plastikowe opakowania. Za przygotowanie zdrowszej domowej wersji tych przekąsek wdzięczny będzie ci nie tylko organizm, ale również środowisko.


Nie przestrzegaj uparcie przepisów – kurczowe trzymanie się przepisów sprzyja marnowaniu żywności. Znalazłeś przepis na owsiankę, odmierzyłeś odpowiednią ilość płatków owsianych i okazało się, że w twoim słoiku zostało ich tylko 10 g (1 łyżka!), których na pewno nie wykorzystasz. Dodaj je do owsianki. Jedna dodatkowa łyżka nie zepsuje receptury. Niech przepis będzie dla ciebie tylko inspiracją.


Obserwuj i notuj, które produkty najczęściej się marnują – jeśli widzisz, że jakiś produkt jest regularnie marnowany, zacznij kupować go w mniejszej ilości.

 

4. Podsumowanie
Wprowadzanie w życie małych zmian może przynosić wielkie efekty zarówno dla jednostki, jak i dla całej planety. Less waste to idea, która opiera się na niemarnowaniu. Aby żyć w zgodzie z tym ruchem, nie trzeba trzymać się sztywnych zasad. Najważniejsze są wszystkie działania pośrednie, polegające na odrzucaniu starych przyzwyczajeń oraz na zmianie nawyków na te służące planecie. Mimo że trudno jest żyć zero waste, to przemyślane zakupy i ograniczona konsumpcja stanowią klucz do sukcesu. Zacznij już dzisiaj!

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Less waste, zero waste: co to jest, jakie są zasady?, prostozkranu.pl/Less-waste-zero-waste-co-to-znaczy-blog-pol-1613729059.html (17.01.2022).
Ruch zero waste lub less waste – dlaczego mniej znaczy lepiej, hadart.pl/ruch-zero-waste-lub-less-waste-dlaczego-mniej-znaczy-lepiej/ (17.01.2022).
Zasada 5 R, czyli 5 kroków do bycia zero waste, ekowymiar.pl/zasada-5-r/ (17.01.2022).
57 prostych porad na życie less waste, waste-less.pl/57-prostych-porad-na-zycie-less-waste/ (17.01.2022).