Dieta. Śniadanie. Płatki owsiane – przepisy
Owsianka to bardzo popularny posiłek nie tylko wśród osób, które się odchudzają, ale także wśród sportowców. Tę popularność zawdzięczają swoim wartościom odżywczym. Dostarczają nie tylko węglowodanów, ale także sporych ilości błonnika i wartościowego pod względem biologicznym białka. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na owsiankowe śniadanie.
SPIS TREŚCI:
1. Kakaowa owsianka na mleku z marchewką i orzechami
2. Owsianka na mleku z brzoskwiniami
3. Owsianka na mleku z bananami
4. Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Kakaowa owsianka na mleku z marchewką i orzechami
Płatki owsiane dostarczają dużej dawki witaminy B1, selenu i manganu. Dodatek mleka zwiększa ich wartość odżywczą o porcję wapnia, białka i witamin z grupy B. Marchew wzbogaca owsiankę o karotenoidy, a orzechy o zdrowe tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
Składniki:
– płatki owsiane 40 g,
– mleko 200 g,
– marchew 40 g,
– kakao 10 g,
– miód 5 g,
– orzechy 20 g.
Sposób przygotowania:
Do podgrzanego mleka dodać płatki owsiane, całość gotować do zgęstnienia. Na małych oczkach tarki zetrzeć marchewkę. Dodać ją do owsianki razem z kakao i miodem. Gotować do czasu zmięknięcia marchewki. Po przełożeniu na talerz posypać orzechami.
2. Owsianka na mleku z brzoskwiniami
Owoce, zarówno suszone, jak i świeże, wzbogacą owsiankę o witaminy
i dodatkową dawkę energii.
Składniki:
– płatki owsiane 40 g,
– mleko 200 g,
– brzoskwinie 1–2 szt. dojrzałe,
– rodzynki 10 g.
Sposób przygotowania:
Do podgrzanego mleka dodać płatki owsiane, całość gotować do zgęstnienia. Brzoskwinie umyć, pokroić w kostkę. Owsiankę przełożyć na miseczkę, dodać brzoskwinie i rodzynki.
3. Owsianka na mleku z bananami
Banany dodane do owsianki wzbogacą ją o węglowodany, witaminy C i B6 oraz potas i magnez.
Składniki:
– płatki owsiane 40 g,
– mleko 200 g,
– banan 100 g,
– wiórki kokosowe 10 g.
Sposób przygotowania:
Mleko wraz z płatkami owsianymi zagotować. Gotować do zgęstnienia. Banany pokroić w plasterki. Można dorzucić je pod koniec gotowania lub posypać nimi owsiankę już po wyłożeniu do miseczki. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
4. Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem
Dodatek cynamonu zapewni dodatkową porcję prozdrowotnych polifenoli.
Składniki:
– płatki owsiane 40 g,
– mleko 200 g,
– jabłko 1–2 szt.,
– żurawina suszona 20 g,
– cynamon 5 g.
Sposób przygotowania:
Mleko i żurawinę podgrzewamy, aż owoce zmiękną. Następnie dodajemy płatki owsiane i cynamon, gotujemy do czasu, aż uzyskamy ulubioną konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.