Owsianka to bardzo popularny posiłek nie tylko wśród osób, które się odchudzają, ale także wśród sportowców. Tę popularność zawdzięczają swoim wartościom odżywczym. Dostarczają nie tylko węglowodanów, ale także sporej ilości błonnika i znaczne ilości wartościowego pod względem biologicznym białka. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na owsiankowe śniadanie.

 

SPIS TREŚCI:

1. Kakaowa owsianka na mleku z marchewką i orzechami

2. Owsianka na mleku z brzoskwiniami

3. Owsianka na mleku z bananami

4. Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Kakaowa owsianka na mleku z marchewką i orzechami

Płatki owsiane dostarczają dużej dawki witaminy B1, selenu i manganu. Dodatek mleka zwiększa ich wartość odżywczą porcją wapnia, białka

i witamin z grupy B. Marchew wzbogaca owsiankę w karotenoidy, a orzechy w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.

 

 

Składniki:

– płatki owsiane 40 g;

– mleko 200 g;

– marchew 40 g;

– kakao 10 g;

– miód 5 g;

– orzechy 20 g.

 

Sposób przygotowania:

Do podgrzanego mleka dodać płatki owsiane, całość gotować do zgęstnienia. Na małych oczkach tarki zetrzeć marchewkę. Dodać ją do owsianki, razem z kakao i miodem. Gotować do czasu zmięknięcia marchewki. Po przełożeniu na talerz posypać orzechami.

 

2. Owsianka na mleku z brzoskwiniami

Owoce zarówno suszone jak i świeże wzbogacą owsiankę w witaminy 

i dodatkową dawkę energii.

  Fabryka Siły Sklep

Składniki:

– płatki owsiane 40 g;

– mleko 200 g;

– brzoskwinie 1-2 szt. dojrzałe;

– rodzynki 10 g.

 

Sposób przygotowania:

Do podgrzanego mleka dodać płatki owsiane, całość gotować do zgęstnienia. Brzoskwinie umyć pokroić w kostkę. Owsiankę przełożyć na miseczkę, dodać brzoskwinie i rodzynki.

 

3. Owsianka na mleku z bananami

Banany dodane do owsianki wzbogacą ją w węglowodany, witaminę C i B6 oraz potas i magnez.

 

Składniki:

– ołatki owsiane 40 g;

– mleko 200 g;

– banan 100 g;

– wiórki kokosowe 10 g.

 

Sposób przygotowania:

Mleko wraz z płatkami owsianymi zagotować. Gotować do zgęstnienia. Banany pokroić w plasterki. Można dorzucić je pod koniec gotowania, lub posypać nimi owsiankę już po przełożeniu na miseczkę. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

 

4. Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem

Dodatek cynamonu zapewni owsiance dodatkową porcję prozdrowotnych polifenoli.

 

Składniki:

– płatki owsiane 40 g

– mleko 200 g

– jabłko 1/2 szt

– żurawina suszona 20 g

– cynamon 5 g

 

Sposób przygotowania:

Mleko i żurawinę, podgrzewamy do zmięknięcia owoców. Następnie dodajemy płatki owsiane i cynamon gotujemy do czasu aż uzyskamy ulubioną konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.