Zdrowie na wyciągnięcie ręki? Jest to jak najbardziej możliwe! Wystarczy tylko uwzględnić w swoim menu zdrowe cytrusy. Dlaczego warto je jeść, jak wybrać odpowiednie owoce oraz dlaczego we wszystkim należy kierować się umiarem, tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu. 

 

SPIS TREŚCI:
1. Plusy jedzenia cytrusów
2. Jak wybrać odpowiednie cytrusy?
3. Co za dużo, to niezdrowo!

 

 

1. Plusy jedzenia cytrusów

Cytrusy zawierają duże ilości witaminy C, która szczególnie w okresie zimowym pomaga uniknąć przeziębień. Warto pamiętać, że nie powinno się jeść cytrusów bezpośrednio przed wyjściem na mróz, gdyż obniżają nieco temperaturę ciała.

 

Dzięki zawartości witaminy A pomagają zapobiegać powstawaniu nowotworów, dodatkowo działają profilaktycznie w przypadku miażdżycy, gdyż nie pozwalają tzw. złemu cholesterolowi odkładać się na ściankach naczyń krwionośnych. Regulują pracę układu krwionośnego i chronią przed chorobami serca.

 

Dieta cytrusowa ma za zadanie oczyścić organizm z toksyn. Cytrusy stanowią element wielu innych diet oczyszczających. Dzieje się tak dlatego, ponieważ zawierają duże ilości błonnika, który nie tylko oczyszcza organizm, ale również reguluje i poprawia pracę układu trawiennego. Dzięki działaniu odkwaszającemu cytrusy chronią m.in. przed kamicą nerkową.

 

Ponadto jedzenie cytrusów wspomaga walkę z nadwagą. Dzięki zawartości fruktozy są świetnym źródłem energii. Działają uspokajająco. Naukowo udowodniono również, że spożywanie cytrusów pomaga dłużej cieszyć się młodością.

 

W małych ilościach cytrusy nie są zbyt kaloryczne, niemniej jednak warto pamiętać o tym, że zawierają fruktozę – cukier prosty. Co ciekawe, mimo że wiele owoców zawiera dużo fruktozy i przez to powoduje napady nawracającego głodu, cytrusy do nich nie należą! Dlatego polecane są w dietach odchudzających jako źródło witamin i składników mineralnych.

 

2. Jak wybrać odpowiednie cytrusy?

Przy wyborze cytrusów warto kierować się ich wyglądem i wagą. Powinny mieć charakterystyczny głęboki kolor. Świecąca skórka może świadczyć o tym, że owoce były pryskane. Owoce pełne i ciężkie mają dużo miąższu. Chude i wysuszone zawierają go najmniej.

 

Dodatkowo przy wyborze cytrusów należy kierować się opakowaniem. Wskazane jest, aby kupować owoce leżące luzem, gdyż można je dokładnie obejrzeć. Owoce w siatce mogą zawierać pleśń, która w przypadku cytrusów jest bardzo szkodliwa. Cytrus zawierający pleśń (biały nalot) nadaje się tylko do wyrzucenia, podobnie jak owoce mające z nim kontakt. Umycie produktu gorącą wodą sprawi, że toksyny przenikną do wnętrza produktu. Fabryka Siły Sklep

 

3. Co za dużo, to niezdrowo!

Zbyt duże ilości cytrusów w diecie ze względu na obecność cukrów prostych nie są wskazane. Dlatego warto nie tylko jeść je z umiarem, ale wybrać również odpowiednią porę ich spożywania.

 

Najlepszym momentem w ciągu dnia na spożycie cytrusów jest czas tuż po przebudzeniu, wówczas organizm inaczej toleruje cukry proste, gdyż wymaga nagłej dawki energii. Warto również pomyśleć o spożyciu pomarańczy tuż po treningu. Świetną porą na spożycie cytrusów jest też podwieczorek.

 

Na cytrusy należy jednak uważać. Istnieje alergia na cytrusy. Jak ją rozpoznać? Objawy uczulenia na cytrusy to np. czerwone krostki, aczkolwiek często to nie cytrusy wywołują objawy uczulenia. Winne są uprawa i pryskanie owoców. Pryskane owoce nie powinny pojawiać się w menu dzieci i kobiet w ciąży lub karmiących piersią.