5 zasad zdrowej kuchni
Jak wygląda tradycyjna kuchnia polska, można zobaczyć przy okazji najbliższego zjazdu rodzinnego – mięso w głębokim tłuszczu, ziemniaki w sosie, na deser ciasto, a wszystkie warzywa w sałatce z majonezem. Na szczęście takie potrawy są spożywane tylko od czasu do czasu, natomiast na co dzień warto stosować się do zasad zdrowego stylu życia. Czasami jednak pomimo dobrych chęci wiele osób podąża w złym kierunku. Poniżej znajduje się lista 5 zasad, które pomogą dokonać dobrych wyborów w kuchni i prowadzić zdrowy tryb życia.
SPIS TREŚCI:
1. Nie trzymaj na wierzchu słodkości
4. Planuj i przygotowuj posiłki z wyprzedzeniem

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Nie trzymaj na wierzchu słodkości
Niektórzy ludzie jedzą, żeby żyć, inni żyją dla jedzenia, ale jest jeszcze trzecia grupa – ludzie, którzy jedzą, bo widzą, że jest coś do jedzenia. Tak naprawdę każdy w jakimś momencie swojego życia należał do tej trzeciej grupy. Dochodzi do tego w momentach zdenerwowania lub po prostu znudzenia.
Cukierek, który niewinnie leży na stole, wpatruje się w człowieka i krzyczy „zjedz mnie!”. Hipnotyzujące działanie sreberka, jego kolor i szelest sprawiają, że czasem kończy się na jednym cukierku, a czasem na całej paczce.
Przechowywanie w domu kuszącego jedzenia to proszenie się o kłopoty, natomiast trzymanie go na wierzchu to jak chodzenie po polu minowym – z pewnością skończy się to źle. Najlepiej unikać słodyczy już w sklepie i nie przynosić ich do domu, jednak czasami chcemy mieć zapas słodyczy dla gości. Lepiej więc przechowywać je w trudno dostępnym miejscu, żeby nie ulec pokusie.
Na blacie w kuchni lepiej trzymać owoce i warzywa, które nie są tak hipnotyzujące, a ich spożycie zapewni sytość na dłużej.
W każdym wciąż żyje dziecko marzące o lekcji chemii, na której miesza się różne substancje, zmienia kolor mieszanki, jej zapach, a czasami nawet konsystencję. To marzenie może być zaspokojone nawet teraz, w kuchni, przy użyciu odpowiednich przypraw.
Przyprawy służą nie tylko do poprawy smaku potrawy, mogą mieć także duży wpływ na zdrowie. Wiele z nich dostarcza antyoksydantów – silnych substancji zwalczających destrukcyjne wolne rodniki. Najlepszymi przykładami są tutaj goździk, mięta i cynamon.
Niektóre przyprawy, np. pieprz cayenne, mogą stymulować termogenezę poposiłkową, pomagają przyśpieszyć metabolizm i utrzymywać szczupłą sylwetkę.
Kurkuma, cynamon i imbir pomagają obniżyć stężenie insuliny, prowadzą do poprawy insulinowrażliwości oraz chronią przed wystąpieniem cukrzycy.
Smażenie nie musi być złe, jeśli używa się odpowiedniego tłuszczu, kontroluje jego ilość, używa odpowiedniej patelni, zwraca uwagę na temperaturę i czas smażenia.
Najlepiej unikać smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ jest to pierwszy i największy błąd, jaki ludzie popełniają. Najlepiej unikać też smażenia na tłuszczach bogatych w kwasy tłuszczowe wielonasycone albo cholesterol. Bezpieczniej jest gotować na parze lub piec w piekarniku, w ten sposób można ograniczyć też kaloryczność posiłku.
4. Planuj i przygotowuj posiłki z wyprzedzeniem
Na mieście lub na wyjeźdźcie łatwo przekąsić coś niezdrowego i mało sycącego. Spożycie w takiej sytuacji pełnowartościowego posiłku graniczy czasami z cudem. Okazjonalna wpadka nie zrujnuje efektów, ale jeśli staje się to normą, zmiana sylwetki może być o wiele trudniejsza. Warto ugotować wcześniej posiłki, zamknąć je w szczelnych pudełkach, a kiedy nadejdzie pora – zabrać ze sobą, np. w podróż.
Czysta kuchnia oznacza mniej bakterii i zanieczyszczeń, które mogą potencjalnie przedostawać się do jedzenia. Kuchnia jest miejscem, w którym szczególnie należy dbać o czystość, ponieważ pozostawione resztki jedzenia mogą się szybko popsuć i stać się wylęgarnią bakterii.
Dodatkowo posprzątana kuchnia nastraja nas do zdrowego gotowania.