Majonez to świetny dodatek do wielu dań, nadaje ciekawy smak oraz wpływa na konsystencję potraw. Posiada jednak wadę – jest bardzo kaloryczny. Warto zatem szukać alternatywy dla tego produktu. W artykule przedstawiono 3 przepisy na zamienniki majonezu, które są znacznie zdrowsze!

 

SPIS TREŚCI:
1. Dlaczego warto ograniczać spożycie majonezu?
2. 3 przepisy na domową alternatywę dla majonezu

 


1. Dlaczego warto ograniczać spożycie majonezu?
Majonez to produkt, którego nie może zabraknąć w polskich domach. Szczególnie w okresie świątecznym cieszy się on dużą popularnością. Doskonale komponuje się z sałatkami, jajkami czy mięsem. Przez niektóre osoby jest nawet używany jako smarowidło do kanapek. W skład produktu wchodzą przede wszystkim żółtka jaja, ocet oraz olej, można w nim także znaleźć sól, pieprz oraz musztardę.

 

Majonez zawiera dużo kilokalorii oraz niezdrowych dla człowieka tłuszczów. Należy zatem spożywać go z umiarem, gdyż jego nadmiar w diecie może sprzyjać rozwojowi wielu groźnych schorzeń, szczególnie tych związanych z układem sercowo-naczyniowym. Majonez zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, których zbyt wysoka podaż ma negatywny wpływ na profil lipidowy oraz zwiększa stężenie cholesterolu we krwi. Z tego też powodu ich spożycie powinno być jak najniższe. W przypadku osób już zmagających się z zaburzeniami układu krążenia zaleca się całkowitą rezygnację z majonezu (A. Dutkowska, D. Rachoń 2015).

 

Majonez nie sprawdzi się także u osób na diecie redukcyjnej, gdyż charakteryzuje się wysoką zawartością kilokalorii (ok. 680 kcal w 100 g). Może także przyczyniać się do rozwoju nadwagi lub otyłości – te choroby często zresztą współistnieją z zaburzeniami układu krążenia.

 

Wartość odżywcza majonezu w 100 g produktu (USDA – Food Data Central):
– energia: 680 kcal,
– białko: 1,0 g,
– tłuszcze: 74,8 g,
– kwasy tłuszczowe nasycone: 11,7 g,
– cholesterol: 42 mg,
– węglowodany: 0,6 g,
– wapń: 8 mg,
– magnez: 1 mg,
– potas: 20 mg,
– witamina E: 3,3 mg,
– witamina K: 163 µg,
– cholina: 34,2 mg.

 

2. 3 przepisy na domową alternatywę dla majonezu
Domowy zamiennik majonezu to świetne rozwiązanie dla osób chcących zadbać o zdrowie. Przygotowanie zdrowszej wersji wcale nie wymaga wielu składników czy dużych umiejętności kulinarnych. Z zaledwie kilku produktów można przyrządzić bardziej odżywczy i mniej kaloryczny produkt. Alternatywa dla majonezu to także świetna opcja dla wegan – użycie awokado czy nasion roślin strączkowych pozwoli na stworzenie roślinnej wersji. Poniżej przedstawiono przepisy z wykorzystaniem awokado, fasoli oraz serka wiejskiego.

 

Majonez z awokado
Czas przygotowania: 15 minut

  Fabryka Siły Sklep

Składniki (na 1 porcję):
– awokado – sztuka (140 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (15 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– musztarda – łyżeczka (10 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Awokado wydrążyć i przełożyć do miski.
2. Dodać posiekany ząbek czosnku, oliwę, musztardę oraz przyprawy.
3. Całość miksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 397 kcal,
– białko: 3,7 g,
– tłuszcze: 37,0 g,
– węglowodany: 14,2 g.

 

Wegański majonez z fasoli
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– fasola biała konserwowa – szklanka (170 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (15 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– sok z cytryny – 2 łyżki (12 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Fasolę odsączyć z zalewy i umieścić w misce.
2. Dodać posiekany ząbek czosnku i pozostałe składniki.
3. Całość miksować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

 

Wartość odżywcza (1 sztuka):
– energia: 317 kcal,
– białko: 14,3 g,
– tłuszcze: 15,0 g,
– węglowodany: 22,4 g.

 

Majonez z serka wiejskiego
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– serek wiejski light – porcja (150 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (15 g),
– sok z cytryny – 2 łyżki (12 g),
– musztarda – łyżeczka (10 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Jajko ugotować na twardo (ok. 8 minut).
2. Do miski przełożyć obrane jajko, serek wiejski oraz pozostałe składniki.
3. Całość miksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

 

Wartość odżywcza (1 sztuka):
– energia: 354 kcal,
– białko: 23,6 g,
– tłuszcze: 25,0 g,
– węglowodany: 8,1 g.

 


Bibliografia
Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, „Choroby Serca i Naczyń” 2015, 12(3), 154–159.
Mayonnaise, regular, Food Data Central, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2345761/nutrients (3.04.2023).