Wolne rodniki są substancjami nasilającymi reakcje oksydacyjne, nazywane potocznie procesami utleniania. Reakcje te są niezwykle szkodliwe dla ludzkiego ustroju ze względu na toksyczny charakter i pogarszanie funkcjonowania organizmu. W celu zmniejszenia ich liczby bądź całkowitego wyeliminowania z naszego ustroju należy dostarczać związki antyoksydacyjne. Jednym z rodzajów przeciwutleniaczy są antocyjany, o których dowiecie się więcej z poniższego tekstu.

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym właściwie są antocyjany?

2. Antocyjany i ich właściwości

3. Występowanie i skutki niedoboru

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Czym właściwie są antocyjany?

Antocyjany to grupa związków chemicznych, którą zalicza się do antocyjanidynów. Stanowią one unikalną grupę flawonoidów, do której głównie należą cyjanidyna, delfinidyna i pelargonidyna. Flawonoidy natomiast są antyoksydantami ludzkiego ustroju – związkami o działaniu przeciwutleniającym, czyli zapobiegającym toksycznemu wpływowi szkodliwych wolnych rodników.


2. Antocyjany i ich właściwości

Antocyjany, jak zostało już wspomniane, pełnią głównie funkcję detoksykacyjną poprzez skuteczne pozbywanie się związków nasilających procesy oksydacyjne (utleniające). Ich działanie proodpornościowe jest kilkaset razy większe niż popularnych witamin C i E. Przytoczona już cyjanidyna skutecznie redukuje i niszczy reaktywne formy tlenu, jak hydroksylowe rodniki tlenowe czy nadtlenek wodoru. Co więcej, wykazuje bardzo silne działanie terapeutyczne w leczeniu cukrzycy i otyłości oraz bardzo dobrze ochrania naczynia krwionośne czy zapobiega rozwojom stanów zapalnych. Dodatkowo warto dodać, że cyjanidyna ma silne właściwości antynowotworowe.


Antocyjany wykazują też inne właściwości. Ich najbardziej rozpoznawalną funkcją jest to, że odpowiadają za barwę wielu owoców i warzyw. Występowanie antocyjanów w soku komórkowym organizmów roślinnych w postaci barwnika warunkuje barwę większości gatunków, które codziennie widzimy w sklepach. Właściwość ta została również wykorzystana w przemyśle spożywczym, gdyż antocyjany bardzo często są używane jako substancje barwiące produkty, przykładami mogą być dżemy, jogurty, lody, słodycze czy witaminy w formie musujących tabletek.


3. Występowanie i skutki niedoboru Fabryka Siły Sklep

Antocyjany występują w naturalnym środowisku, np. w soku komórkowym roślin. Mowa tu głównie o roślinach, których owoce charakteryzują się ciemnym zabarwieniem. Antocyjany można znaleźć przede wszystkim w aronii, bakłażanach, czarnym bzie i porzeczce, jeżynach, głogu, malinach, czerwonej kapuście czy winogronach. Z liści i skórki dwóch ostatnich najczęściej pozyskuje się antocyjany do celów spożywczych.


Niedobór antocyjanów będzie w dużej mierze objawiał się podobnie jak

niedobór większości związków należących do grupy polifenoli. Stopniowy spadek zawartości antocyjanidynów będzie powoli prowadził do pogorszenia kondycji i wyglądu naszej skóry, spadku odporności i zwiększenia zachorowalności, większej podatności na alergie i zatrucia oraz wyraźnego zwiększenia ilości wolnych rodników w naszym ustroju. Krótko mówiąc, niedobór antocyjanów stanowi idealne warunki do szybszego postępowania procesu starzenia się organizmu i zaburzenia naturalnej homeostazy naszego ustroju.